Seçim 2024

Sürprizlerin yaşandığı yerel seçimlerde kritik ilçelerde ne oldu?

Erdoğan’ın büyük çabalarına rağmen, mevcut belediye başkanı CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun seçimi büyük farkla kazandığı İstanbul’un ilçelerinde de CHP, büyük başarı ilan etti

01 Nisan 2024 01:28

T24 Haber Analiz

31 Mart yerel seçiminde kesin olmayan sonuçlara göre CHP büyük başarı elde ederken, kıyasıya rekabetin olduğu kritik ilçelerde de sürpriz sonuçlar yaşandı. CHP İstanbul’da aralarında Beyoğlu, Üsküdar ve Tuzla’nın olduğu 11 yeni belediye kazanırken, 2019 seçimlerinde 3 belediye kazandığı Ankara’da 16 yeni belediye kazandı. “Komünist Başkan” olarak tanınan Fatih Mehmet Maçoğlu’nun TKP’den aday olduğu Kadıköy’de ise gelenek değişmedi. Depremin etkilerinin en yoğun hissedildiği illerden olan Hatay’ın ilçelerinde de seçim başa baş geçti. Defne’de TKP ile olan rekabeti kazanan CHP, 2019 yerel seçimlerinde kazandığı Samandağ Belediyesi’ni TİP’e kaybetti. TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş’ın aday olduğu Gebze’de ise seçimi AKP kazanırken, Baş üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye'de yerel seçim sonuçlarını canlı olarak izlemek için tıklayın!

CHP İstanbul’da 11 yeni belediye kazandı

İktidarın, özellikle Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’In büyük çabalarına rağmen, mevcut belediye başkanı CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun seçimi büyük farkla kazandığı İstanbul’un ilçelerinde de CHP, büyük başarı ilan etti.

CHP, bu seçimde İstanbul’daki belediyelerine aralarında Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Silivri, Tuzla ve Üsküdar’ın olduğu 11 yeni ilçe ekledi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'NUN HABER-ANALİZİ | CHP 47 yıl sonra ilk kez birinci, AKP 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti oldu; işte 31 Mart seçimlerinin kazananları ve kaybedenleri

Üsküdar ve Beyoğlu AKP’den CHP’ye geçti

2019 yerel seçimlerinde AKP’nin kazandığı Üsküdar’da, bu seçimde CHP’nin adayı Sinem Dedetaş yüzde 49,39 ile seçimi kazandı. AKP’nin adayı mevcut Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise yüzde 44,69 oranında oy alarak ikinci sırada yer aldı. Türkmen 2019’daki seçimlerde yüzde 3 oy farkla rakibi CHP’li Ahmet Kılıç’ı geçerek seçimi kazanmıştı.

Beyoğlu Belediyesi’nde de benzer bir sürpriz yaşandı. CHP’nin adayı İnan Güney yüzde 49,66 oranında oy alarak seçimi kazandı. AKP’nin adayı Haydar Ali Yıldız ise yüzde 41,55 oranında kaldı. 2019 yerel seçimlerinde Yıldız yüzde 49,86 oy alarak seçimi kazanırken, CHP’nin adayı Alper Taş yüzde 43,99 oy almıştı.

TOLGA ŞARDAN'IN ANALİZİ - Üç büyük kentte, büyükşehirde ve ilçelerde CHP’den tarihi fark

Bu seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen belediyelerden biri de Tuzla oldu. CHP’nin adayı Eren Ali Bingöl yüzde 51,23 ile seçimi kazanırken AKP’nin adayı olan mevcut başkan Şadi Yazıcı yüzde 39,57 oy aldı. 2019 yerel seçimlerinde Yazıcı yüzde 50,52 ile seçimi kazanırken, CHP’nin adayı Salim Gürsoy yüzde 46,22 oy almıştı.

Kesin olmayan verilere göre, kıyasıya rekabetin olduğu AKP’nin kalesi olarak gösterilen ilçelerden olan Fatih’te AKP’nin adayı Mehmet Ergün Turan yüzde 47,74 ile seçimi kazandı. CHP’nin adayı Mahir Polat yüzde 43,60 oy alarak ikinci sırada yer aldı.

HABER ANALİZ - CHP 47 yıl sonra en yüksek oyu yakalarken Altılı Masa'daki diğer beş parti çöktü

“Komünist Başkan”ın aday olduğu Kadıköy’de sonuç değişmedi

2019 yerel seçimlerinde yüzde 32,77 oy alarak Tunceli Belediye Başkanı olan Fatih Mehmet Maçoğlu’nun bu seçimde TKP’den aday olduğu Kadıköy’de sonuç değişmedi. CHP’nin adayı Mesut Kösedağı’nın yüzde 69,18 ile seçimi kazandığı ilçede, AKP’nin adayı Veli Arslan yüzde 13,16 oy alarak ikinci ol. Maçoğlu ise yüzde 8.65 ile üçüncü sırada yer aldı.

2019’da 3 belediye kazanan CHP, bu seçimde 16 belediye kazandı

2019'da Ankara'da 25 ilçenin sadece üçünü kazanan CHP, şu ana kadarki sonuçlara göre 16 ilçede seçimi kazandı. CHP'nin Ankara’da kazandığı ilçeler Çankaya, Beypazarı, Nallıhan, Ayaş, Polatlı, Haymana, Keçiören, Çankaya, Gölbaşı, Mamak, Elmadağ, Etimesgut, Şereflikoçhisar, Kahramankazan, Kalecik ve Güdül oldu.

Seçimlerde Keçiören’in Turgut Altınok’tan sonra CHP’ye geçmesi dikkat çeken sonuçlardan oldu. En son 1989 seçiminde Hamza Kırmızı döneminde sol parti yönetiminde olan Keçiören’de, 2019 yerel seçimlerinde AKP’nin adayı olan Turgut Altınok yüzde 63,65 oy almıştı.

Mamak’ta da Keçiören’e benzer bir tablo ortaya çıktı. CHP’nin adayı Veli Gündüz Şahin yüzde 53 ile seçimi kazanırken, AKP’nin adayı Asım Balcı yüzde 37 oy alarak seçimi kaybetti.

HABER ANALİZ - AKP ve MHP kalelerinde kaybetti: AKP 16, MHP 6 kentte geride kaldı

Erdal Beşikcioğlu büyük farkla kazandı

“Komiser Behzat” olarak tanınan tiyatrocu Erdal Beşikçioğlu’nun aday olduğu Etimesgut’ta da belediye MHP’den CHP’ye geçti. Beşikçioğlu, yüzde 22 oranında fark atarak seçimi kazandı

Çankaya Belediye Başkanı adayı olan Hüseyin Can Güner de yüzde 65 alarak seçimi kazandı. AKP’nin adayı olan Duhan Kalkan yüzde 15 oranında kalırken, TİP’in adayı İrfan Değirmeci yüzde 5,93 oranında oy aldı.

HABER ANALİZ - Yeşil Sol’un kaybettiğini DEM geri aldı

Erkan Baş, üçüncü sırada yer aldı

Sonucu merak edilen ilçelerden olan Gebze’de kesin olmayan sonuçlara, AKP’nin adayı Zinnur Büyükgöz kazandı. İyi Parti’nin adayı Sadık Güvenç ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada TİP’in adayı Erkan Baş yüzde 19,32 aldı.

Defne’deki büyük yarışı CHP kazandı

Rekabetin had safhada olduğu Hatay’ın Defne ilçesinde CHP’nin adayı Halil İbrahim Özgün yüzde 44,64 oy alarak seçimi kazandı. İkinci sırada olan TKP’nin adayı Hizam Hasırcı ise yüzde 39,77 oy aldı. 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin kazandığı ilçede İbrahim Güzel yüzde 68,54 oy almıştı.

Samandağ’da TİP, CHP’yi geçerek seçimi kazandı

CHP’nin elinde olan Samandağ Belediyesi de bu seçimde TİP’e geçti. TİP’in adayı Emrah Karaçay yüzde 48,18 ile seçimi kazanırken, CHP’nin adayı Süleyman Bedir Abacı yüzde 42,10 oranında oy aldı. 2019’da CHP’nin adayı olan Refik Eryılmaz yüzde 63,24 oy alarak seçimi kazanmıştı.

HABER ANALİZ - Yeniden Refah Partisi, AKP’yi sarstı

TIKLAYIN  - Seçim bitti, itiraz süreci başlıyor