27 Nisan 2022

Babacan masadan kalkmıyor, liderler zirvesinde ve açıklamadan önce diğer partilere bilgi verildi

DEVA yöneticileri, oy pusulasında logolarını gösterecek tüm senaryolara açık olduklarının altını çiziyor... Yani 2018'deki gibi, oy pusulasında üstte ittifakın adı, altta DEVA logosu olabilecek…

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun" açıklamasını yaptı.

Açıklama üzerine tartışmalar başladı. İlk akla gelen "DEVA'nın altılı masadan kalkıp kalkmayacağı" oldu. Toplantı sürerken partinin yöneticileri ile görüştüm. Kısaca ne olduğuna bakalım.

1- DEVA Partisi altılı masadan kalkmıyor-kalkmayacak. Babacan zaten açıklamada "Masada bugüne kadar verdiğimiz bütün sözlerin arkasındayız, ortak konularda her türlü katkıyı vermeyle, iş birliği yaptığımız alanları genişletmeyle ilgili güçlü iradeye sahibiz" dedi.

2- Seçim pusulasında logolarını gösterecek tüm senaryolara açıklar. Yani üstte pusulada ittifakın adı, altta kendi logoları olacak şekilde. 2018 seçimlerindeki gibi.

2018 seçimleri oy pusulası

3- Ancak herhangi bir partinin listelerinden, mesela CHP ya da İyi Parti, aday göstermeyecekler.

4- "TBMM seçimlerine DEVA tek başına kendi logosu ve bayrağı ile girecek" diyerek ittifak senaryolarını da dışlamıyorlar.

Babacan bugün yapacağı açıklamadan önce geçtiğimiz pazar günü yapılan liderler zirvesinde diğer liderlere partisinde olgunlaşan "kendi logolarıyla seçime girme" kararı konusunda bilgi verdi. Yine bugün altılı masadaki diğer partilere, kamuoyuna açıklama yapılmadan önce bilgi verildi.

Aslında bu açıklama, özellikle iktidar ve ona yakın medyanın "kendi logolarını bırakıp CHP ya da İyi Parti listelerinden aday olacaklar" yolundaki olası yorum ve iddialarını öngören bir yanıt olarak okunabilir.

Yazarın Diğer Yazıları

Kulislerden iki tartışma: Sürecin önümüzdeki ayları planlı mı; CHP’de İmamoğlu yeni bir yola yürür mü?

‘Doğal-gölge lider’ Ekrem İmamoğlu… Bu durum ne kadar sürer ya da bugüne kadar olduğu şekliyle bir rol dağılımı ile gider mi, Mansur Yavaş burada hangi pozisyonu alır her biri birer soru işareti. İmamoğlu’nun daha fazla inisiyatif-politik risk aldığı bir süreç görülüyor

Kayyım ve ‘kullanılan dil’ süreci sıkıntıya sokuyor ama heyet gündemden bağımsız ‘barış’ı zorlayacak

Barışı; yürüdükçe uzaklaşan ufuk çizgisinden, bir ütopyadan, ulaşılabilir bir noktaya çekmek toplumun da görevi. Artık miadını tüketmiş "devlet aklı" yerine "sivillerin aklı"ndan yararlanmak, gündeme getirmek-gündemde tutmak önemli olacak

Dünyada kaos, içeride belirsizlik-fakirlik büyürken, pışık ile kırmızı kart arasında yönünü arayan muhalefet

Demokrasinin, hukukun, ifade özgürlüğünün olmadığı memlekette elbette ana muhalefetten beklenti çok. Ancak elbette pışık ile kırmızı kart arasına sıkışmayan, karikatürleşmemiş bir muhalefetten…

"
"