03 Temmuz 2024

Fidan, Türkiye'nin çarpık vize politikasına el attı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Türkiye'nin suistimale açık vize rejimine el attığı söyleniyor. Selefi Mevlüt Çavuşoğlu döneminde vize verilmesinde aracı kurumların devreye sokulması gevşek bir vize sistemi pratiğine neden oldu. Afganistan, Orta Asya ve Afrika'dan pek çok kişiye çok kolaylıkla vize verildi. Batı'ya geçmeden Türkiye'yi son durak olarak gören bu ekonomik göçmenlerin varlığı toplumdaki rahatsızlığı arttırıyor. Öte yandan vize gelirlerine dair şeffaflığın arttırılması için de Dışişleri Teşkilatı'nı Güçlendirme Vakfı'nın kurulduğu belirtiliyor. Ancak vize rejiminin sıkılaşması Afrika ülkelerini huzursuz etmeye başlamış

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Geçenlerde bir Avrupa ülkesinin büyükelçisine rastladım, cep telefonu elinden düşmüyordu. "Malum bu aralar sürekli vize meseleleri için aranıyorum" dedi.

Hangi Avrupalı yetkiliyle konuşursanız konuşun; meselenin siyasi olmadığını teknik olduğunu söylüyor. Haksız da değiller. 250 - 300 bin kişi vizeyle Avrupa'ya gidip sonradan dönmeyince, üstüne yüz binler sığınma talebinde bulununca, üstüne sahte belgecilikte muazzam artış olunca, işin teknik boyutunda haklılık payları var. 

Ben yine de kimi vize taleplerinde kuşkulu durumlarda hep aleyhte karar alınmasını hem Erdoğan'ın Avrupa'da sevilmemesine, hem de "Türklerin Avrupa'da istenmemesine" de bağlıyorum. 

İlginçtir benzer bir teknik-siyasi durum başta Afrika olmak üzere eskiden üçüncü dünya, şimdi "Küresel Güney" dediğimiz ülkelerle yaşanıyor. Vize talebi reddedilen Afrika ülkelerinin vatandaşları, Türk büyükelçilerine şikayet telefonları açmaya başlamışlar. Afrikalı yetkililerden "Türkiye'de istenmiyor muyuz? Türkiye eskisi kadar Afrika ile iyi ilişkiler istemiyor mu," şikâyetleri duyuluyormuş.

Malum bu aralar, özellikle Kayseri'de başlayıp başka şehirlere yayılan Suriyeli göçmenlere yönelik olaylar bir kez daha Türkiye'de yaşayan göçmen, sığınmacı, yabancılara dönük tepkinin gündeme gelmesine neden oldu. Yabancı derken, öfkenin Suriyelilerle sınırlı olmadığını, Afganistan ve diğer Orta Asya ülkelerinden gelenler kadar Afrikalıları da kapsadığını düşünüyorum.

Suriyeli sığınmacılara açık kapı politikasının en önemli mimarlarından biri eski dışişleri Bakanı ve başbakan Ahmet Davutoğlu ise, diğer ülke vatandaşlarına deyim yerindeyse peynir ekmek gibi vize verilip, Türkiye'yi Batı'ya giden yolda ara durak haline getiren uygulamaların mimarlarından biri de bir önceki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Hakan Fidan Türkiye'nin vize rejiminden rahatsız

Halefi Hakan Fidan'ın, Çavuşoğlu'nun arkasında bıraktığı vize mirasından son derece rahatsız olduğu ve suistimale açık uygulamalara son vermek için meseleye el attığını anlıyorum. 

Geçmiş uygulamalara dair sorunun temelinde, vize başvuru süreçlerine, Batılı ülkelerin Türkler için yaptığı gibi özel şirketlerin devreye sokulması var. 

Malum, yakın geçmişe kadar, vizeler büyükelçiliklerin konsolosluk bölümleri tarafından verilirdi. Konsoloslukların yüklerinin hafifletilmesi gerekçe gösterilerek, dışarıdan aracı şirketlerle çalışma yoluna gidildi. Ön başvuru merkezleri başvuru sahibinin ilettiği belgelerin doğruluğunu kontrol etmekle yükümlü. Vize vermede nihai karar yine büyükelçilik ve konsolosluklarda. 

30 Nisan 2019 tarihli resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre vize aracı hizmeti verecek kuruluş/firmayı belirlemede "bakan veya yetki verdiği görevli" yetki sahibi.

Normal şartlarda bu şirketleri, o ülkede bulunan büyükelçiliğin belirlemesi gerekir. Sorup soruşturur; diğer ülkelerin çalıştığı, bu konuda sicili başarılı şirketlerin seçilmesi gerekir. Ancak kimi zaman, Ankara'dan gelen talimatlar doğrultusunda bu konuda özel tecrübesi olmayan, hatta çok yakın zamanda kurulmuş şirketler tercih edilmiş. Bu durum tabii, bu şirketlerin gizli ortakları arasında kimi AK Partililer var mı sorusunu da beraberinde getirmişti. 

Geçen sene itibarıyla 50'yi aşkın ülkede faaliyet gösteren 80 ön başvuru merkezi olduğu söyleniyordu.  

Vize başvurusu reddedildikten sonra, insan kaçakçılarına yüklü ödemeler yaptıklarını itiraf edenlerden, bu merkezlerin işlerini layığıyla yapıp yapmadıkları, sistemin istismara ne kadar açık olup olmadığı konusunda şüpheler oluşmuştu. Vizesi reddedilenler için bazı AK Partililerin devreye girdikleri iddiaları da gündeme gelmişti.

İşin bir de üniversite boyutu var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye bir milyon yabancı öğrencinin getirilmesi hedefi de, akademik başarı düzeyine çok fazla bakılmadan, çok kolaylıkla eğitim vizesi verilmesine neden oldu. Türkiye'de kimi üniversiteler de çok fazla seçici olmadan yabancı öğrencilere hızla kabul vermeye başladı. Ancak, üniversitenin birinci sömestirini ödedikten sonra, ikinci dönem ortadan kaybolanlar sistemin suistimale açık olduğunu gösterdi. 

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı

İşte tüm bu suistimallerden ve özellikle vize gelirlerine dair şeffaflık eksikliği nedeniyle, özellikle akçeli işler konusunda düzgün sicili olduğu söylenen Hakan Fidan'ın meseleye el attığı, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın bu amaçla kurulmasını istediği belirtiliyor. Yurt dışındaki aracı şirketler kapanmaya başlamış.

Mesele şu ki; Türkiye'de yönetimler bir uçtan diğerine savrulup, işin ortasını bulmayı bir türlü beceremiyorlar. Anladığım kadarıyla seçim yenilgisinden sonra özellikle toplumdaki tepkiyi de dikkate alıp vize verme konusunda bir sıkılaştırmaya gidilmiş. Bu durumda aynen Avrupa-Türkiye vize sorununda kurunun yanında yaşın da yanması hâli Afrikalılar için de geçerli olmaya başlamış. Yani normalde vize almasında sorun olmaması gereken, her türlü gerekli kriteri dolduranlar mağdur olmaya başlamış. Afrika ülkelerinden bakan dahil bazı üst düzey yetkililer, kızı ya da oğlunun vizesinin reddedilmesi üzerine, meselenin teknik değil, siyasi olduğunu düşünmeye başlamışlar.

Türkiye "Küresel Güney"in sözcüsü olmaya çalışıyor. Afrika'da yükselen bir profili var. Ama gelin görün ki, Afrikalıların kara kaşı kara gözü için değil, bir kısım üniversitenin gelir arttırma hırsı ve tabii sistemin suistimale açık olmasının yol açtığı haksız kazanç sonuçta Türkiye'yi ara durak olarak gören çok sayıda ekonomik göçmenin ülkeye gelmesine neden oldu. Bu hem toplumun kimyasını bozdu, hem Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini gölgeledi, hem de durumu düzeltelim derken, Afrika'yla da aramızın bozulmasına neden olan bir sürece evrildi.

Barçın Yinanç kimdir?

Barçın Yinanç, 1968 yılında doğdu, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. 1990'da stajyer olarak başladığı Milliyet Ankara Bürosu'nda 10 yılı aşkın bir süre diplomasi muhabirliği yaptı. Ardından televizyon haberciliğine geçerek önce TV8, sonra CNN Türk Ankara Bürosu'nda çalıştı.

Türkiye-ABD, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya, geniş bir coğrafyada Türk dış politikasıyla ilgili gelişmeleri takip etti. Çok sayıda yabancı hükümet yetkilisiyle söyleşiler yaptı, BM, NATO ve AB gibi uluslararası kuruluşların zirvelerini, perde arkası gelişmeleri yerinden haberleştirdi.

2004 yılında İstanbul'a yerleşti, CNN Türk ve Referans gazetesinin ardından İngilizce yayımlanan Hürriyet Daily News'da (HDN) çalışmaya başladı. Haber koordinatörü, yorum sayfası editörü olarak çeşitli görevler aldı; 2010'dan başlayarak on yıl boyunca gazetenin pazartesi söyleşilerini gerçekleştirdi. Bu süre boyunca dış politika analizlerini yazmaya devam etti.

Pek çok uluslararası düşünce kuruluşunun toplantılarına konuşmacı, kolaylaştırıcı olarak katılıyor, yabancı yayın organlarının yayınları için yorumlar yapıyor. AtlatmaHaber adlı podcast serisini hazırlayan Yinanç Diplomasi Muhabirleri Derneği, Uluslararası Kayak Kayan Gazeteciler Derneği (Ski Club of International Journalist) ve Dış Politikada Kadınlar platformunun üyesi.

Son yayını; Women, Peace and Security Agenda in Turkey and Women in Diplomacy: How to Integrate the WPS Agenda in Turkish Foreign Policy (Türkiye'de Kadın, Barış ve Güvenlik Ajandası-Diplomaside Kadın: Türk Dış Politikası'na Kadın, Barış ve Güvenlik Ajandası nasıl dahil edilir) başlığını taşıyor.

Aralık 2020'den itibaren T24'te yazan Barçın Yinanç, T24 ekranında da, her hafta Metin Kaan Kurtuluş'la birlikte "Dış Politika ile İçli Dışlı" adlı programı yapıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Genç bir muhabirin “vadedilmiş topraklar"la imtihanı

Sene 1994. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller İsrail, Filistin ve Mısır’ı kapsayan bir tura çıkacak. Tarihi bir gezi. O dönem yurt dışı ziyaretlerde haberciler arasında rekabet daha uçağa binmeden VIP salonunda başlar, uçakta devam eder, gezi sonlanmadan da bitmezdi

Dışişleri'nde aşka yer yok mu, yoksa kadının adı yok mu?

Dışişleri’nde uygulanan personel politikasını nasıl okumalı? Bakan ve ekibi diplomasiyi erkek işi olarak mı görüyor, yoksa diplomasiyi tamamen bir istihbarat işi olarak görüp, MİT çalışanlarına daha fazla alan mı açmak istiyor?

İsrail tehdidi…

İsrail Filistinlileri yok sayan siyasetini sürdürdüğü sürece, sadece bizim için değil tüm bölge ülkeleri için tehdit olacaktır. Bugün kolunu kanadını kırsa da hiçbir zaman Filistin direnişini kıramayacak. İsrail bu yoldan gittiği sürece halkı hiçbir zaman huzur bulamayacak, tüm bölge ülkeleri olarak biz de diken üzerinde yaşamaya mahkûm kalacağız. Bunu böyle söylemek başka, İsrail’in toprağımızda gözü var demek başka

"
"