04 Nisan 2019

Suudiler Jeff Bezos'un çıplak resimlerini mi yürüttü?

21’nci yüzyılda "Mahremiyet YOK...”

Ocak ayında 25 yıllık evliliğinin sona geldiğini belirtilen, dünyanın en zengin adamı Jeff Bezos şubat ayında da herkesi şoke eden bir blog yazısı yayınladı ve Amerikan “National Enquirer” isimli magazin/dedikodu yayınının sahibi olan David Pecker’in kendisini “mahrem fotoğrafını” yayınlamakla tehdit ettiğini söyleyip, bizzat kendisi resimde ne olduğunu tarif etti[1].

Bezos belki fazla büyütmemesi, küçükken kapatması gereken bir olayı, neden büyüttü. Hatta belki ocak ayında 25 yıllık evliliğin aniden boşanmaya gitmesine de bu resimler neden oldu[2]. Ama olayın pek de küçük olmadığı şimdi ortaya çıkıyor.

De Becker: Bezos'un telefonuna Suudiler erişti ve mahrem bilgileri aldı

Bezos'un mahrem fotoğraflarının cep telefonundan nasıl ve hangi nedenle sızdığını araştırması için tuttuğu güvenlik danışmanı Gavin De Becker'in bulguları şaşkınlık yarattı. Becker, Suudilerin Bezos'un telefonuna sızdığını ve mahrem bilgilerine erişerek, bunları aldıklarını, yayınladığı bir makale ile açıkladı [3].

De Becker, 40 yıllık "yüksek riskli insanlara" yönelik danışmanlığı sırasında hiç karşılaşmadığı ve çok şaşırdığını söylediği bu olayla ilgili olarak yaptığı soruşturmayı anlatıyor. Bezos'un resimleri ile şantaj tehdidi yapan eski ve mevcut AMI yöneticileri ve bazı başka kişilerle, daha sonra da siber güvenlikçiler ve Orta Doğu Uzmanları ile görüşmeler yaptığını söylüyor. En sonunda da Trump'ın danışmanı, Suudi muhbirler ve Prens Muhammed Bin Salman'nın (MBS) etrafındaki bazı kişilerle görüşmüş.

AMI yetkilileri, fotoğraflar konusunda Bezos'un beraber olduğu mankenin erkek kardeşi Michael Sanchez’e işaret ederken, bu işe yabancı bir devletin karışmış olamayacağını söylüyorlar. Belki de yabancı devlet konusunun sonuçta başlarına iş açabileceğini düşünüyorlar. Ama De Becker, AMI’nin kaynağını açıklamakta hayli zorlandığına ve kendilerine “fotoğrafların yayınlanmaması için” gönderilen sözleşmede yer alan “dış güçler” ifadesine işaret ederek, Suudi müdahalesinin söz konusu olduğunda ısrarlı ve yine de AMI'nin ayrıntılarının ne kadar farkında olduğunu bilmediğini belirtiyor.

Peki fotoğrafları, mankenin kardeşi ya da Suudiler almış olsun... Ama neden?

De Becker, nedenin, Suudi hükümetinin, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Washington Post gazetesi tarafından yapılan yayınlar olduğunu iddia ediyor. Eğer bu doğruysa, MBS ya da Suudiler Jeff Bezos'a misilleme yapmış gözüküyorlar. Bu arada Bezos Washington Post haberleri nedeniyle Trump ile de ayrıca kavgalı. Bu olayda onun da adı geçiyor.

Bu da, "Pegasus" isimli yazılıma işaret ediyor. Hatırlayacaksınız, bu yazılımın ne yaptığını, nasıl bilgi çaldığını daha önce yayınlamıştık [4].

De Becker, kendi soruşturmasının tamamlandığını ve olayın adli makamlara devredildiğini de not ediyor.

Suudiler bu kadar ileriye gitmiş olabilir mi?

Tabi bu olay, Dünyadaki tüm ünlüler için endişe verici ve Suudiler için büyük bir talihsizlik. Çünkü Jeff Bezos'a kadar ulaşabiliyorlarsa, dünya üzerinde diğer lider ve ünlülere de ulaşabilirler anlamına geliyor.

De Becker, makalesinde Suudi Arabistan'ın insanlara çeşitli şekillerde saldırdığını, bunun için karmaşık teknolojiler kullandığını, sosyal medya platformlarında hashtagler oluşturarak kampanyalar yaptığını [5], hatta Twitter şirketi içindeki elemanları kullanabildiğini [6] yazıyor.

Kaşıkçı olayının meydana geldiği ve Washington Post'ta haberlerin yoğun bir şekilde yayınlandığı ekim ayında ise Bezos'un peşine bir siber ordu taktığını, Amazon.com'a ve Suudi kolu olan Souq.com'a karşı protesto kampanyaları başlatıldığını ekliyor.

Dahası MBS ile Trump, damadı Jared Kushner ve AMI başkanı David Pecker arasında ilişki ve toplantılardan bahsediyor ve hatta derginin bir ön digital kopyasının Suudi konsolosluğuna kadar gönderildiğini yazıyor.

Anlayacağınız çok üst düzey bir kavga. Bir boyutunda, -Trump'ın dolaylı da olsa- yer almış olması çok olası. Bir tarafta dünyanın en zengin adamı (ve de aslında basın), diğer tarafta ise 2 devlet başkanı. Bakalım olayın devamı gelecek mi?

Citizen Lab ve 60 Minutes

Diğer yandan olayda kullanılan Pegasus yazılımını yakından takip eden Kanadalı üniversite yan kuruluşu Citizen Lab, bu yazılımı geliştiren İsrailli firmaya fon sağlayan gruba sürekli olarak açık mektup yazıyor. Yazılım bugüne kadar Kaşıkçı gibi Orta Doğulu insanlar ya da Meksikalı aktivist ve gazetecileri takipte kullanılmış gözüküyordu. O nedenle de çok yaygın bir tepki yaratmış değil. Ancak Bezos olayı diğer ünlüleri de rahatsız edecek ve baskı artacaktır. Nitekim daha önce basınla pek görüşmeyen İsrailli firmanın yetkililerinin, 1 hafta önce ABD'deki önemli bir TV programı olan 60 dakikaya çıktılar[7].

60 dakikayı sunan, Leslet Stahl programın hemen başında, bu yazılımın dünya yüzeyinde hackleyemeyeceği bir telefon olmadığına dikkat çekiyor. NSO Group'un kurucusu ve CEO'su Shalev Hulio ise sorulara verdiği kaçamak cevaplarla dikkat çekiyor. Yazılımlarını bilerek 100'den fazla anti-demokratik ülkeye satmadıklarını ve sadece teröristlere karşı kullanıldığını, 1000'den fazla olaydan sadece 3 tanesinde hata yapıldığını iddia ediyor. 60 dakika programını izlerseniz, tersini de göreceksiniz. Özellikle de Kanada'daki Citizen Lab yetkilileri, Kaşıkçı'nın arkadaşı olan Suudi aktivist tersini anlatıyor.

Aşağıdaki 3 no’lu kaynakta detaylarını daha fazla göreceğiniz gibi, 60 dakika programında İsrail hükümeti de bu yazılımın satışını kontrol ettikleri iddiasında. Ama ne firma yetkilisinin, ne de İsrail devlet yetkilisinin sözleri, bir diktatörlükle idare edilen Suudi Arabistan'a satışı açıklayamıyor. NSO kurucusu Bin Ladin gibi teröristleri ileri sürüyor ama müşteri ismi veremeyeceğini söyleyerek Suudi Arabistan'ın müşterisi olduğu konusuna açıklık getirmiyor.

Bu yazıdan sizin alacağınız ders ise şu; 21’nci yüzyılda "Mahremiyet YOK...”


[1] Jeff Bezos Mahrem Resmini Yayınlamakla Tehdit Eden Magazin Dergisine “Trump” Suçlaması yaptı

[2] Amazon Yeniden En Değerli Şirket Olurken, Jeff Bezos’un Boşanma Haberi Öne Geçti

[3] Bezos Investigation Finds the Saudis Obtained His Private Data

[4]Kaşıkçı’yı Takip Eden Pegasus Yazılımının En Yaygın Olduğu Ülkelerden Birisi Türkiye

[5] Suudilerin İmgeleyicileri: Bir Troll Ordusu ve Bir Twitter İçeriği

[6] Suudilerin Öldürdüğü Gazetecinin Bilgilerini Twitter mı Verdi?

[7] SPYWARE COMPANY NSO GROUP GOES ON 60 MINUTES

Yazarın Diğer Yazıları

Mahalli yönetim seçimlerin analizi (I)

Ekonomisi ve diğer tüm alanları güzel bir ülkede yaşamak istiyorsanız "cahil halk" retoriğinden kurtulun, iyi bir yurttaş olarak seçim kanunlarını, siyasi parti kanunlarını ve de ilgili mevcut gelişmeleri vs. yakından takip edin. En önemlisi gerçek verilere güvenin. O zaman "yine mi" mutsuzluğunu yenmek mümkün olur

Neden internetten bihaber bakanlar atanıyor?

Bu fiber altyapı ile çoktan dijital uçuruma düşmüş durumdayız. AKP ekonomiyi beceremediği gibi, telekom - internet sektörünü yönetmeyi de beceremiyor

Uydudan telefon görüşmesi yakınlaştı

Mevcut fiber altyapımızla, beklenen İstanbul depreminde, haberleşmenin yine çökmesi şaşırtıcı olmaz. Bu duruma bir çözüm uydudan mobil telefona teknolojilerinin gelişiyor olması. Acaba ülkemizde ne zaman kullanabiliriz?