Seçim 2024

AKP ve MHP’nin ayrı adaylar politikası kaybettirdi: 7 kenti CHP, 2 kenti YRP aldı

CHP’nin kazandığı üç ilde AKP ve MHP’nin aldığı toplam oyların seçimi kazanmaya yetecek olması dikkati çekti

01 Nisan 2024 02:24

Ege Vural Hükümdar

Cumhur ittifakının bileşenleri AKP ve MHP, 31 Mart yerel seçiminde 59 kentte ortak aday çıkarırken 22 ilde seçime ayrı adaylarla girdi. Resmi olmayan sonuçlara göre AKP-MHP ortaklığı, seçime ayrı adaylarla girdikleri 22 kentten 11’ini kaybetti. Ayrı aday çıkarılan kentlerden Sivas’ta seçimi Büyük Birlik Partisi kazanırken Yozgat’ı Yeniden Refah Partisi kazandı. 

Ayrı aday taktiği yedi ili CHP’ye kaptırdı

AKP ve MHP’nin ayrı adaylar çıkardığı yirmi iki ilin yedi tanesi el değiştirerek CHP’ye geçti. Bu illerin üçünde AKP ve MHP’nin ortak aday çıkarması seçimi kazandırabilecekken Kastamonu’da YRP’ye de ihtiyaç vardı.

Diğer dört kentte ise AKP ve MHP’nin ortak aday çıkarmaları durumunda da kazanabilecek oy oranına ulaşamadıkları görüldü. Afyonkarahisar, Kırıkkale ve Uşak’ta CHP, oyların yüzde elliden fazlasını aldı. Bu kentlerde, ortak aday da seçimi kaybedecekti.

Seçime ayrı adaylarla girilen Nevşehir’de renk değişirken isim değişmedi. AKP’den İYİ Parti’ye geçen Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, yeniden başkan seçildi. Oyların yarısından fazlasını alan Arı’nın karşında da bir ortak adayın AKP-MHP’ye seçim kazandırması muhtemel değildi.

Türkiye'de yerel seçim sonuçlarını canlı olarak izlemek için tıklayın!

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'NUN HABER-ANALİZİ | CHP 47 yıl sonra ilk kez birinci, AKP 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti oldu; işte 31 Mart seçimlerinin kazananları ve kaybedenleri

Yozgat’ı Yeniden Refah, Sivas’ı Büyük Birlik kazandı

Yeniden Refah Partisi’nin Şanlıurfa’yla beraber kazandığı iki ilden biri olan Yozgat’ta, adayların oy oranları birbirine oldukça yakın. AKP ve MHP’nin ayrı adaylarla aldıkları oyların toplamı yüzde 57’lere ulaştı. İki partinin seçime ayrı adaylarla girdiği kentte, YRP’nin adayı Kazım Arslan seçimi yüzde 29 ile kazandı.

Cumhur ittifakı bölündü

Seçim öncesi ortaklık görüşmelerinde Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) AKP ve MHP tarafından destek istediği bilenen Sivas’taki seçime, üç parti de kendi adayıyla katıldı. BBP’nin adayı Adem Uzun’un oyların yüzde 43’ünü aldığı seçimde AKP ve MHP’nin oyları toplamı %40’ta kaldı.

TOLGA ŞARDAN'IN ANALİZİ - Üç büyük kentte, büyükşehirde ve ilçelerde CHP’den tarihi fark

Dört il AKP ve MHP arasında el değiştirdi

“Süper Vali” olarak bilinen Vali Recep Yazıcıoğlu’nun oğlu Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun MHP adayı olarak seçimlere girdiği Tokat’ta ve Gümüşhane’de belediye AKP’den MHP’ye geçerken Bayburt ve Karabük’te ise belediye MHP’den AKP’ye geçti.

Sekiz ilin rengi değişmedi

AKP ve MHP’nin ayrı adaylar çıkardı sekiz ile kazanan parti değişmedi. Aksaray, Düzce Elazığ, Isparta ve Niğde’de kazanan yine AKP olurken Çankırı ve Karaman’da da MHP kazandı. AKP ve MHP’nin ayrı aday çıkarttığı ve yine CHP’nin kazandığı tek il ise Bolu oldu.

HABER ANALİZ - CHP 47 yıl sonra en yüksek oyu yakalarken Altılı Masa'daki diğer beş parti çöktü

HABER ANALİZ - AKP ve MHP kalelerinde kaybetti: AKP 16, MHP 6 kentte geride kaldı

HABER ANALİZ - Yeşil Sol’un kaybettiğini DEM geri aldı

HABER ANALİZ - Sürprizlerin yaşandığı yerel seçimlerde kritik ilçelerde ne oldu?

HABER ANALİZ - Yeniden Refah Partisi, AKP’yi sarstı

TIKLAYIN  - Seçim bitti, itiraz süreci başlıyor

HABER ANALİZ - CHP’nin büyük zaferi: İlk kez AKP’yi geride bıraktı

HABER ANALİZ - Taşımalı seçmen Hakkari ve Şırnak’ta etkili oldu, küçük ilçe ve beldelerde sonucu değiştirdi

HABER ANALİZ - Seçime katılım, sonuçları etkileyecek oranda düştü