Bu hafta 3 dizi 2 filmden bahsedeceğim. Bunlardan 2'si yeni teknolojilerle ilgili, 1 tanesi zaten Obama'nın gençliğinden bahsediyor. Diğer 2 dizi ise politik diyebiliriz. Türk dizisi ve Avustralya dizisi. İkisi de politikadaki kirlenmişliğin devlete yansımasını veriyor.
Barry (yani Barack Obama)
Bu haftaki ilk filmimiz Barack Obama hakkında. Daha doğrusu Hawaii'den New York'a yeni geldiği ve Columbia Üniversitesine başladığı dönemden kısa bir kesit.
2016 Netflix özel yapımı olan film, IMDB'de 10 üzerinden 5,8 almış. Obama hakkında --daha önce merak etmediğim için-- yeni öğrendiğim bazı şeyler olsa da, ben de ancak 5 civarı verebilirim. Sıkıcı, ne anlattığından emin olamadığım (genç bir insan ve bir zenci/melez olarak, kendisini bulması gibi bir şey) bir film. Tavsiye eder miyim? "Obama nasıl bir gençlik yaşamış" görmek için bile çok anlamlı değil.
Devon Terrell isimli Avustralyalı genç bir aktörün oynadığı filmde, eksantrik beyaz anneyi Ashley Judd oynuyor. Ann Dunham ismini taşıyan anne oğlunun başkan olduğunu göremeden 1995'de vefat etmiş [1]. Kansaslı bir antropolog. Kırsal kalkınma üzerine çalışmış. Endonezya'da uzun süre yaşamış ve kadın el sanatları konusunda uzmanlaşmış. 2 kere evlenmiş. Bir tanesi Obama'nın Kenyalı babası, diğeri bir Endonezyalı.
Obama'nın üniversitedeki beyaz sevgilisi Charlotte'u ise Anya Taylor-Joy canlandırmış. Michele mi? O günlerde, o henüz yok. Gerçi Charlotte da yok. Obama'nın Michele'den önce çıktığı çok sayıda kızın bir özeti olmuş filmdeki Charlotte karakteri. Bu özeti meydana getiren kızlar arasında Alex McNear ve Genevieve Cook isimleri ilk hatırlananlar. Anlaşılan Amerikalılar başkanlarını aşktan aşka koşan birisi gibi canlandırmak istemediler.
Secret City (2ci Sezon)
Secret City dizinin ilk bölümünü "Çin-ABD çekişmesine Netflix'den Bakalım" başlığı ile vermiştik [2]. Temelde olayları bir gazetecinin penceresinden görüyoruz. Ama fazlasıyla "casusluk" işleri var ve bir ton satılmış politikacı.
Başlığı bu dizi nedeniyle attık. Dizinin 1ci bölümü gibi, 2ci bölümü de, Amerikalıların Avustralyalıları fazlasıyla baskı altında tutmaya çalıştıkları, onlar üzerinden işler çevirdikleri (mesela Pakistan'a yapılan drone saldırıları gibi) ve Avustralyalıların bundan çok rahatsız oldukları gibi konular var bu dizide. Bu arada, yaptıklarından --öldürdükleri suçsuz Pakistanlı insanlardan-- ötürü suçluluk duyan asker motifi bu dizide ağırlıklı.
Bu dizinin ilk sezonunu verdiğim halde, ikinci sezondan da bahsediyorum. Çünkü dünyanın öbür tarafından karmaşık ilişkiler dolu bir ortamı anlatıyor.
Börü (özel Harekat Polisleri)
1 Mart'ta Netflix'e gelen dizilerden birisi de 2018 tarihli Türk dizisi "Börü". Star TV'de 6 bölüm olarak yayınlanan dizide PKK ve FETÖ kıskacındaki "Özel harekat polisleri" anlatılıyor. Hatta filmde Zekeriya Öz'e de değinilmiş. Dizide Ahu Türkpençe başta olmak üzere Cüneyt Arkın'ın oğlu Murat Arkın (bir hayli benziyor babasına), Serkan Çayoğlu, Emir Benderlioğlu, Fırat Doğruloğlu gibi pek çok yetenekli aktör yer alıyor. Hatta Türkpençe, laf aramızda, "The Protector"daki Hakan'dan (yani Çağatay Ulusoy) daha iyi ve inandırıcı dövüşüyor.
Dizi Sur'daki "Hendek Operasyonu", "savaşan yabancı ajanlar" gibi pek çok olaya değiniyor. Yakaladıkları teröristler, her seferinde Ankara'dan gelen siyah arabalı adamlar tarafından ellerinden alınıyor. Son bölüm 15 Temmuz'un başlangıcında sona eriyor. Yapımcısı dizinin sonunu filme taşımış. Ben filmi henüz izleyemedim. Ancak dizinin bir hayli başarılı olduğunu söyleyeyim.
Bu arada, kısa bir not; 15 temmuz günü FETÖ'nün hedef aldığı yerlerden birisi Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Polislerinin merkezi'ydi. F-16 ile havadan bombalanan bu merkezde 47 polis şehit olmuştu. Bu dizinin başında, polislerin müdürleri kendi aralarında konuşurken, farklı bir teşkilatlanma yaptıkları için bu bölüme FETÖ sızmadığı bilgisi veriliyor. İzlenmesi heyecanlı bir dizi. Güzel de çekilmiş. Tavsiye ederim.
Evrim (Transcendence)
Johnny Depp, Paul Bettany, Rebecca Hall'un başrolde oynadığı 2014 yapımı filmde, günümüzün popüler bir konusundan bahsediliyor. Yapay zeka konusunda çalışanlar ve "hayatlarımızı mahvediyor" diyen teknoloji düşmanları.
Depp filmde kendi beynini, yapay zekaya yüklüyor. Gerisini seyredin. İlginç bir film.
Salvation
Bu da günümüzün teknolojilerine dair bir konu gibi. Gerçi konusu, çok alışageldik bir konu; yani dünyamızı yok edebilecek bir göktaşı yaklaşıyor ve kısıtlı sürede bu göktaşının zarar vermesini nasıl engelleyecekler? Elon Musk'ı hatırlatan bir zeki ve genç işadamı, MIT öğrencisi çok zeki bir genç, sevgilisi ve diğerleri.
13 bölümlük dizi 2017 tarihini taşıyor. Başrollerde Santiago Cabrera, Charlie Rowe, Jennifer Finnigan, Rachel Drance oynuyor. Yeni teknolojilerden bahseden ama sonuçta dünya yüzeyinde, bireysel hırs, devletler arası hırs, aldatma, casusluk dolu bir dizi.
[1] Ann Dunham
[2] Çin-ABD Savaşına Netflix’den Bakalım