30 Ocak 2023

İstanbul Valiliği, TÜGVA için ret verirken BÜMED’e neden vermiyor?

TÜGVA ile BÜMED arasındaki fark nedir?

Boğaziçi Üniversitesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önce Melih Bulu'nun ve sonrasında Naci İnci'nin rektör olarak atanmaları sonrası yaşanan pek çok olayı sürekli yazıyoruz. Rektörlük son olarak da "BÜMED" yani "Boğaziçi Mezunlar Derneği"nin mezun bağışları ile 30 sene önce yaptırdığı lokalini elinden almaya çalışıyor.


 

Yukarıdaki resimleri incelerseniz, mezunlar lokalinin temel atma törenini, bugünkü halinin önden ve arkadan görünüşünü, BÜMED misyon plakasını ve bağışçıların adlarını görebilirsiniz.

Dernek yönetimi, Sarıyer Kaymakamlığı’ndan bir yazı iletildiğini ve yazıda tesislerin 30 Ocak Pazartesi günü saat 08.30'a kadar boş olarak teslim edilmesini tebliğ ettiğini, karara uyulmaması durumunda tahliyenin cebren yapılacağını bildirdiğini söyledi.

İstanbul Valiliği, TÜGVA için yaptığı durdurmayı neden burada yapmıyor?

Aşağıda BÜMED'in yayınladığı açıklamayı okuyabilirsiniz. Ama ondan önce bizim İstanbul Valiliğine ve Sarıyer Kaymakamlığına 2’şer sorumuz var. Bu sorulardan önce bir olay hatırlatalım;

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Büyükada İskelesi’nin üst katında kullandığı alan, vakfa -AKP döneminde- 2018 yılında 10 yıllığına kiralanmıştı. Yönetim değişikliği sonrasında İBB, alanın ticari amaçlarla kullanıldığını belirterek, sözleşmeye aykırı davranıldığı için 21 Şubat 2020’de sözleşmeyi feshedip binanın boşaltılmasını istemişti.

Çünkü 2.500 TL karşılığında yani çok ucuza kiralanan bu alanın, TÜGVA tarafından kına gecesi, yaz okulu gibi ticari etkinliklerde kullanıldığı anlaşılmıştı.

TÜGVA boşaltmayı kabul etmeyince, İBB mahkemeye başvurdu. 28 Mayıs 2021 tarihinde 2021-158 numaralı kararı ve İstanbul 2. Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz numaralı 6 Temmuz 2021 tarihli kararlar ile Büyükada İskelesinin kesin olarak tahliyesine karar verildi.

Buna karşılık TÜGVA yetkisilinin ifadesi şöyleydi :

"Kira sözleşmemizin devam ettiğine ilişkin açtığımız tespit davası sürecinin devam etmesi ve konuya ilişkin verilmiş bir mahkeme kararı olmaması nedeniyle kaymakamlık ve valilik İBB'nin bu talebini reddetmiştir."

Arkasından TÜGVA'nın mahkemeye başvurduğu ama başvurusunun reddediği Ocak 2022'de ortaya çıktı ve TÜGVA binayı boşaltmak zorunda kaldı.

İstanbul Valiliğine sorular...

Şimdi bu olay çerçevesinde “dernek/vakıflar için hassas oldukları anlaşılan" İstanbul Valiliğine, Hukukçu Mehmet Ali Köksal'ın hatırlattığı 2 sualimiz var:

  1. TÜGVA olayında, karşı tarafın mahkeme kararı olduğu halde, boşaltma kararını İstanbul Valiliğinin durdurduğu belirtilmiş. Acaba BÜMED olayında --üstelik karşı tarafın bir mahkeme kararı olmadığı ve de BÜMED'in devam eden bir mahkeme başvurusu olduğu halde-- neden durdurma uygulamadınız?
  2. TÜGVA ile BÜMED arasındaki fark nedir?

 

Bu cevaplar aynı zamanda İstanbul Valiliğinin hakkaniyete ne kadar dikkat ettiğini de gösteriyor olacak.

Çünkü TÜGVA olayı ile BÜMED arasındaki farklılıkları biz sayalım;

  1. BÜMED çıkartılmak istenen binayı 2,5 milyon dolar karşılığında kendisi yaptı ve arazi nedeniyle üniversiteye kira ödüyor  - TÜGVA ise İBB'nin alt şirketine ait binayı kiralamış
  2. BÜMED binayı mezunların hizmetinde kullanıyor - TÜGVA ise Büyükada sakinlerinin yararlanılması için yapılmış binayı dışarıdan yapılan etkinliklere kiralayarak para kazanıyor.
  3. BÜMED'in sonuçlanmamış bir mahkeme süreci var. Bunun beklenmesi gerekmez mi? - TÜGVA ise, alınmış birden fazla mahkeme kararına rağmen binayı 1 yıla yakın süre boşaltmadı.

 

Sarıyer Kaymakamlığının tahliye etme yetkisi var mı?

Olayın bir de yetki konusu var. Mehmet Ali Köksal, kaymakamların çıkartma yetkisi için tek durumun, birisinin mülkiyetindeki bir binaya, başka birisinin zorla girmiş olması durumunda yapıldığını belirtiyor. Yani kira söz konusu olduğunda, yukarıdaki TÜGVA olayından da göreceğimiz üzere kaymakamlığının tahliye etme yetkisi var mıdır?

Anlayacağınız 2 sorumuz da Sarıyer Kaymakamlığına var;

  1. Kaymakamlığın bir binayı tahliye etme yetkisi hangi durumlarda vardır?
  2. Eğer Sarıyer Kaymakamlığı yetkisini aşıyor ise, görevi kötüye kullanmakta mıdır?

 

Şimdi BÜMED'in açıklamasını verelim:

"Boğaziçi Üniversitesi mezunları kendi bağışlarıyla yaptırdıkları yerden çıkartılıyor

Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının okullarıyla bağının kopmaması, üniversiteye katkısının devam etmesi amacıyla 4.144 mezunun 2.5 milyon dolarlık bağışıyla inşa edilmiş Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tesislerinin tahliyesine karar verildi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün, 7 Ocak 2023 tarihli e-postasında “Üniversitemizin Eğitim ve Yaşam Alanları Gelişmeye Devam Ediyor” başlığıyla BÜMED sosyal tesislerinin kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından dernek yönetimi hukuki sürece başvurmuştu.

BÜMED Yönetim Kurulu, hukuki sürecin devam ettiğini ancak Sarıyer Kaymakamlığı'nın 27 Ocak Cuma günü, sosyal tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini derneğe resmi olarak bildirdiğini duyurdu.

Mezunların emeğiyle yapılan tesisler tahliye edilmezse, tahliye cebren yapılacak

Dernek yönetimi, kaymakamlığın ilettiği yazıda tesislerin 30 Ocak Pazartesi günü saat 08.30'a kadar boş olarak teslim edilmesini tebliğ ettiğini, karara uyulmaması durumunda tahliyenin cebren yapılacağını bildirdiğini söyledi.

10 bin mezunun itirazı yok sayıldı

Tesislerin kira sözleşmesinin yenilenmemesinin ardından BÜMED, hem yürütmenin durdurulması talebiyle hukuki sürece başvurmuş; hem de Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına açık bir imza kampanyası başlatmıştı. Bir haftada 10.000'e yakın mezun MEZUNLAR yuvasından, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü'nden Çıkartılamaz” isimli kampanyaya imza atarak derneğin faaliyetlerinin kampüs içinde gerçekleşmesini istediğini belirtmiş ve üniversite yönetiminin aldığı karardan vazgeçmesini talep etmişti. 10 bine yakın mezunun imzası 20 Ocak Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne teslim edilmesine rağmen Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü konuya dair hiçbir açıklamada bulunmadı.

"Boğaziçi tarihinde kara bir leke"

Sosyal tesislerle ilgili karara itiraz etmelerinin en temel sebebinin, mezunların üniversiteye yaptığı yaşamsal katkı olduğunu belirten BÜMED Yönetim Kurulu; bu kararla beraber Boğaziçi Üniversitesi'nin kurum hafızasına ve kültürüne yönelik yapılan saldırılara birinin daha eklendiğinin altını çizdi. Dernek yönetimi, 30 yıldır kampüste bulunan sosyal tesislerle mezunların bir ayaklarının hep üniversitede olmasını sağlamış; yıllarca akademisyen, öğrenci ve mezunların buluşma noktası olmuş tesislerin akademisyen ve öğrencilere yaşam alanı” açma gayesiyle alınmasının Boğaziçi tarihinde kara bir leke” olarak kalacağını belirtti.

"Bu kara bulut bir gün dağılacak, yeter ki yan yana durmaya devam edelim"

BÜMED Yönetim Kurulu, tahliye anına şahitlik etmek için BÜMED sosyal tesislerinde olacağını belirterek tüm Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını destek vermeye çağırdı:

BÜMED olarak temel hukuk ilkelerine olan inancımızı koruyor, hukuki süreci titizlikle takip etmeye devam ediyoruz. Hiç kuşkumuz yok ki, üniversitemizin ve derneğimizin üzerine çöken bu kara bulut bir gün dağılacaktır. Yeter ki Boğaziçi camiası olarak bizler, üniversitemizin temel değerlerini ve Boğaziçi ruhunu ısrar ve inatla savunmaya ve yan yana durmaya devam edelim. Biz BÜMED Yönetim Kurulu olarak, 30 Ocak Pazartesi günü saat 08.00'de okulumuzun tarihinde kara bir leke olarak yer alacak bu anda mezunlarımızı temsil etmek üzere BÜMED tesislerinde olacağız. Bu tarihi ana tanıklık ederken yan yana olmanın önemini vurguluyor, hepinizin desteğini bekliyoruz"

Yazarın Diğer Yazıları

Instagram açıldı ama verdiği söz nedir?

"Boyutlarını önceden farkedemedikleri Instagram engellemesi konusunda işin içinden nasıl çıkacaklarına bakarlarken, herhalde apar topar açmak zorunda kaldılar"

VPN nasıl bir güvenlik sorununa yol açıyor?

VPN kullanımının patlamasıyla birlikte, PornHub aramaları da patlamış. Beş yıllık tabloya bakılırsa, PornHub 2020’de bir zirve yapmış. İkinci zirvesini ise Instagram/Roblox engellemesi ile yaşıyor. Bravo AKP, bravo…

AKP'nin yeni vukuatı: Bu sefer Roblox'u kapattılar

Instagram'ı engellemekle bir hayli tepki toplayan iktidarın beş gün içinde benzer düzeyde popüler ikinci engelleme kararı, kendileri için bile fazla. Nasıl yapacaklarsa, açmak için uğraştıkları, orta yol bulmaya çalıştıkları bilgileri ulaşıyor. Instagram'ı engellerken üzerinden geçen ticareti düşünemeyen ve fark edemeyen hükümet epeyce sıkışmış durumda. Şu anda kendi fanatik kitlesi bile isyan ediyor

"
"