06 Aralık 2024

Rojin Kabaiş’in babası 69 gündür adalet arıyor: Cinayet ihtimalini güçlendiren yeni bilgiler

Rojin’in kaybolduğu ve cenazesinin bulunduğu Bardaklı ve Molla Kasım köyünde cep telefonu iletişimini sağlayan üç firmanın baz bilgileri üzerinde Narin cinayetindeki gibi “daraltmış analiz” yapılacak mı?

Rojin Kabaiş

Aydınlatılamayan ya da faili meçhul kalan, bırakılan her cinayet devletin sorumluluğunda…

Cumartesi Anneleri’nin çeyrek asırdır “Çocuğum nerede, çocuğuma ne oldu” sorusunu sorduğunu biliyoruz. Gözaltında kaybedilenlerin çok azının akıbeti ortaya çıktı. Kemikleri kuyularda bulundu.

Son yıllarda da akıbetinin meçhul kaldığı genç kadınların aileleri benzer bir soruyu soruyor.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Gülistan Doku’nun ailesi dört yıldır kızlarını arıyor: Gülistan Doku nerede?

Doku ailesi başka ailelerin çocukları kaybolmasın, ölü bulunmasın diye dayanıştığı Rojin Kabaiş için de soruyor: Rojin Kabaiş’e ne oldu?

Gülistan Doku gibi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Rojin Kabaiş, kazandığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsü yerleşkesine yakın bir yerde kayboldu, 18 gün sonra, kaybolduğu yerden 24-25 km uzakta bir yerde; Molla Kasım köyünde cansız bedeni bulundu.

Bir baba; Nizamettin Kabaiş, kızına ne olduğunu yaklaşık iki buçuk aydır (69 gündür) inatla, çabayla öğrenmeye çabalıyor.

Van’a gidiyor, savcılarla görüşüyor, kızının kaybolduğu yerleri geziyor…

Geçtiğimiz günlerde dosyadaki mevcut duruma dair sorularını ve taleplerini iletmek için Van’a gideceğini duyurdu X’ten…

Baba Nizamettin Kabaiş’i aradım…

Kızı Rojin’in telefonu daha tam çözülememiş… Daha önce basına sızan Rojin’in “Otopsi nasıl yapılır, cennete nasıl gidilir, ölen kişinin banka hesabındaki para ne olur?” gibi internet aramalarının telefon daha çözülmeden nasıl basına sızdığı da merak konusu.

“Harici araştırma” denilmiş aileye… Bu bilginin sızması şu açıdan önemli; Rojin Kabaiş’in intihar ettiği iddiasını güçlendiren bir sızdırmaydı. Zaten adli tıp raporu da Rojin’in nasıl öldüğünü tespit edemedi. Boğulma ama nasıl?

Ancak baba bu iddiaya hiçbir zaman inanmadı, o yüzden bu işin peşini bırakmadı.

Çünkü yeni bilgiler verdi baba Kabaiş… En kritik bilgi Rojin Kabaiş’in bedeninde iki DNA örneği bulunduğu…

Baba Kabaiş, savcılığın dosyanın kapatılmaması konusunda kararlı göründüğünü söyledi.

Yanıtını arayan soruları alt alta dizelim…

1-Rojin’in aynı bölümü kazandığı kız öğrencilerle kurduğu WhatsApp grubundakiler tespit edildi mi, ifadelerine başvuruldu mu?

2- Rojin’in Van Yüzün Yıl kampüsündeki Van KYK Seyyid Fehim Arvasi Kız Öğrenci Yurdu’ndaki oda arkadaşlarından Ruken isimli öğrenci neden ‘Beni aramayın, korkuyorum’ dedi?

3- Rojin kaybolmadan önce annesiyle konuşmuş. Markete gideceğini söylemiş ama gitmemiş. Oda arkadaşlarından birinden şarjını aşağıya indirmesini söylemiş. Şarjını isteyen Rojin belli ki yurda dönmeyi düşünüyormuş. Neden ‘intihar’ algısı yaratıldı?

4- Rojin’in kaybolduğu gün ayaklarındaki terlikler nerede, zira suda boğulsaydı kıyıya vurması gerekmez miydi?

5-“Kızımın karnı şiş değildi, sırtında ve gözaltında morluklar vardı, boyun bölgesini pamuk sarıldığı için göremedim” diyen babanın tanıklığı ile adli tıp raporu uyumlu mu?

6- Daha önce yazmıştım. Baba Nizamettin Kabaiş kızının otopsisine giren bir hekimin kendisine “Otopsi 6 saat sürdü. Abi kızınız suda kalmışsa 5 ya da 6 gün kalmıştır. Söylendiği gibi 18 gün suda kalsaydı bütün bedeni dağılırdı” dediğini aktarmıştı. Rojin’in beden bütünlüğü yerindeydi. O halde 12 gün boyunca Rojin neredeydi?

7- Rojin’in kaybolduğu yere 50-60 metre uzaklıkta güvenlik kulübeleri var. Üniversite özel güvenlik görevlilerinin ifadesine yeniden başvurulacak mı?

8- Rojin’in telefonu, kulaklığı, su pet şişesi ve keki bulunmuştu. O pet şişesinin yarıya kadar dolu olduğunu öğrendim babadan. O suyu kim içti, DNA incelemesi yapılacak mı?

9- Rojin’in kaybolduğu ve cenazesinin bulunduğu Bardaklı ve Molla Kasım köyünde cep telefonu iletişimini sağlayan üç firmanın baz bilgileri üzerinde Narin cinayetindeki gibi “daraltmış analiz” yapılacak mı?

10-Ailenin Adli Tıp raporuna yaptıkları itirazlar kabul edilecek mi?

“Ben kızımı, canımı kaybettim ama cesaretimi kaybetmedim” diyen baba Kabaiş adli emanette olan kızının valizini aldığını söylerken dayanamadı ve ağladı:

“Rojin’imin valizi geldi ama Rojin’im gelmedi. Ben çocuklarım için yaşıyorum. Rojin çok düşünceliydi ve çok çalışkandı. Sucuk almıştım onu bile yememiş. Benim kızımı darp ederek öldürmüşler, eminim. Kimse bana intihar olduğunu söylemesin. Ben sahipsiz bırakılırsam nasıl güçlü olacağım.”

Baba kızının öğrencisi olduğu üniversiteye de tepkili.

“Rektör Hamdullah Şevli’nin yanına gittim. Öğrencisi ölmüş ama hiç takip etmemiş. Dedim ki Rektör’e, Rojin’in kaybolduğu bölgede 2 metre boyunda sazlıklar var. Oraya biri girse kimse göremez. Ondan bile haberi yok. Rojin’i nasıl bilecek. Güvenlik yok okulda.”

“Katiller bulununcaya kadar bana uyku yok, hiç aklımdan çıkmıyor kızım” diyen bir babanın adalet arayışını anlamak, insani bir empatinin konusu değil artık. Politik empatinin konusu… Çünkü aydınlatılamayan her kayboluş, ölüm toplumsal güvenliğin de konusu…

TIKLAYIN: Gürsel Tekin’nin Rojin Kabaiş raporundan çarpıcı iddia: Ciğerlerinde su yoktu, midesi yemek doluydu…

TIKLAYIN: Dört gündür kayıp olan Rojin Kabaiş'in babası konuştu: Kızımın yurda gelmediğini geç haber verdiler, şikâyetçiyim

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Barış Vakfı ‘Türkiye’ masası kurdu: Otoriterlik ve çözüm bir arada olabilir mi?

Mümtazer Türköne: Kürt-Türk ittifakı kuruluyor İran’a karşı, bu reel politiğe dayanıyor

İstanbul'daki Suriyeliler anlatıyor: Dönmek istiyorlar mı, ne zaman?

Konuştuğum Suriyeliler için ÖSO ya da HTŞ ayrımı yok, onlar Esad’a karşı savaşan muhalifler…

CHP’de muhaliflerin olağanüstü kurultay çabası menziline varabilecek mi?

CHP’de muhaliflerin işi zor ama “değişim” iddiasının altını dolduramayan yönetimin de işi zor

"
"