12 Mayıs 2019

24'üncü Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncuları Ödülleri

Sadri Alışık, Yeşilçam’ın sonsuzluğa göçmüş bir çınarı...

Türk sinemasının babacan, mert ve geniş kitlelerin gönlünde yer etmiş oyuncusu Sadri Alışık’ın adına ithaf edilmiş olan tiyatro ve sinema oyuncu ödülleri, bu yıl 24. kez gerçekleştirildi. Alanında kurumsallaşmış ve saygın bir ödül ritüeli olan bu etkinlik, bu yıl 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü gerçekleştirildi ve yapılan ödül töreniyle ödüller sahiplerine verildi.

Sadri Alışık Sinema Oyuncu ödülleri, sinemamız açısından da önemli bir işleve sahip. Türk sinemasının örneklerinin değerlendirildiği pek çok film festivali var. İlk akla gelenler Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali, İstanbul Film Festivali, Ankara Film Festivali, Malatya Film Festivali, Antalya Film Festivali… Pek çok uzun metrajlı ve kısa metrajlı film için yapılan festivaller ve yarışmalarda, sinemamızı salt oyunculuk açısından değerlendiren tek ödül etkinliği Sadri Alışık Sinema Oyuncu ödülleri.

24 yıl öce Sadri Alışık’ın değerli eşi sanatçı Çolpan İlhan ve oğlu Kerem Alışık’ın önderliğinde mütevazı koşullarda başlayan bu ödül süreci, gelişerek günümüzdeki önemli temsiliyetine ulaştı. Jüri başkanlığını sinemamızın önemli yönetmenlerinden Erden Kral’ın yaptığı ve kendi alanında uzman jüri üyelerinden oluşan bu etkinlik, her sene dram ve komedi dallarında yapılan filmleri oyunculuk açısından ödüllendiriyor. Her iki dalda da “En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu” dışında, yardımcı rolde “En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu” ödülleri veriliyor. Ayrıca sinemamızın değerli oyuncuları “Ayhan Işık” adına özel ödül ve “Ekrem Bora Yılın En İyi Çıkış Yapan Oyuncu” ödülleri, “Jüri Özel Ödülü” ve “Onur Ödülleri” de veriliyor. Jüri bu yıl ayrıca “Ensemble (canlandırmada bütünlük) Özel Ödülü” de verdi.

Bu yıl yukarıda belirttiğimiz dallarda aday gösterilenler, aday olanlar ve kazananlar hakkında açıklamalar yapalım. Dram dalında yardımcı rolde yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü Murat Cemcir ve yılın en başarılı kadın oyuncusu ödülünü Bennu Yıldırımlar ‘’Ahlat Ağacı’’ filmiyle aldılar. Dram dalında yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü Serdar Orçin “Borç”, Muhammet Uzuner “Halef” filmleriyle paylaşırken; yılın en başarılı kadın oyuncusu dalında ise Damla Sönmez, ‘’Sibel’’ filmiyle ipi göğüsledi.

Komedi dalında ise yardımcı rolde yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü Cengiz Bozkurt ‘’Ailecek Şaşkınız’’, yılın en başarılı kadın oyuncusu ödülünü ise Gonca Vuslateri ‘’Düğüm Salonu’’ filmleriyle aldılar. Yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü farklı karakterlere bürünme konusunda iyi bir oyunculuk kumaşına sahip olduğunu duyumsatan Kıvanç Tatlıtuğ,    ‘’Organize İşler 2 Sazan Sarmalı’’ filmiyle aldı. Yılın en başarılı kadın oyuncusu ödülünü ise etkileyici performansıyla Tuğçe Altuğ, ‘’Kelebekler’’ filmiyle aldı.

Özel ödüllerde ise, Ayhan Işık Özel Ödülü’nü Engin Akyürek, Ekrem Bora Yılın En İyi Çıkış Yapan Oyuncu Ödülü’nü Şahin Kendirci ‘’Müslüm’’ ve Kemal Burak Alper, ‘’Güvercin’’ filmlerindeki performanslarıyla paylaştılar. Seçici kurul özel ödülü geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz değerli sanatçı Ayşen Gruda’ya verildi. Bu sene verilen Ensemble (Canlandırmada Bütünlük) Özel Ödülü ise, “Anons” filmindeki performanslarıyla Ali Seçkiner Alıcı, Murat Kılıç, Şencan Güleryüz ve Tarhan Karagöz’e gitti.

Sinemamıza ve tiyatroya büyük emekleri geçmiş iki önemli oyuncu Güler Ökten ve Genco Erkal’a ise, “Onur Ödülü” takdim edildi. Çolpan İlhan’ın ölümünden sonra verilmeye başlanan “Sanata Değer Katan Kadınlar Ödülü”nü bu yıl yönetmen, oyun yazarı, çevirmen, oyuncu ve tiyatro eğitmeni Nesrin Kazankaya aldı. Yerimiz kalmadığı için detaylarına giremediğimiz Tiyatro Oyuncu Ödüllerinde “Onur Ödülü”, değerli sanatçı Zihni Göktay’a verildi.

Sadri Alışık, Yeşilçam’ın sonsuzluğa göçmüş bir çınarı olarak sinemamızın yolunu aydınlatmaya; oyuncu oğlu Kerem Alışık yönetiminde “Sadri Alışık Kültür Merkezi”, “Çolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu”, “Sinema ve Tiyatro Oyunculuk Ödülleri”, onun mirasını gençler aracılığıyla geleceğe taşımaya devam edecektir.

Yazarın Diğer Yazıları

Burası cennet olmalı

Filistin’in anayurdu ile gittiği yerler arasında beklenmedik benzerlikler olduğunu gözlemleyen ana karakter, bumerang gibi ülkesine geri dönerken nerenin gurbet, nerenin ise memleket olduğu sorusunu da tartışmaya açıyor

Uzaylı "Kirpi Sonic"

Film, dinamik sinematografik anlatımı ve masalsı karakterleriyle öncelikle küçük seyircilerin ilgisine mazhar olabilecek keyifli bir seyirlik

92. Oscar Ödülleri'nde geri sayım başladı

Oscar töreninde kimlerin şansı olduğu hakkında görüşlerimizi paylaşmadan önce, adayları ve kategorilerini okuyucularımıza anımsatalım