13 Ocak 2011

Merkez Bankası Başkanı 'faiz indirmeyeceğim' dedi

Gelecek hafta yapılacak Para Piyasası Kurulu toplantısından faiz indirimi çıkacağı beklentisi içinde olanlar çoğunlukta...

Gelecek hafta yapılacak Para Piyasası Kurulu toplantısından faiz indirimi çıkacağı beklentisi içinde olanlar çoğunlukta. Hatta çeyrek puan mı, yoksa yarım puan mı olacağı tartışılıyor.
Merkez Bankası Başkanı bugünkü (13 Ocak 2011) konuşmasında ne demeye getirdi?
“Dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi Merkez Bankası'nın hükümetle birlikte aldığı iki politika seçeneğidir.
Dalgalı kur sisteminde Merkez Bankası'nın kur hedefi olmaz. Bu sistemde kur riski kamuda değil piyasadadır. Kur riskini yönetmek isteyen gitsin VOB’da hedge yapsın.
Enflasyon hedeflemesi yaparken ben kur hedeflemem. Ancak ekonominin temellerinden bağımsız bir kur hareketi olursa müdahale ederim. Ayrıca rezervlerimi de önceden belirlediğim kurallar çerçevesinde güçlendiririm.
Ben kısa vadeli faiz oranını sadece hükümetle birlikte hedeflediğimiz enflasyon oranına ulaşmak için kullanırım. Kurları yükseltmek için değil.
Dahası İthalat talebinin faiz esnekliği kur esnekliğinden daha yüksek. Yani TL değer kaybetsin diye faiz oranlarını düşürdüğümüz zaman cari açık azalmaz.”
Nokta.

Yazarın Diğer Yazıları

2015 ve T24’e veda yazısı

2016; insanlığa, ülkemize, T24 okuruna, yazarına, çalışanına ve T24’e şans getirsin

ABD 14 yıldır terörle savaşıyor, sonuç: Terör saldırıları yüzde 6 bin 500 arttı!

“ABD işgalinden önce Irak’ta hiç intihar saldırısı olması ama, 2003 yılından bu yana 1892 intihar saldırısı oldu"

Rusya, Batı’nın yaptırımlarına daha ne kadar dayanabilecek?

Gazprom biterse Putin biter. Sonra sıra Çin’e gelir. Çin karışırsa dünyayı dolarsızlaştırma ittifakı, yani BRICS tamamen biter

"
"