01 Eylül 2024

Gölgede ve Adana sıcağında futbol

Galatasaray adına geceye dair olumsuzluk ikonik golcü İcardi'nin sakatlanmasıydı ama olumlu tarafından bakmak gerekirse; Galatasaray taraftarı uzun süre sonra oyuna dahil olan "yedek" as santrfor gördü, yani İcardi iyileşinceye kadar "Eyvah golcümüz yok" demeyecek

Trendyol Süper Lig'in 4. haftasında Adana Demirspor ile Galatasaray, Yeni Adana Stadyumu’nda karşılaştı
(Fotoğraf: AA)

Eduardo Geleono'nun futbola dair kaleme aldığı mükemmel kitapla giriş yaptık. Galatasaray yönetimi uzun süredir gündemde olan "bilet" iddiasının gölgesinde nefes almaya çalışırken, Adana'nın gece sıcağında adeta güneş altında maça başladı ki, ilk gole kadar geçen süreçte maça da iyi başlayamamıştı. Henüz ergenliğe yeni girmeye başlayan genç kaleci Deniz kardeşimizin hatası, Kerem Aktürkoğlu'nun da ısrarlı takibiyle bunaltıcı nemi kendi lehine serinliğe, Adana Demirspor için de bunaltıcı sıcaklığa çevirmeyi başardı. Akabinde Semih'in kendi kalesine attığı gol, sonrasında Kerem Aktürkoğlu ile Barış'ın solo performansıyla maçı ilk yarım saat dolmadan bitirdi. 37. dakikada Adana Demirspor savunmasının savrukluğu, yedek olan as santrfor Batshuayi'nin Mertens ile kurduğu bağlantıyla da Adana Demirspor taraftarının yönetimini istifaya davet ettiği golü buldu.

Bu dakikadan sonra maça dair geniş bir değerlendirme yapmayı da rafa kaldırarak, genelden özele gitmek gerekmekte. Oyun, Galatasaray'ın geleceğine dair olumlu ya da olumsuz bir çıkarım yapmaktan uzaklaştı. Genele dair gecenin bize bıraktığı notlara geçecek olursak:

1) Galatasaray adına geceye dair olumsuzluk ikonik golcü İcardi'nin sakatlanmasıydı ama olumlu tarafından bakmak gerekirse; Galatasaray taraftarı uzun süre sonra oyuna dahil olan "yedek" as santrfor gördü, yani İcardi iyileşinceye kadar "Eyvah golcümüz yok" demeyecek.

2) Israr: Rakibiniz ne kadar zayıf olursa olsun, siz ısrar etmez ve kovalamazsanız şans ayağınıza gelmez. 1 ve 2. gollerde gerek Kerem gerekse Barış Alper’in pozisyon kovalaması, rakiplerinin yaptığı bireysel hataları lehlerine çevirdi ve maçı da kopardı.

3) Ciddiyet: Sezon başından beri Galatasaray'ın üstüne çöken rehavet bulutu, bu maçta kalkmış gözüktü. Kötü zeminde, savruk bireysel performanslar yerini beraber ve solo şarkılara çevirdi ki, galibiyetten daha önemli olan buydu. Galatasaray'ın ilk yarı 2 direkt pasla bulduğu gol, sadece oyuncuların değil teknik heyetin de zaten zayıf olan rakibinin zaaflarına iyi çalıştığının göstergesiydi ki buna rağmen ilk yarı ve ikinci yarının ilk 8 dakikasında Adana Demirspor'un direk dibinden çizgiyi terk eden 3 şutu vardı. Bu kısım daha iyi ve organize ekiplere karşı Galatasaray'ın başını ağrıtabilir.

4) Metehan Baltacı: Okan Buruk maç önü röportajında "Savunmadan oyun kurulumunda sıkıntılar yaşıyorduk, bu maç Metehan şans buldu" demişti. Her ne kadar kaleci Deniz 'in hatası olsa da direkt pası atan Metehan, süper lig kariyerinin ilk asistine imza attı ama savunma pozisyon bilgisindeki belirli eksiklikleri gidermesi gerektiğini de not düşelim.

5) Deniz Eren Dönmezer: 15 yaşında büyük sorumluluk altına girdi genç kardeşimiz. Bu maçtaki hatalarını analiz edip doğru yaklaşım ve destek ile bu maçı unutup, önündeki çok ama çok uzun kariyerini doğru planlayacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

Tek perdelik gösteri

Galatasaray'ın maça yaptığı güçlü başlangıç, ilk 3 dakikada verdiği mesaj "Bu maçta sıkıntı çıkmaz" idi ki öyle de oldu

Maskeli balo

Kaan Ayhan’ın asimetrik olarak savunmayı üçlemesi, yeni sol bek Jakobs’un dengeli hücum ve savunma performansı, Gabriel Sara’nın özellikle duran top organizasyon becerisi, Osimhen’in sadece takıma değil, tribünlere kattığı hava, maskeli baloyu renklendiren etmenlerdi.

İdeolojinin iflası

Galatasaray hiç iyi çalışmadığı play-off turunu kaybetti ki bu yakın zamanda karşılaşılması muhtemel büyük sorunların da başlangıcı

"
"