14 Nisan 2019

Netflix'ten ölüm felsefesi üzerine diziler - 14

Ölüm, hâlâ anlayamadığımız bir olgu. Bu konuda farklı yorumlar ya da "parlak ışık görerek geri döndü" türünden hikâyeler olsa da, hâlâ kimse ne olduğunu bilmiyor

Ölüm, hâlâ anlayamadığımız bir olgu. Bu konuda farklı yorumlar ya da "parlak ışık görerek geri döndü" türünden hikâyeler olsa da, hâlâ kimse ne olduğunu bilmiyor. Bir yandan cennet, cehennem kavramları, diğer yanda tasavvufun da içinde olan "yeniden doğuş" yani "reenkarnasyon" kavramı var.

Bu yazıda anlatacağımız 1 dizi 3 film ölüm olayına farklı yönlerden bakıyor. İlki İngiliz yapımı ve daha gerçekçi bir dizi; bir kocanın, eşinin vefatı sonrasındaki hayatına bakıyor. Anlatacağımız ikinci film Amerikan sinemasından 2009 yapımı. Digitürk'te görmüş olabilirsiniz. Konuyla ilgili olduğu için buraya aldık. 14 yaşında ölen bir kız çocuğunun arkada kalanlara baktığı bir romandan uyarlama. Yani bir ölünün gözünden ölüme ve geri kalanlara bakıyor. Son filmimiz ise, fantastik bir seri film; Güney Kore sinemasından, ölümden sonraki hayatı ve konuşulan pek çok kavramı canlandıran enteresan hikayeler anlatıyor. Sonuncu film iyice fantastik; meşhur mumya filmlerinden bir başkası. Baş rollerde Tom Cruise ve Russel Crown var.

Yaşamdan Sonra (After Life)

Ölüm sonrası ne olduğu konusu, yakın birisinin, genellikle anne-babanın ölümüyle daha çok düşünülen bir konu haline gelir. After Life "eş ölümü"ne odaklanmış.  8 mart 2019'da Netflix'e eklenen "İngiliz Komedi Dizisi" "After Life (hayattan sonra)", Ricky Gervais'in hem yazdığı, hem oynadığı, hem de yönettiği 6 bölümlük bir dizi.  Şimdiden beğenilmiş ki, Netflix 2ci sezon için anlaşmayı yenilemiş bile.

Küçük bir kasabada gazetecilik yapan Tony, 25 yıllık eşi Lisa’nın ölümü ile beraber hem hayat arkadaşını, hem de hayattaki amacını kaybediyor. Başarısız intihar girişimleri arasında, Tony’nin hayatta kalmak için yaptığı plan, canı nasıl istiyorsa öyle davranmak. Bu nedenle zaman zaman kabalaşabiliyor.  İntihar girişimlerinin başarısız olmasının nedeni ise, Brandy’yi sahipsiz bırakma endişesi ve Alzheimer hastası olan babası.

Herkes sevilen birinin ölümüyle başa çıkamaz. Dizide bunu izliyoruz. Açılış sahnesinde Tony, karısının ölümünden hemen önce kendisi için kaydettiği bir videoyu izler.  Lisa, videoda üzülmemesini söyler. Ama Tony, Lisa'nın ona verdiği her tavsiyeyi dinlemezden gelir. Dünyaya ve hayata kızgın, küskün, yaşamayı anlamsız bulan Tony, rahmetli eşinin tavsiyesini dinlemek yerine, evinde ve iş hayatında tam bir karmaşa sürer.

Rick Gervais kendine özel kara mizah anlayışı olan bir komedyen. Ofis dizisiyle tanımaya başladık. Bu filmde daha derin bir şeyler anlatıyor. Yine komedi var ama daha çok hüzün tadında.  İlginç bir dizi olmuş. Ölüm fikrine alışmayı farklı boyutları ile gösteriyor ve de düşündürtüyor.

Gervais ve Godliman'a ek olarak, seride Tom Basden , Tony Way , David Bradley , Penelope Wilton ve Ashley Jensen var .

Cennetimden Bakarken

Alice Sebold'un 2002 tarihli kitabından uyarlanmış 2009 yapımı bir Amerikan filmi. Alice Seabold liseye başladığı yıl kendisi de tecavüze uğramış. 1970'lerde Pennsylvania'da aynı şekilde öldürülen bir küçük kızın başına gelenler ile kendi başından geçenleri , birleştirerek bu kitabı yani genç kadınların başlarına gelebilecekleri yazmış.

Tanınmış oyuncuların yer aldığı filmde, Saoirse Ronan 14 yaşındaki Susie'yi oynuyor. Rachel Weisz ve Mark Wahlberg, 3 çocuklu ailenin ebeveynleri rollerinde.

Sapık komşu George Harvey rolünde ise Staley Tucci var. Harvey gerçek bir katili değil, birden fazla seri katil ve tecavüzcünün oluşturduğu bir kişiyi canlandırıyor.

Okuldan eve dönerken seri katil olan komşusu tarafından kaçırılıp, tecavüz edilerek öldürülen Susie, ölümünden sonra dünyada sevdiklerinin ve arkadaşlarının onsuz yaşamını, okul arkadaşlarının kayboluşuyla ilgili yorumlarını, ailesinin kızlarının canlı bulunması umuduna sarılmasını izlerken, bir taraftan da sapık katilinin cinayetten kalan izleri ve ipuçlarını yok etmeye çalışmasını takip eder.

Ancak bir yandan dünyayı izleyen, diğer yandan cennettekilerle konuşup, oradaki yaşama alışmaya çalışan Susie yaşayanların dünyasına ait anılarını unutamaz ve iki dünya arasında kalır.

Sapık komşu rolünü canlandıran Tucci bir hayli başarılı. Ödül adaylığı da var. Filmin adı ise, sonundaki Sussie'nin şu ifadesinden geliyor;

"Bunlar ben yokken büyüyen sevgili kemiklerimdi. İlişkilerim kimi zaman yüzeysel, kimi zaman uğruna bedeller ödenerek kazanılan. Ancak çoğu kez harikulade olandı. Bunlar ben gittikten sonra olmuştu. Ben dünyaya farklı bir gözle bakmaya başladım. Ölümümün getirdiği olaylar, sadece gelecekte tahmin edilemeyecek bir zamanda bütünleşebilecek bir vücudun kemikleriydi. Bu mucizevi beden olarak görmeye geldiğim şeyin fiyatı benim hayatımdı."

Filmin sonunda, bende bıraktığı tad şunlar; öncelikle etrafta sapıkların olabileceğini ve bunlara karşı dikkatli olunması gerektiğini anlatıyor. Sonra --içinde babanın, ya da erkek kardeşin ölen kızını, kardeşini hissettiği anlar dışında-- ailenin böyle bir kayıp sonrası içine düşeceği durumlar gösteriliyor. Annenin ya da babanın ruhsal durumunu izliyoruz. Ama sonuç olarak verdiği fikir şu; ölen kız, ailesinin hayatına devam etmesini istiyor. Bunu da, annesinin o öldükten sonra hiç girmediği ve eşyaların yerini değiştirmediği odasına girmesine, pencereyi açmasına memnun olarak gösteriyor.

Tanrılarla Birlikte - 2 Dünya (Along with Gods : The Two Worlds) ve Son 49 Gün (the Şast 49 Days)

Fantastik 2 film. Adeta ölümle ilgili düşünülen konulara animasyon ile cevap vermiş gibiler. Hikaye de süprizli ama anlamlı. 2 bölüm çekilmiş. Halen 2 bölüm daha çekildiği belirtiliyor.

Filmin hikayesine göre, ölen kişiye öbür dünyaya kadar bir ölüm meleği eşlik eder. Orada, ölen kişiler 49 gün boyunca 7 mahkemeden geçerler. Bu aynı zamanda "yeniden doğuş" hakkı elde etmeleri içindir. 7 mahkemeyi geçmeyi başaranlar yani erdemliler bu hakkı elde eder.

Kim Yong-hwa'nın yönettiği ve başrolde Joo Ji-hoon, Cha Tae-Hyun, Lee Joon Hyuk, Kim Dong-Wook ve Ha Jung-woo'nun oynadığı, 2017 ve 2018 tarihli 2 Güney Kore filmi. İlkinin 108 milyon $ gişe geliri, ikincisinin 92,5 milyon $ var (bunlar Güney Kore rakamları). Internet üzerindeki bir nota göre, Güney Kore sinemasının en çok para kazanan 2ci filmi olmuş. Imdb'de 10 üzerinden 7,3 almış. Sinemalar.com ise 10 üzerinden 8,3 gösteriyor. Yani Türkiye'de daha fazla beğenilmiş.

İlk film ölen bir itfaiyecinin ahirete gönderilmesi ile başlıyor. Bu itfaiyeci ile süreci ve yani 7 mahkemeyi öğreniyoruz ve yanısıra ikinci filmin hikayesi pişiriliyor. Mahkemeler aynen savcı-avukat-hakim üçgeninde yürüyor. Bir tarafta ölenin hayatı boyunca işlediği tüm suçlar (hatta dolaylı olarak itfaiyecinin kurtaramadığı arkadaşından ötürü suçlanması gibi) gözden geçiriliyor. Diğer tarafta "gardiyan" diye adlandırılan ve ölen kişiyi savunuyorlar ve hakim kararını buna göre veriyor.

Aynen hristiyanlıktaki 7 günah gibi, burada da 7 günah olduğu görülüyor. Bunlar cinayet, tembellik, yalan, adaletsizlik, ihanet, şiddet, saygısızlık.

Geçilmesi gereken 7 mahkeme, bu her bir günah için kurulmuş cehennem anlamına geliyor.

Süpriz ise, biri baş olmak üzere 3 gardiyanın (ya da ölüm meleğinin) kendilerine ait bir hikayeleri olması. 1000 yıl boyunca 49 reenkarnasyona yardım ettikleri takdirde kendilerinin reenkarnasyon olma hakkı elde edecekleri için ellerinden geldiğince ölen kişilerin 7 cehennemi aşabilmesine yardımcı oluyorlar. Ama ayrıca kendi hikayeleri var.

Gang Rim (Ha Jung-Woo) ölüm meleklerinin lideri. İnsanlar için sevgi besliyor. Ja Hong (Cha Tae-Hyun) öbür dünyada denemeye alınır.

Filmde kinci ruh, rüya ziyareti gibi pek çok kavram ile çeşitli felsefi konuları açıklamayı unutmuyorlar. Cehennemlerdeki hakim rolünde olan tanrılar, hüküm verirken gayet açıklayıcı şekilde anlatıyorlar. Bir anlamda yaşamla ilgili felsefe yapıyorlar.

Fantastik bir film izlemek istiyorsanız ve ölüm sonrası için düşünmek için seyredebilirsiniz..

Mumya (Mummy)

2017 yapımı Holywood filmi.Her zamanki klasik mumya filmlerinin, şeytan filmleri ile karıştırılmış bir modeli. Malum "ölümden sonra hayat" konusunda en çok fikir ileri sürenler eski Mısırlılardı. Piramitlerde ve diğer yerlerdeki hiyerogliflerinde bol bol bu konu işlenir. Dolayısıyla "ölümden sonra hayat" filmlerinin en popüler öznesi durumundalar.

Esrarengiz ve tarihten adı silinmiş bir prenses. İçine de şeytan kaçmış (daha doğrusu güç karşılığında şeytanla anlaşma yapmış) ve bu nedenle de diri diri gömülmüş. Yüzyıllar sonra Irak'taki savaşta atılan bir füze ile üstü açılıyor. Ortaya çıkarılıyor. Ondan sonrasını, --Tom Cruise ve Russell Crown meraklısı iseniz-- seyredin. Eğlencelik.

Yazarın Diğer Yazıları

Sonu kötü biten başka bir yerli teknoloji hikâyesi daha...

Anlayacağınız mikrofona geçince herkes vatan-millet-Sakarya diyor ama biz de "ayinesi iştir kişinin lâf'a bakılmaz” diyoruz...

Fiberde ortak altyapı mı geliyormuş... muş…

Siz en iyisi ortak altyapıdan vazgeçin ve altyapı yapmanın önünü açın. Altyapı şirketleri artık istedikleri yatırımları yapabilsinler

Türksat üçe mi bölünüyor?

Şu ana kadar gördüğümüz şu; bilişim ve telekom alanında, AKP nereye elini attıysa, orası kurudu, duraklama devrine girdİ

"
"