Ülkenin genel siyaset ve ekonomi gündeminde sular durulmuyor. Buna karşın kurumların ya da camiaların kendi gündemi de devam ediyor.
Sürekli heyecan içinde olan camiaların başında yargı geliyor kuşkusuz.
Her an beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. Matruşka misali birbirini tetikleyen süreçler ortaya çıkıyor.
Bilindiği üzere, yargı sistemi üzerinde kara bulutlar dolaşıyor epeyce zamandır. Özellikle adliyelerde yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili soru işaretlerine neden olan bilgiler ulaşıyor, kamuoyuna.
Bu çerçevede, Ankara’da yargı kulislerine yayılan bir bilgiyi paylaşayım.
Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla beraber Yargıtay’a yeni üyeler atandı.
Aldığım bilgiye göre, bu atamalar yeni bir sürecin başlamasının gerekçesi.
Yargıtay yönetimi, farklı dairelerde görev yapan 11 üye ile yüz yüze görüşerek “emekli olmaları” teklifinde bulundu.
Emeklilik önerilen üyelerin ortak yönleri, haklarındaki akçeli iş iddiaları.
Teklifin arkasındaki sebep ise, söz konusu üyelere yönelik sürecin haklarında soruşturma açılmasına dönüşmemesini sağlamak. Böylece kurumun yıpranmasının önüne geçmek istiyor Yargıtay yönetimi.
Hatta öyle ki, kuruma yapılan son atamalar sırasındaki bire bir görüşmelerde isimleri geçen üyelere bir ay süre verilmiş durumda.
Ekim başında yapılan atamaların üzerinden neredeyse iki hafta geçti. Kaldı iki hafta.
Sürenin tamamlanmasının ardından gelişmelerin ne olacağı merakla bekleniyor yargı camiasında.
Yargıtay yönetiminin girişimi sadece üyelere yönelik değil.
Yargıtay Başkanlığı, kurumda “geçici görevle” çalışan iki kamu personelinin durumunu mercek altına aldı. Söz konusu iki personel, kadrolarının bulunduğu kurumlardaki asli görevlerine geri döndü.
Önceki başkanlık yönetiminde kuruma alınan iki personele yönelik yönetimin bu kararının nedeni, yargı mensubu olmayan iki kamu görevlisinin kurumda, görev tanımlarının dışına çıkarak dosya/iş takibi yapmaları.
İki personelin isimleri ve görevleri kurum içindekilerce biliniyor, ancak burada paylaşmayım. Zira haklarında “şimdilik” bir idari ya da adli süreç yok.
* * *
Muhtarların seçiminde Soylu – Yerlikaya çekişmesi
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu (solda) ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya (sağda)
Ankara’da geçen hafta önemli, önemli olduğu kadar ilginç bir seçim vardı.
Ülke genelinde yaklaşık 50 bin muhtarın üye olduğu ve muhtarlar derneklerinin çatı örgütü konumundaki Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun (TMK) seçimleri yapıldı.
Önde gelen sivil toplum örgütleri kadar olmasa da TMK’nın yeni yönetiminin belirlendiği seçim, aynı zamanda AKP içindeki siyasi dengeleri net olarak ortaya koydu.
Şöyle ki; TMK’yı seçime götüren yönetimin başındaki isim Bekir Aktürk, Trabzonlu. Önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olarak biliniyor.
Başkan Aktürk, geçen cumartesi günkü seçimde kendisi gibi Trabzonlu olan ve TMK’nın genel sekreterliğini yürüten Osman Aydemir’i destekledi.
Karşısındaki aday ise Konya’dan Hamdi Demir idi. Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Demir, Konyalı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın desteği ile seçime girdi.
Eski ve yeni İçişleri Bakanları’na yakın isimlerin aday olduğu seçim sürecinde epeyce sıkıntı yaşandı. Aydemir, adaylıktan çekilmesi yönündeki teklifleri geri çevirdi. Adaylıkta ısrarcı davrandı.
Ancak, seçim atmosferinin daha da gerilmesi sonrasında “yukarıdan” uyarı geldi.
Uyarıyla birlikte, üçüncü aday seçim ortamına girdi. Bu isim, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta oldu.
Delibalta’nın adaylıkla sahaya girmesi, Aydemir ile Demir’in seçim sahnesinden çekilmesiyle sonuçlandı.
Delibalta, tek aday olarak girdiği seçimden, TMK’nın yeni başkanı sıfatıyla çıktı.
2023’teki genel seçimler sonrasında oluşan yeni kabineyle beraber AKP içinde başlayan dengeler mücadelesinde böylece bir aşama daha tamamlandı.
Tolga Şardan kimdir?
Tolga Şardan, 1988'de yerel olarak yayınlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği , Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı.
Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberler Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık görüldü.
Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu.
Şardan, 2019'da Doğan Kitap'ta yayımlanan " Komonist Masası'nda Nazım Hikmet " adlı araştırma sürecindeki kitabını kaleme aldı.
2019'dan bu yana T24'te en çok güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor .
|