Dünya

Anglikan Kilisesi: İsrail, saldırıdan önce Gazze'deki hastanenin boşaltılmasını istedi

20 Ekim 2023 02:33

İsrail'in, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırıdan önce Kudüs'teki Anglikan Kilisesi'ne hastanenin boşaltılması için üç kez bildirimde bulunduğu bildirildi.

Anglikan Başpiskoposu Hosam Naoum, düzenlediği basın toplantısında, "Cumartesi, pazar ve pazartesi günleri olmak üzere üç kez hastanenin boşaltılması yönünde bildirimde bulundular. Hastane salı günü bombalandı." dedi.

AA'da yer alan habere göre, iletişimin telefonla sağlandığını söyleyen Naoum, saldırıyı bir "suç" ve "katliam" olarak nitelendirdi.

Naoum, bölgedeki çatışmalarda ortaya çıkan şiddet konusunda kilise liderleri olarak her zaman uyarıda bulunduklarını vurguladı.

Saldırıdan sorumlu taraf sorulduğunda, "Bildiğimiz tek şey televizyondan gördüklerimiz. Ayrıca biz sorumlu tarafı belirleyecek askeri uzmanlar değiliz." cevabını veren Naoum, İsrail'in saldırılarında Gazze'deki birçok yerin bombalandığını ve sahadaki gerçeklerin bu olduğunu kaydetti.

El-Ehli Baptist Hastanesi, tarihi nedenlerle Baptist hastanesi olarak biliniyor ancak 1980'lerin başından bu yana Anglikan Kilisesi ya da İngiltere Kilisesi'ne bağlı hizmet veriyordu.

Savaşın 12. gününde Filistin hükümeti ve Hamas yetkililerinin İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurduğunu ve en az 500 kişiyi öldürdüğünü açıklamasının yankıları sürüyor.

Hamas, hastanede meydana gelen patlamaya İsrail hava saldırısının sebep olduğunu söyledi ve yapılanı "savaş suçu" diye niteledi. İsrail ise saldırının arkasında kendilerinin olmadığını ve patlamaya İslami Cihad'ın ateşlediği roketlerin sebep olduğunu iddia etti. Gazze'deki en büyük ikinci militan grup olan İslam Cihad, bu iddiayı reddetti.

Hastane saldırısından kısa süre önce de Birleşmiş Milletler, Gazze'de binlerce kişinin sığındığı bir okulun vurulduğunu ve binlerce kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

TIKLAYIN - BUGÜN | Çatışmaların 13. günü | Mısır, Gazze'ye sınırlı sayıda yardım TIR'ı girmesi için Refah kapısını açacak; İsrail, kara harekatına "hazırız" mesajı verdi

TIKLAYIN - Çatışmaların 12. günü | Gazze'deki hastane patlamasının ardından dünya sorumluyu tartışmaya devam ediyor; Biden, kanlı günün gölgesinde İsrail'de

TIKLAYIN | Hastane saldırısının yaşandığı savaşın 11. gününden tüm gelişmeler