Çevre

Anagold yönetimindeki isim, "ÇED olumlu" raporu veren şirketin de yönetiminde yer almış

"Siparişle ÇED raporu alınmasına müsaade eden yönetmelikler düzenlemeli"

Fotoğraf: AA

14 Şubat 2024 17:21

CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer, Erzincan'da çökmenin meydana geldiği Çöpler Altın Madeni alanına verilen "ÇED olumlu" raporunu hazırlayan firmanın yönetim kurulunda yer alan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer aldığını söyledi. Özer, "Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi" diye konuştu. Özer ayrıca, "Ahmet Oğuz Öztürk, yani aynı kişi İliç’te madencilik yapan, maden firması Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulu üyesi olarak atanıyor. Bu atama, sipariş raporun ödülü olsa gerek diye düşünmemek elde değil" dedi.

TIKLAYIN - İliç'te maden faciası | Siyanür sızma ihtimalinin değerlendirildiği toprağın altında işçiler kaldı; 4 kişi gözaltında!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, tüm uyarılara rağmen açık tutulmaya devam eden ve yığın liç maden alanının çökmesi sonucu 9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan'ın İliç İlçesi'ndeki Çöpler Altın Madeni için "Çevresel Etki Değerlendirmesi" (ÇED) olumlu raporu veren şirketin yönetim kurulunda bulunan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer aldığını söyledi.

Yaşanan olayın bir kaza değil, göz göre göre insanların ölüme gönderilmesi olduğunu kaydeden Özer, şirkete verilen "ÇED olumlu" kararı ile ilgili dikkat çeken bir noktayı paylaştı.

"Çevresel tehdit gizlendi"

ÇED raporunun doğru bir şekilde analiz edilerek verilmesi gerektiğine vurgu yapan Özer, doğru analizin ÇED raporu hazırlama yetkisi olan kurum ve kuruluşların bağımsızlığıyla mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Ekim 2021'de, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından şirkete verilen "ÇED olumlu" kararının SRK Danışmanlık isimli şirket tarafından verildiğini kaydeden Özer, şirketin Yönetim Kurulu Üyesi olan Ahmet Oğuz Öztürk'ün, 5 Şubat 2024'te Anagold Madencilik A.Ş.'de de Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer aldığını kaydetti.

Özer, "Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi" ifadelerini kullandı.

Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Dün Erzincan İliç’te siyanürle altın çıkarılan ve Anagold Madencilik A.Ş. tarafından işletilen madende meydana gelen göçükte 9 maden işçimiz toprak altında kaldı.

Maden şirketi ve ÇED raporunu hazırlayan şirketle ilgili yıllardır pek çok iddia ortaya atıldığı gibi bu iddiaları Bakanlığın incelemediğini, gereken denetimlerinin yapılmadığını, yapılan suç duyurularının ise takipsizlikle sonuçlandığını biliyoruz. Bakınız bu facia bir kaza değildir, göz göre göre insanların ölüme gönderilmesidir.

"Yetersiz denetim sonucu facia yaşandı"

Ülkemizde vahşi madencilik yetersiz, sınırları belirsiz kanunlar ve çıkarılan yönetmeliklerle olağan hale gelmiş, sonucunda İliç’te yetersiz denetim sonucu facia yaşanmıştır.

Bakınız ÇED Raporu, belirli bir projenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği ve değerlendirildiği bir süreçtir. Yapılacak işin doğru bir şekilde analiz edilmesi öncelikli olarak ÇED Raporu hazırlama yetkisi olan kurum ve kuruluşların bağımsızlığıyla mümkündür.

07.10.2021 tarihinde, Murat Kurum’un Bakan olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dağıtım yerlerine, ÇED olumlu kararı ve belgesi gönderiliyor.

"Bu atama, sipariş raporun ödülü olsa gerek"

Ancak Maden işletmesinin Fırat nehrine 350 metre uzaklıkta olmasına, zehirli siyanürün suya karışması tehlikesi olmasına ve toprak kayması tehlikesi bulunmasına rağmen olumlu ÇED raporu düzenleniyor. ÇED raporunun düzenlendiği dönemde, olumlu ÇED raporu düzenleyen firma SRK Danışmanlık isimli şirket. Şirketin Yönetim Kurulu üyesi kim? Ahmet Oğuz Öztürk.

Tarih 5 Şubat 2024 Ahmet Oğuz Öztürk, yani aynı kişi İliç’te madencilik yapan, maden firması Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulu üyesi olarak atanıyor. Bu atama, sipariş raporun ödülü olsa gerek diye düşünmemek elde değil.

"Siparişle ÇED raporu alınmasına müsaade eden yönetmelikler düzenlemeli"

Bağımsızlıktan yoksun firmalar ile çevresel tehdidin gizlenmesi veya yokmuş gibi davranılması bizi bugün bu faciaya getirdi.

Sipariş üzerine rapor hazırlanmasına hukuken imkan veren, müsaade eden Bakanlık ve hatta rapora bile gerek görmeyerek İliç’teki madene kapasite artırımı onayı veren Murat Kurum, bu facianın sorumlusudur.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, doğa ve insan katliamına soluksuz bir şekilde yol açan maden şirketlerine ruhsat vereceğine; siparişle ÇED raporu alınmasına müsaade eden yönetmelikleri düzenlemeli ve derhal bu işin bağımsız kuruluşlarca yapılmasını sağlamalıdır. Aksi durumda daha birçok kez bu facialarla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır."

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması | "Siyanürlü yığın kaydı"

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Madene kuş uçuşu 300 metre mesafede olan Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. Söz konusu madene 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük altında 9 işçi olduğunu söyledi. 

Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  Eski CHP Milletvekili ve avukat İlhan Cihaner ise "toprak kaymasının" neden olduğuna ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: "Toprak kayması derken sanki normal toprak kayması gibi anlaşılabilir. Orada liç yöntemiyle altın çıkarıldığı için siyanürlü yığın kaymış."

 

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

GALERİ - Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü toprak kaydı | "Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili"

TIKLAYIN - TMMOB Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TİP avukatı Özgür Urfa'dan Çöpler Altın Madeni açıklaması: Suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örtbas edildi

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül: Bu maden sahasının büyük risklere yol açabileceğini hep söyledik; ihmali olanlar hesap vermelidir!

TIKLAYIN - Bakanlık maden faciası açıklamasında "siyanür"e yer vermedi: "Malzeme"nin Fırat Nehri'ne akmaması için kapakları kapattık

TIKLAYIN - CHP'den Bakan Tunç'a maden tepkisi: Soruşturmaya önce Murat Kurum'dan ve kendinizden başlayın

TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?