14 Nisan 2024

Bob Dylan Cover'ları (2): Onun şarkılarını ondan daha iyi söyleyen sanatçılar

Kağızmanlı Bob eskiden umursardı ama işler değişti

"İnsanlar çıldırmış, zamanlar tuhaf"

"Eskiden umursardım ama işler değişti"

"Hoşlanmadığım bir kadına aşığım"

"Tek hatam Mississippi'de bir gün fazla kalmaktı"

"Cehennem eşimin doğduğu yerdir"

"Kendimden olabildiğince uzaklaşmaya çalışıyorum"

"Kafam beni deli eden fikirlerle dolu"

"Gerçekten doğal olan şeyler doğanın çürütemediği rüyalardır"

"Para konuşmaz, küfreder"

"Bir adamı adamdan saymak için ne kadar yol yürümesi gerekir?"

Yukardaki dizeleri yazan Bob Dylan 2016 yılında "Amerikan şarkı kültüründe yeni bir şiirsel anlatım yarattığı için" Nobel Edebiyat ödülünü kazandı ve o yıl bu ödülü almayı bekleyen diğer adaylar ve kamuoyunun önemli bir kısmı tarafından "ama bu adam bir yazar değil, şarkıcı" tepkisini aldı.

Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülünü kazanması onun müzisyenliğinin yanında şairliği gibi diğer yeteneklerinin de en üst düzeyde tanındığının bir kanıtıdır. Dünyada Nobel, Oscar ve Grammy ödüllerinin üçünü birden almış olan tek kişi odur.

İlk bölümü kaçıran ve tekrar dinlemek isteyenler için- Bob Dylan Cover'ları (1): Onun şarkılarını ondan daha iyi söyleyen sanatçılar

Dylan, Lennon ve McCartney şarkı yazıyor: Zatürre tavanlar

Bilmem doğru mudur ama yıllardır dolaşan bir rivayete göre bu üç ünlü kafaları pek yerinde değilken "Zatürre Tavanlar" adlı yarım bir şarkı yazmış. Dylan aklına gelen her şeyden bir şarkı yazabileceğini kanıtlamak için onu ziyaret eden John Lennon ve Paul McCartney'den akıllarına ilk gelen ilk sözcükleri söylemelerini istemiş ve çoğunu daktiloyla yazmış. Doğal olarak ortaya saçma sapan bir ürün çıkmış. Yine de geleceğin müzikologlarının Zatürre Tavanlar'ın uçuk sözlerine çok sofistike anlamlar ve insanlığın sorunlarına çözümler yükleyeceğine bahse girerim.

Bence Bob Dylan bir telefon rehberini bile bestelese ortaya güzel bir ürün çıkar, yüzlerce cover'ı yapılır ve yorumcular derin anlamlar çıkarmaya çalışırlar. Bugün Dylan ve geriye kalan Beatles üyeleri Paul ve Ringo Zatürre Tavanlar'ı beraber çalıp söyleseler şarkının milyon değil, milyar satacağından eminim.

Joan Baez hatıralarında Dylan'ın "Şimdi bunları yazacağım ve bir bok anlatmadığı halde yıllarca konuşup duracaklar" dediğini anlatır.

Bir gazeteci Dylan'a "Bu kadar çok şarkıyı nasıl yazdınız ve hala yazabiliyorsunuz? Bu nasıl oluyor?" diye sorduğu zaman aldığı cevap "Kıçımdan uyduruyorum" oldu.

Bazen kimin söylediği neyi söylediğinden önemlidir. Ben yine de bir insanoğlunu sırf iyi şarkı söylüyor ya da iyi gitar çalıyor diye ilahlaştırmanın yanlış olduğuna inanırım.

Kağızmanlı Bob

Bob Dylan Chronicles (Günlükler) adını verdiği hatıralarında bir kunduracı olan büyükbabasının Kars Kağızmanlı olduğunu, büyükannesinin İstanbul'dan geldiğini ve soyadlarının Kırgız olduğunu yazar. Aile Trabzon'dan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya göçmüş.

Dylan'ın resmine bakınca niçin daima askerlik arkadaşım Laz Hakkı'yı anımsadığımı şimdi anlamış bulunuyorum. Büyük üstadın bu toprakların bir çocuğu olması gurur vericidir.

Gregory Isaacs: Mr. Tambourine Man

Mr. Tambourine Man Bob Dylan'ın 1965 tarihli Bringing It All Back albümünün akustik tarafının ilk parçasıdır. Şarkı, Byrds, Judy Collins, Melanie ve Stevie Wonder gibi birçok sanatçı tarafından seslendirildi ve kaydedildi. Byrds'ün versiyonu tüm dünya listelerinde 1 numaraya ulaştı.

Dylan sonradan Fellini'nin La Strada filminin şarkı üzerindeki etkisinden bahsetti. Bazı yorumcular yine Rimbaud'ın şiirlerinin etkilerini buldular. Tefçi adam figürü İsa'nın ya da Fareli Köyün Kavalcısı'nın sembolü olarak yorumlandı. Öte yandan bazıları da şarkının dini kurtuluşu müjdeleyen bir mesaj verdiğini iddia ettiler.

İlişikte sunduğum reggae sanatçısı Gregory Isaacs'ı ilk dinlediğim zaman onun büyük ihtimalle dişsiz olduğunu düşünmüştüm, sonradan bu tahminim doğru çıktı. Tabii bu onun şarkıyı söylerken yüreğinin derinliklerini ve feleğin çemberinden geçmiş kişiliğini yansıtmasına bir engel değil.

Tefçi kardeş

Hey, tefçi kardeş, benim için bir şarkı çal
Uykum yok, gideceğim bir yer de yok
Sabah olunca seni takip edeceğim
O akşamki sultanlığın elimden akıp giden
Kuma döndüğünü bilmeme rağmen
Yorgunluğum beni şaşırtıyor, ayaklarım kurşun gibi
Konuşacak kimsem yok
Eski boş sokak hayal kurmak için çok ölü
Beni sihirli fırıldanan geminde bir yolculuğa çıkar
Duyularım kayboldu
Ellerim tuttuğumu hissetmiyor
Ayaklarım adım atamayacak kadar uyuşmuş
Her yere gitmeye hazırım, kendi geçit törenimde
Kaybolmaya hazırım
Bana dans büyüsü yap, gireceğime söz veriyorum
Gülmeyi, dönmeyi, güneşin üzerinde çılgınca sallanmayı duyabilirsin
Ve beni kafamın duman halkaları arasında kaybolmaya götür
Zamanın sisli harabelerinden aşağı
Donmuş yaprakların çok ötesinde
Cinli perili korkunç ağaçlar
Rüzgarlı sahile doğru
Çılgın kederin çarpık erişiminden uzak
Evet, elmas gökyüzünün altında dans etmek için
Bir eli özgürce sallayarak
Yarına kadar bugünü unutmama izin ver

Bettye LaVette: Things Have Changed

Dylan Things Have Changed'i 2000 yılında Wonder Boys filmi için yazdı ve şarkı en iyi orijinal şarkı dalında Oscar ve Golden Globe ödüllerini kazandı. Rolling Stone dergisi şarkıyı Dylan'ın kariyerinde önemli bir yeni bölümün başlangıcı olarak gördü. Şarkının sözleri Wonder Boys filminden ilginç detayları içeriyordu ve müzik ile görüntünün bütünleşmesi eleştirmenlerin çok hoşuna gitti. Bence de Things Have Changed, Dylan'ın son zamanlarda çıkardığı en güzel ve anlamlı şarkıdır.

Şarkıda Dylan her an kopabilecek olan kıyametten, kalkacak son trenden, şiddetin patlamasından ve boynu ilmikte darağacında beklemekten söz ederek içimizi ferahlatır. Kahramanımız kıyameti beklerken katil gözlü bir kadın onun kucağında şampanya içmektedir. Birazdan başka bir kadını el arabasına koyup dolaştırır. Yoksa idealimdeki genç devrimci Bob moruklayınca bir seks manyağı mı oldu? Kıyamet birazdan kopacağı için onu hoş görmemiz gerek.

Bettye LaVette geç yaşında ünlü olmuş bir soul ve blues şarkıcısıdır. 2010'da çıkardığı ve klasik İngiliz rock parçalarını soul tarzında yorumladığı albüm tavsiyemdir. LaVette 2018'de tümü Bob Dylan şarkılarından oluşan Things Have Changed albümünü çıkardı ve prestijli ödüller kazandı. Klipte sanatçı 75 yaşındaydı. Gitar soloya dikkat edin.

İşler Değişti

Sorunlu ve endişeli bir adam
Önümde kimse yok, arkamda hiçbir şey yok
Kucağımda bir kadın var ve şampanya içiyor
Beyaz tenli, katil gözlü
Koyu mavi gökyüzüne bakıyorum
İyi giyindim, son treni bekliyorum
Boynum ilmikte darağacında duruyorum
Her an kıyametin kopmasını bekliyorum
İnsanlar çıldırmış ve zamanlar tuhaf
Kapım sıkı kilitli, menzil dışındayım
Eskiden umursardım ama işler değişti
Burası bana iyi gelmiyor
Ben yanlış şehirdeyim, Hollywood'da olmalıyım
Sadece bir an için bir şeyin hareket ettiğini gördüğümü sandım
Dans dersleri alacağım jitterbug rag yapacağım
Kestirme yol yok, sürüklenerek giyineceğim
Burada sadece bir aptal kanıtlayacak bir şeyi olduğunu zanneder
Köprünün altından çok su geçti, başka çok şey de
Kalkmayın beyler, ben sadece geçiyorum
İnsanlar çıldırmış ve zamanlar tuhaf
İncil doğruysa, dünya yok olacak
Kendimden olabildiğince uzaklaşmaya çalışıyorum
Bazı şeyler dokunulamayacak kadar sıcak
İnsan ancak bu kadarına dayanabilir
Tanıştığım ilk kadına aşık olmak istiyorum
Onu bir el arabasına koyup caddede gezdirmek
Canım çok yanıyor, belli etmiyorum
Birini incitebilirsin ve bunu anlamazsın bile
Sonraki altmış saniye sonsuzluk gibi olabilir
Dünyadaki tüm gerçekler tek bir büyük yalan anlamına gelir
Hoşlanmadığım bir kadına aşığım

George Harrison: If Not For You

If Not For You Bob Dylan'ın ilk eşi Sara için yazdığı bir aşk şarkısıdır. Parça onun 1970'te çıkardığı New Morning albümünde yer aldı. Aynı yıl yeni dağılan ünlü Beatles grubunun üyesi George Harrison üçlü albümü All Things Must Pass" için kaydetti. Olivia Newton-John'ın ertesi yıl kaydettiği versiyon listelerde üst sıralara yükseldi.

If Not For You Dylan'ın 1970'te yazdığı aile hayatından duyduğu mutluluğu dile getiren ve doğanın basit zevklerini kutlayan birkaç şarkıdan biriydi. Bir yorumcu şarkıyı "country müziğin en basitine büyük ölçüde borçlu olan rüstik cazibeli bir şarkı" olarak tanımladı.

George Harrison'un kim olduğunu size anlatmanın gerekli olmadığını biliyorum ama yeni nesillerden açıkçası fazla emin değilim. Geçenlerde bir siyaset bilimi sınıfında Jackie Kennedy/Onassis'in resmini gösterdim ve hiç kimse tanımadı. Ben de onlara annelerinize ve büyükannelerinize sorun dedim. Jackie, Yunanlı milyarder Onassis'le evlendiği zaman Türk milleti karalar bağlamıştı.

Tüm Beatles albümlerinde en az iki Harrison bestesi vardır. "Sessiz Beatle" diye adlandırılan sanatçı Hint kültürünü benimsedi ve Beatles'ın çalışmalarına Hint çalgılarını ve Hindu uyumlu maneviyatı getirdi. Harrison'un hayırsız arkadaşı Eric Clapton ünlü "Leyla" şarkısını onun ilk eşi Pattie Boyd için yazmıştı.

İlişikteki klipte George Harrison If Not For You'yu 1992'de Bob Dylan'ın meslekteki otuzuncu yılını kutlayan konserde seslendiriyor. Ceketi de çok şıkmış.

Sen olmasaydın

Sen olmasaydın
Bebeğim, kapıyı bulamazdım
Yeri bile göremezdim
Üzgün ve hüzünlü olurdum
Sen olmasaydın
Bebeğim, bütün gece uyanık kalırdım
Sabahın ışığını beklerdim
Ama yeni olmayacaktı
Sen olmasaydın
Gökyüzü çökerdi
Yağmur da yağardı
Senin aşkın olmasaydı hiçbir yerde olmazdım
Sen olmasaydın kaybolurdum
Kışın baharı olmazdı
Kuşların şarkı söylediğini duyamazdım
Sadece hiçbir fikrim olmazdı
Her neyse, kulağa doğru gelmezdi
Sen olmasaydın

Mark Lanegan: Man in the Long Black Coat

Bob Dylan "Man in the Long Black Coat'ı 1989 yılında Oh Mercy adlı albümü için yazdı ve besteledi. Şarkının sözleri gizemli baş karakterle kaçmak için partnerini terk eden bir kadının hikayesini anlatır. Genellikle bir kadının kocasını şeytan için terk ettiği eski "şeytana aşık olmak" motifinin yeniden işlenmesi olarak yorumlanır. Dylan şarkıyı Johnny Cash'in ünlü, en gizemli ve devrimci parçalarından biri olan I Walk the Line gibi yapmak ve en savunmasız noktalara saldırmak istediğini söyledi.

Rolling Stone dergisi şarkıyı "orta çağa ait günah, ölüm, cinsellik, aldatma ve şeytani güç duygularıyla dolu tüyler ürpertici bir anlatı baladı" olarak nitelendirdi ve Dylan'ın nadiren bu kadar dokunaklı, hüzünlü ve umutsuz satırlar yazdığını belirtti.

Man in the Long Black Coat'ın insanın aklında kalan ürpertici bir müziği vardır. Dylan cırcır böcekleriyle New Orleans kentinin sesini yansıtmak istemiştir.

Mark Lanegan erken yaşta kaybettiğimiz bir diğer yetenekli sanatçıdır. Bariton sesi "üç günlük sakal kadar tırmalayıcı, ancak mokasen derisi kadar esnek ve yumuşak" olarak tanımlanmış ve şarkıcı Tom Waits, Leonard Cohen ve Nick Cave gibi üstatlarla karşılaştırılmıştır.

Uzun siyah paltolu adam

Cırcır böcekleri ötüyor, su yükselmiş
İpte asılı kuruyan yumuşak pamuklu bir elbise var
Pencere ardına kadar açık
Afrika ağaçları
Kasırgadan geriye doğru eğilmiş
Bir veda kelimesi, bir not bile yok
Uzun siyah paltolu adamla birlikte gitti
Birisi onu etrafta dolaşırken görmüş
Şehrin eteklerindeki eski dans salonunda
Dans için onu durdurduğunda gözlerinin içine bakmış
Maske gibi bir yüzü varmış
Birisi İncil'den alıntı yapacağını söylemiş
Uzun siyah paltolu adamın üstü tozluymuş
Vaiz konuşuyordu, bir vaaz veriyordu
Her erkeğin vicdanının aşağılık ve ahlaksız olduğunu söylüyordu
Rehberin olması için ona güvenemezsin
Uzun siyah paltolu adama kalbini vermiş
Hayatta hata yoktur diyenler
Doğrudur, bazen bu şekilde görebilirsiniz
Ama insanlar yaşamıyor ya da ölmüyor, insanlar sadece vakit geçiriyor
Uzun siyah paltolu adamla birlikte gitti
Suyun üzerinde sis var, haziran ayından beri orada
Ayın altında kökünden sökülmüş ağaç gövdeleri
Dışarıda biri ölü bir atı dövüyor
Hiçbir şey söylemedi, hiçbir şey yazmadı
Uzun siyah paltolu adamla birlikte gitti

Miley Cyrus: Baby, I'm in the Mood for You

Dylan Baby, I'm in the Mood for You'yu 1962 yazdı ama yıllar sonra 1985'te Biograph albümünde yayınladı. Bu arada cömertçe diğer sanatçılara verdiği parçayı Odetta ve Dion da kaydettiler.

Duyguyu tamamen klişe bir şekilde basitleştiren, basit bir müziği olan ve sözleri "oooh, oooh, canım istiyor" gibi basit ünlemlerle domine edilen bir şarkının korkunç derecede kötü olması beklenir. Ancak her nasılsa Dylan gibi bir ustanın elinden sürükleyici ve eğlenceli bir ürün çıkmış. Bir yorumcu "tanımlayamadığım bir şey şarkının sadeliğini kasıtlı olarak karmaşık gösteriyor, çekici ve eğlendirici yapıyor" diye yazmış.

Miley Cyrus Amerikalı country şarkıcısı Billy Ray Cyrus'un kızıdır. Kariyerine 13 yaşında Disney kanalında Hannah Montana karakterini canlandırarak başladı ve kısa zamanda gençlerin sevgilisi oldu. Şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu olarak şöhret yapan Miley Cyrus günümüzde bir pop ikonu olarak kabul edilir. Bir ara vamp olmak istemişse de fazla başaramamış ve benliğine geri dönmüştür.

Bebeğim, canım seni istiyor

Bazen canım yalnız evimi terk etmek istiyor
Ve bazen canım ineklerin böğürdüğünü duymak istiyor
Ve bazen canım otoyola çıkmak istiyor
Ama sonra tekrar ama sonra tekrar, ama sonra tekrar, ama sonra tekrar
Oh bebeğim, canım seni istiyor
Bazen canım duvara yaslanmak istiyor
Bazen canım midillimin ahırında yaşamak istiyor
Bazen canım hiçbir şey yapmak istemiyor
Ama sonra tekrar, ama sonra tekrar, ama sonra tekrar, ama sonra tekrar
Oh bebeğim, canım seni istiyor
Bazen canım evimi değiştirmek istiyor
Bazen canım tüm bu kasabayı değiştirmek istiyor
Bazen canım etrafımdaki dünyayı değiştirmek istiyor
Ama sonra tekrar, ama sonra tekrar, ama sonra tekrar, ama sonra tekrar
Oh bebeğim, canım seni istiyor
Bazen canım hemen uzanıp ölmek istiyor
Bazen canım gökyüzüne tırmanmak istiyor
Bazen canım ağlayana kadar gülmek istiyor
Oh bebeğim, canım seni istiyor

The Chicks: Mississippi

Mississippi Dylan'ın 2001 tarihli Love and Theft albümünde yer aldı. Eleştirmenler ağırbaşlı, esprili ve akılda kalan bir melodiye sahip olan parçayı Bob Dylan'ın en iyi şarkıları arasına koyarlar. USA Today Bob Dylan'ın tüm şarkılarını sıraladı ve Mississippi'yi ilk sıraya yerleştirdi. Onun hemen arkasında Visions of Johanna ve Like a Rolling Stone vardı.

Dylan'ın en iyi şarkılarının hepsi sona doğru amansız bir yürüyüş hakkındadır, ancak Dylan hiçbir zaman boşa harcanan yıllar, kayıp aşk ve yalnızlık hakkında Mississippi'de olduğu kadar hüzünlü ve karamsar olmamıştır. Şarkının kahramanı Mississippi'ye geldiği için pişmandır ve kendi geçmişinin tutsağıdır. Şarkının asi bir gezginin aşk acısı çeken hikayesini, Amerikan köleliğinin ahlaki felaketini ve kurulu düzenin temel çelişkilerini anlattığı söylendi. Tüm yorumcuların birleştiği nokta Mississippi'nin Dylan'ın kariyerindeki en karmaşık, melodik ve çarpıcı bestelerinden biri olduğuydu.

Chicks'in eski adı Dixie Chicks'ti. Dixie ABD İç Savaşında isyancı güneylilerin kullandığı bir deyimdi ve grup olumsuz çağrışımlar nedeniyle adını değiştirdi. Bana sorarsanız civciv anlamına gelen chick sözcüğü de sorunludur ve pek çok kadın haklı olarak bu sözü aşağılayıcı bulurlar. Grup Dallas, Texas kökenlidir ve country müziğinin en başarılı temsilcilerinden biridir.

2003'te Irak'ın ikinci kez işgalinden birkaç gün önce grubun solisti Maines Londra'daki bir konserde savaşı onaylamadıklarını ve Başkan George Bush'un Texas'lı olmasından utandıklarını söyledi. Bu sözler tutucu Texas'ta ve tüm ABD'de tepkiye neden oldu, binlerce radyo istasyonu Dixie Chicks'i kara listeye aldı ve grup üyeleri ölüm tehditleri aldı.

Mississippi

Yolun her adımında dosdoğru yürüyoruz
Senin günlerin sayılı, benimki de öyle
Zaman geçiyor, biz çabalıyoruz
Hepimiz hapsedildik, kaçacak yerimiz yok
Şehir sadece bir orman, kalbinde kapana kısılmış
Kaçmaya çalışan, oynanacak daha çok oyun var
Taşrada büyüdüm, kasabada çalışıyordum
Bavulumu yere koyduğumdan beri başım belada
Senin için hiçbir şeyim yok, daha önce de yoktu
Artık kendim için bile hiçbir şeyim yok
Gökyüzü ateşle dolu, acı yağıyor
Bana satabileceğin hiçbir şey yok
Tüm ifade gücüm ve düşüncelerim çok yüce
Mantık ya da kafiyede asla hakkını veremedim
Yanlış yaptığım tek bir şey var
Mississippi'de bir gün fazla kalmak
Şeytan sokakta, katır ahırda
Rüyamda Rosie'nin yatağında uyuduğumu görüyordum
Yaprakların arasında yürümek, ağaçlardan düşmek
Kimsenin görmediği bir yabancı gibi hissetmek
Asla geri alamayacağımız o kadar çok şey var ki
Üzgün olduğunu biliyorum, ben de üzgünüm
Bazı insanlar sana elini uzatacak, bazıları uzatmayacak
Dün gece seni tanıyordum, bu gece tanımıyorum
Kafamı dağıtmak için güçlü birine ihtiyacım var
Gözlerim kör olana kadar sana bakacağım
Buraya güney yıldızını takip ederek geldim
Sırf senin olduğun yerde olmak için o nehri geçtim
Yanlış yaptığım tek bir şey var
Mississippi'de bir gün fazla kalmak

Johnny Cash: Wanted Man

Bob Dylan Wanted Man'i ünlü country şarkıcısı Johnny Cash için yazdı. Cash şarkıyı ilk kez 1969'da San Quentin hapishanesinde kaydetti.

Şarkı dinleyicilerden fark edilmesi durumunda ses çıkarmamalarını isteyen bir kaçak hakkındadır. Kaçak arandığı şehirlerin ve eyaletlerin yanı sıra onu arayan geçmişindeki kadınları sıralar.

Country müziği denince akla gelen ilk isim olan Johnny Cash derin ve sakin bas-bariton sesiyle, siyah giysileriyle, garip gureba dostu olmasıyla ve bizim kader mahkumu olarak adlandırdığımız hapishane sakinleri için verdiği konserlerle bilinir.

İlişikteki klip 1969'da California'daki San Quentin cezaevinde çekilmiş. Cash bariton sesiyle "kucağımda Juanita" diye kükrediği zaman yıllar boyunca kadın görmemiş mahkumların verdikleri tepkiye ve sanatçının gülüşüne dikkat edin. 

Aranan Adam

Indiana'da aranan adam
Ohio'da aranan adam
Texarkana'da aranan adam
Meksika'da aranan adam
Sacramento'da aranan adam
Eski Cheyenne'de aranan adam
Bu gece nereye bakarsan bak
Bu aranan adamı görebilirsin
Lucy Watson tarafından aranan adam
Jeannie Brown tarafından aranan adam
Nellie Johnson tarafından aranan adam
Yan kasabada aranan adam
İstediğim her şeye sahip oldum
Sahip olduğum birçok şeyden
Ve ihtiyacım olandan çok daha fazlası
Kötü sonuçlanan bazı şeylerden
Bu gece nereye bakarsan bak
Bu aranan adamı görebilirsin
Shreveport'ta uyumaya gittim
Ve Abilene'de uyandım
Arada bir yerde
Neden arandığımı merak ediyorum
Bu yüzden El Paso'daki evime gittim
Kendime bir harita almak için durdum
Kucağımda Juanita ile
Yanlışlıkla Juarez'e gittim

Sertab Erener: One More Cup of Coffee

One More Cup of Coffee Bob Dylan'ın 17. stüdyo albümü Desire'da (1976) yer alır. Bence Dylan'ın en iyi albümüdür.

Dylan şarkı için 34. yaş gününde Fransa'daki Saintes-Maries-de-la-Mer'deki bir Roman kutlamasından etkilendiğini söyledi. Orada bir hafta kalan sanatçı bir Çingene Kralı ile tanıştığını ve Roman yaşam tarzında ölümün çok mutlu bir şey olduğunu öğrendiğini yazdı ve bu arada kralın kızıyla birtakım olaylar olduğunu ima etti.

Bir eleştirmen şarkıyı "minyatür bir melodram tasvir eden İspanyol tonlu bir anlatı" olarak tanımladı. Bir diğeri "genç bir çingene tarafından büyülenmiş yazar için aşk ile ölüm arasındaki sınır belirsiz" diye yazdı.

Sertab Erener'i herhalde tanımayan yoktur. Yetenekli sanatçının One More Cup of Coffee cover'ı Dylan'ın başrolde oynadığı Masked and Anonymous filminde kullanıldı. Orta Doğu aranjmanlarına sahip olan şarkı bence filmdeki diğer güçlü Dylan cover'ları arasında en iyisidir.

Bir Fincan Kahve Daha

Nefesin tatlı, gözlerin gökyüzündeki iki pırlanta gibi
Sırtın düz, saçların yattığın yastığın üzerinde yumuşak
Ama şefkat hissetmiyorum, minnettarlık ya da sevgi yok
Sadakatin bana değil, yukarıdaki yıldızlara
Yol için bir fincan kahve daha
Gitmeden önce bir fincan kahve daha
Aşağıdaki vadiye
Baban bir kanun kaçağı ve bir kaçakçı
Sana neyi seçeceğini ve bıçak atmasını öğretir
Krallığını denetler, böylece hiçbir yabancı izinsiz giremez
Bir tabak yemek daha ısmarlarken sesi titrer
Yol için bir fincan kahve daha
Gitmeden önce bir fincan kahve daha
Aşağıdaki vadiye
Kız kardeşin geleceği görüyor, tıpkı annen ve kendin gibi
Okumayı ve yazmayı hiç öğrenmedin, rafında kitap yok
Ve zevkin sınır tanımıyor, sesin bir tarlakuşu gibi
Ama kalbin bir okyanus gibi, gizemli ve karanlık
Yol için bir fincan kahve daha
Gitmeden önce bir fincan kahve daha
Aşağıdaki vadiye

Yazarın Diğer Yazıları

"Yunanlılar kendilerini İtalyan zanneden Türklerdir"

Tavernada tesadüfen orada yemek yiyen bir düzine kravatlı ve janti giyinimli Türkle tanıştık

Amerikan başkanları hangi masrafları kendi cebinden karşılar?

Her ay başkanın önüne ailesinin yediklerini, içtiklerini, kuaför ve kuru temizleme dahil her türlü harcamalarını içeren bir fatura konur

Bob Dylan Cover'ları (1): Onun şarkılarını ondan daha iyi söyleyen sanatçılar

Kamuoyu Dylan'ın şarkıcılığı ve sesi konusunda bölünmüştür. Onun gerçek ve vazgeçmez fan'ları onun genizden gelen yerine göre çatlak sesine bayılırlar ve bu sesin onun markası olacak kadar kendine özgü olduğuna inanırlar. Çok sayıda Dylan karşıtı da onun sesini tırmalayıcı, ince, detone, tekdüze ve özellikle anlaşılmaz bulurlar...