28 Eylül 2019

İçkiler hakkında merak edilenler: Şişedeki damlacıklar neden olur; cin bozulur mu; evde likör yapmanın püf noktaları ne?

Okuyuculardan çoğu eski içkilerle ilgili epey soru geliyor. Ara ara yapacağım gibi soruları cevaplıyorum…

Şişelerdeki damlacıklar

Sakladığım bazı şişelerin içinde fotoğraflardaki gibi su damlacıkları oluştu. Bunun sebebi ne ve şişe içinde ki viskiye bir zararı var mı? (Şişeler hiç açılmamıştır.)

Yağız Gürcan

Cevap: Bu damlacıklar ortam sıcaklığında buharlaşan alkoller. Alkolün buharlaşma derecesi sudan düşük olduğu için evlerin sıcak ortamlarında zamanla buharlaşıyor ve damlacıklar oluşturuyor. Bunlar tadı etkilemez. Yine de içkilerinizi serin ve loş ortamda, güneş görmeyen bir yerde tutunuz ve şişeleri açmadan hafifçe çalkalayınız.

***

Babadan kalma viskiler

Elimde baba yadigârı, 1980’lerden kalma viskiler var. Bunlara bir değer biçebilir misiniz?

Ali Şencan Gökkurt

 

Cevap: Viski fıçıdan çıkıp şişeye girdikten sonra yıllanmaz, tadında olumlu bir değişiklik olmaz. Tam tersine sıcak ortamlarda yıllar içinde alkol ve aromaları kapaktan dışarı buharlaşabilir, boyun seviyesi azalabilir. Sizdeki bazı şişelerde de bu görünüyor. Ender olarak, çok sınırlı üretilmiş ya da üretimi durdurulmuş bazı eski viskiler özel bir değer kazanabiliyor. Ancak bunlar o tür viskiler değiller…

***

Meşe fıçılı şaraplar

Meşe fıçı görmüş Türk şarapları hakkında görüşlerinizi merak ediyorum... En iyileri hangisi? Tercih kriterleri, fiyat kalite dengesi gibi hususlarda dikkat edilmesi gerekenler neler olmalı?

Gökmen Özmenteş

Cevap: Meşe fıçı kullanmada ilk dönemlerinde acemi olan şarap üreticilerimiz şimdilerde epey ustalaştılar. Fıçı kullanımını kararında yapıyor, kaliteli ve uygun fıçılar tercih ediyorlar. Nüanslarla oynar hale geldiler. Hemen hemen bütün tanınmış firmalarımızın fıçı görmüş şarapları artık belirli bir kalitede. Spesifik tadım notları için ise www.degustasyon.org tadım sitesine bakabilirsiniz.

***

Bu şarap içilir mi?

Kızım küçüktü bu şarabı aldığımda. Sözde üniversiteden mezun olduğunda içeriz diye sakladım. Ama şarap kültürüm ne yazık ki yok. İçebilir miyiz, yoksa şişesini saklamaya devam mı edeyim?

Fulya Bier

Cevap: Şarabın yıllanması özen isteyen bir süreç. Şarap yıllanacak kalitede olmalı, 13 ila 15 derece sabit sıcaklıkta, yüzde 70 nem oranında bekletilmeli, ışık almamalı ve titreşime uğramamalı… Bu koşulları elde etseydiniz zamanı için iddialı bir şarap olan Doluca Antik 5-10 yıl saklanabilir, yıllandıkça güzelleşirdi. Ama 33 yıl, yüksek kalite bir Bordo şarabı için bile hayli uzun bir süre. İçmeyi deneyin, -çok düşük bir ihtimal ama- hâlâ size haz veriyorsa yudumlayın. Ya da şişeyi bir anı objesi olarak saklayın.

***

Cin bozulur mu?

10 yıldır kapağı açılmamış bir şişe Gordon cin, serin ve ışık almayan ortamda bozulur mu?

Erdem Can

Cevap: 40 derecenin üzerinde alkole sahip damıtık içkiler, serin ve loş ortamda çok uzun yıllar bozulmadan kalabilirler. Şişenin boynuna bakın, kapalı kapaktan buharlaşma olup seviyesi birkaç santim düşmemiş ise, sağlıklı durumdadır.

***

Evde likör yapmak

Ev yapımı likörler hakkında bilgi verir misiniz, malûm, taze meyve ayları…

Rıdvan Aslan

Cevap: Evde likör yapmanın en önemli üç sırrı, doğru meyveyi doğru zamanda seçmek, kabuğunu mu, meyvenin tümünü mü kullanacağını doğru belirlemek ve kaliteli alkol kullanmak. Bu konuda Can Yayınları’ndan çıkan Reyhan Yaman’ın Likör Hikâyeleri kitabındaki öneri ve tariflerden yararlanabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

Elazığ’ın şarabı Tekirdağ’a göçüyor

Güneydoğu’nun en büyük şarap tesisi olan Kayra Elazığ Şarap Fabrikası kapanıyor. 80 yıllık Buzbağ şarabı da yuvasından ayrılıp bin 442 kilometre öteye taşınıyor… 

Kadın şefler atakta

Dünyanın saygın şef ödüllerinden The Best Chef’de bir kadın aşçımızın ödüle lâyık görülmesi, dikkatleri kadın şeflerimizin artan başarılarına çekti

Yasal viski 200 yaşında

İskoçya'daki ilk lisanslı viskinin 200. yıl kutlamaları için bu doğa harikası ülkedeydim…

"
"