Gündem

Çöpler Altın Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

Murat Kurum tarafından sorulara verilen yanıtta madende her türlü denetimin yapıldı ifade edilerek, "Alanda sızdırmazlığa ilişkin gerekli tedbirlerin alındığı tespit edildikten sonra atık depolama izni verilmiştir" denildi

13 Şubat 2024 22:42

Erzincan’ın İliç ilçesinde "Anagold'"adlı şirketin işlettiği altın madeninde göçük meydana geldi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı. 

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni ocağında,  madenin kapasitesi uzmanların uyarılarına rağmen, 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci defa artırılmıştı.

AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilen Murat Kurum, dönemin bakanıydı. Kurum’un imzasını taşıyan onay ile maden alanı 3 kat artırıldı.

Bakanlığın internet sitesinden konuya ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

“Erzincan il İliç, ilce Çöpler mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847, 49729 ve 20067313 Ruhsat Nolu Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Erzincan Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Kurum'un soru önergesine cevabı

Kurum'un bakanlığı döneminde İliç'deki madenle ilgili TBMM'ye verilen soru önergesine yönelik cevabında çarpıcı ifadeler yer aldı.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un verdiği soru önergesinde şu dört soruya yer verildi:

1) Bakanlığınız, Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni sahasında büyük bir çevre felaketine neden olacak şekilde faaliyetlerine devam eden Anagold Madencilik firması ile İlgili idari bir inceleme yapmış mıdır, yapılmış ise incelemenin sonuçlan nedir?

2) 18 Kasım 2021 tarihinde Giresun Şebinkarahisar'da Nesko Madencilik firmasına ait madenin cevher zenginleştirme tesisinde kullanılan siyanür, atık depolama tesisindeki patlama sonrasında tesis yakınında dereye karışmış ve büyük bir çevre felaketi yaşanmıştı. Bakanlığınız, benzer bir felaketin yaşanmaması için Anagold firmasına ait Erzincan İliç Çöpler Alto Madeni sahasında ne gibi önlemler almıştır?

3) Bakanlığınızın, Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni sahasında yaşanacak olası bir çevre felaketine karşı acil eylem planı bulunmakta mıdır?

4) Bakanlığınız, Erzincan İliç Çöpler Alto Madeni sahasında siyanür ve sülfürik asit içeren kimyasalların buharlaştırarak atmosfere verilmesinden haberdar mıdır?

Murat Kurum tarafından sorulara verilen yanıtta madende her türlü denetimin yapıldı ifade edilerek "Alanda sızdırmazlığa ilişkin gerekli tedbirlerin alındığı tespit edildikten sonra atık depolama izni verilmiştir" denildi.

Kurum döneminde üç katına çıktı

BirGün'de yer alan habere göre, Murat Kurum’un Bakanlığı döneminde, şirketin siyanür faciasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra 16 Haziran 2022 tarihinde ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir‘ kararı ile kapasite artırımı onayı verilerek, bugün yaşanan facianın temelleri atıldı.

Şirket, yıllar içerisinde aldıkları kapasite artışlarıyla birlikte sahasını genişletti. Başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından açılan davalara karşın proje iptal edilmedi ve bu onayla birlikte şirket bölgede bulunan 1,746 hektarlık maden sahasına 5,83 hektarlık bir bölüm daha eklemiş oldu.

Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, saat 14.00 sıralarında toprak kayması meydana geldi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, göçük altında işçilerin olduğunu belirtirken; CHP İliç İlçe Başkanı Mesut Güz, ailelerin tespitleriyle 10-15 işçinin öldüğü iddiasını aktardı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük altında 9 kişi olduğunu düşündüklerini söyledi. 

"Liç yöntemiyle altın çıkarıldığı için siyanürlü yığın kaydı"

Eski CHP Milletvekili ve avukat İlhan Cihaner ise "toprak kaymasının" neden olduğuna ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: "Toprak kayması derken sanki normal toprak kayması gibi anlaşılabilir. Orada liç yöntemiyle altın çıkarıldığı için siyanürlü yığın kaymış."

 

Anagold Madencilik'ten açıklama 

Anagold Madencilik göçükle ilgili şu ifadeleri kullandı: 

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz . Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

GALERİ - Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü toprak kaydı | "Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili"

TIKLAYIN - TMMOB Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TİP avukatı Özgür Urfa'dan Çöpler Altın Madeni açıklaması: Suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örtbas edildi

TIKLAYIN - Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması | Ali Yerlikaya: 9 işçimizin göçük altında kalmış olduğunu değerlendiriyoruz

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül: Bu maden sahasının büyük risklere yol açabileceğini hep söyledik; ihmali olanlar hesap vermelidir!

TIKLAYIN - Bakanlık maden faciası açıklamasında "siyanür"e yer vermedi: "Malzeme"nin Fırat Nehri'ne akmaması için kapakları kapattık

TIKLAYIN - CHP'den Bakan Tunç'a maden tepkisi: Soruşturmaya önce Murat Kurum'dan ve kendinizden başlayın