22 Eylül 2024

Mourinho'nun ilk derbisi

Derbinin başından sonuna kadar fizik kalite, kolektif oyun ve kazanma arzusu olarak rakibine üstünlük sağlayan taraf Galatasaray’dı ve kazandı. Kalite farkıyla vasat oyunlarla bile yıldızlarıyla kazanan Fenerbahçe’nin derbi performansı kazanmaya yetmedi

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho (Fotoğraf: AA)

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki kıtalar arası derbi hiçbir zaman, sadece 90 dakika süren bir futbol karşılaşması olmadı. İki takıma da gönül veren taraftarın sezon boyunca beklediği ve hazırlandığı, öncesiyle ve sonrasıyla günlerce belki de haftalarca konuşulan rekabetin adıdır Fenerbahçe-Galatasaray derbisi. Ama son yıllardaki derbilerde sergilenen futbol, beklentilerin altında kalıyordu genellikle.

Geçen sezonun aksine bu kez derbi ligin son haftalarında değil de 6. haftada oynandı. Bu durum da, Süper Ligin en kaliteli ve geniş kadrolarına sahip iki takımdan da beklentileri arttırıyordu. Jose Mourinho hafta içi yaptığı açıklamalarla Galatasaray maçının diğer maçlardan farkı olmadığını, özel bir hazırlık yapmadıklarını, Galatasaray galibiyetinde de 3 puan kazanılacağını ve hedeflerinin kazanmak olduğunu söyledi. Acaba Mourinho’nun söyledikleri oyuncularının derbi konsantrasyonunu etkilemiş olabilir mi?

Sarı Lacivertli Takım maça, son iç saha maçı olan Alanyaspor karşılaşmasına başladığı on birle başladı. Beklentilerin üzerinde başladı kıtalar arası derbi. Fenerbahçe ilk dakikalarda Szymanski ve Oosterwolde ile gol fırsatlarını bulmasına rağmen değerlendiremedi. Galatasaray ilk net gol pozisyonuna Gabriel Sara ile girdi. Sara’nın vuruşunda Livakovic gole izin vermedi. 20. dakikada Fenerbahçe savunmasının uzaklaştıramadığı topu ceza alanı dışından Torreira kaleye gönderdi, kale direğinden dönen top, kaleci Livakovic’in sırtına çarpıp ağlara gitti ve Sarı Kırmızılı Takım, Kadıköy’de öne geçen taraf oldu. Skor üstünlüğünü yakalayan Galatasaray, 28’de Osimhen’in gol pası ve Mertens’in vuruşu ile farkı ikiye çıkardı.

Sahada kolektif oyun oynayan, fizik-kalite olarak daha iyi olan taraf Galatasaray’dı. Fenerbahçe sanki hafta başında bir araya gelen ve yeteri kadar birlikte çalışmamış yıldızlar topluluğu gibiydi. Sarı Lacivertliler bu haftaya kadar her maç sahneye çıkan farklı bir yıldızı sayesinde kazanarak gelmişti. Ama derbide yıldızları etkisizdi. Üstelik 5 lig maçında kalelerinde sadece 2 gol gören Sarı Lacivertli Takım derbide, takım savunmasında yapılan hatalar nedeniyle yarım saatte 2 gol gördü kalesinde.

Fenerbahçe takımında Saint-Maximin dışında kimsenin fizik kalitesi derbi ortalamasının üzerine çıkamadı. Dzeko, Tadic gibi usta ayaklar çok etkisizdi. Fenerbahçe sahanın hiçbir bölümünde Galatasaray’a üstünlük sağlayamadı. Mourinho ikinci yarıya İsmail’in yerine yeni transfer Amrabat’ı alarak başladı. Ama oyunda değişen bir şey olmadı. 59’da bu kez sahneye Gabriel Sara çıktı ve farkı üçe çıkardı. Bu golden 4 dakika sonra kazanılan penaltı vuruşunu gole çeviren Dzeko, farkı yeniden ikiye indirdi.

Mourinho üst üste değişikliklerle bütün hücumcuları, İrfan Can Kahveci, En-Nesyri, Mert Hakan ve Cengiz’i oyuna aldı ama değişen pek bir şey olmadı. Derbinin başından sonuna kadar fizik kalite, kolektif oyun ve kazanma arzusu olarak rakibine üstünlük sağlayan taraf Galatasaray’dı ve kazandı. Kalite farkıyla vasat oyunlarla bile yıldızlarıyla kazanan Fenerbahçe’nin derbi performansı kazanmaya yetmedi.

Ligde geçen sezon olduğu gibi bu sezon da takımlar arasında uçurum var. Bu sezon Galatasaray ile Fenerbahçe’ye bir de Beşiktaş eklendi şampiyonluk mücadelesi bakımından. Bu üç takımla diğerleri arasında maalesef çok büyük farklar var. O nedenle diğer takımlar karşısında vasat oyunlarla da kazanabilen bu üç takımdan hangisinin hedefe varacağını belirleyen unsur, kendi aralarında oynayacağı maçlar olacak. Fenerbahçe Kadıköy’deki derbiyi kaybederek önemli bir yara aldı.

Yazarın Diğer Yazıları

Her maç farklı bir yıldız

Yeni hocası ve yeni oyun karakterine uyum süreci içerisinde kazanarak devam etmek son derece önemlidir ve Fenerbahçe de bunu yaparak, her maç farklı bir yıldızının sahneye çıkmasıyla yoluna devam ediyor

Bu kez sahne Tadic'in

Rize’de Fred, dün Kadıköy’de Tadic sahneye çıktı ve Mourinho için işleri kolaylaştırdı

Rize’de Fred’in gecesi

Fenerbahçe takımında belki de alternatifi olmayan tek futbolcu Fred’di. Fenerbahçe takımının savunma-hücum dengesini sağlayan, oyunun iki yönünde de takımın ihtiyacı olan hız ve ritmi arttıran Fred sarı lacivertli takım için bir oyuncudan fazlasıydı ve takım onsuz bocalıyordu

"
"