Avrupalı güzel Karadağ
Hiç hayatınızı bambaşka bir ülkede sürdürmeyi düşündünüz mü?
Uluslararası Göç Örgütü’nün 2020 raporuna göre, dünyada her 30 kişiden biri bu düşünceyi gerçeğe dönüştürdü ve başka bir ülkeye taşındı. Bu veriler, küresel nüfusun yüzde 3,6’sının uluslararası göçmen olarak hayatını sürdürdüğünü gösteriyor. Göç, artık yalnızca bireysel bir tercih değil, yeniden şekillenen dünyanın çoğu zaman ağır drama içeren dinamiklerinin kaçınılmaz bir parçası haline gelmiş durumda.
Budva
Türkiye’de durum ne?
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 Uluslararası Göç İstatistikleri’ne göre 291 bin 377 kişi yurt dışına taşındı. Son beş yılda yüzde 243 gibi dikkat çekici bir artışla, milyonlarca Türkiye vatandaşı başka ülkelere göç etmeyi tercih etti. Göç etme eğilimi; ekonomik belirsizlikler, politik atmosfer ve yaşam standartlarındaki farklılıklarla şekilleniyor.
Ancak Türkiye, sadece göç veren değil, aynı anda göç alan bir ülke. Şimdilik gelenler gidenlerden az farkla önde.
Yeni bir hayat
İnsan neden başka bir ülkeye taşınmak ister?
Bu soruya verilebilecek en hızlı yanıt, daha iyi bir yaşam arayışı olacaktır. Ekonomik gerekçelerin bu kararın temelinde yer aldığı ortada. İnsanlar, daha yüksek bir yaşam standardı için yeni ufuklar arıyor. Ancak göç, yalnızca ekonomik sebeplerle sınırlı değil. Politik iklimin etkileri de göç dalgalarının önemli bir itici gücü olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Türkiye’de, 2013’ten sonra artan saldırılar ve istikrarsızlık, ülkede huzur içinde yaşama inancını aşındırarak birçok insanın yurt dışına yönelmesine neden oldu.
Budva'daki inşaat sektörü kapitalizmin estetiğine uygun olarak inşa ediliyor
Bu süreç, Türkiye tarihinde ilk kez bu ölçekte yetenekli bireylerin ve varlıklı ailelerin ülkeden ayrılmasına yol açtı. Adeta kitlesel göç dalgası yaşandı. Durum uluslararası basının da dikkatini çekti. New York Times konuya geniş yer ayırarak, Türkiye’den yaşanan beyin göçüne dair kapsamlı bir haber yayımladı. Haberin dünya çapında yankı uyandırmasının ardından Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, haberi yalanlayarak asılsız olduğuna dair bir açıklama bile yaptı.
Peki hayaller?
Bir insanı başka bir ülkeye taşınmaya yöneltenin yalnızca ekonomik ya da politik sebepler olmadığını biliyoruz. Hayaller de bu kararın arkasındaki itici güçlerden biri. Zihinde kurulan daha özgür ve rahat bir yaşam vizyonu, insanların yer değiştirme fikrine güçlü bir şekilde etki ediyor.
Bir zamanlar balıkçı köyü olan Sveti Stefan şimdilerde çok lüks bir otel kompleksi olarak hizmet veriyor
Attığınız bir tweet nedeniyle kapınızı çalan avukatlarla pazarlık etmek zorunda kalmayacağınız bir ülke hayali özgürlük arayışında olanlar için oldukça cazip. Veya aylık kazancın kısa zamanda hayalleri süsleyen arabayı almaya yetecek kadar değerli olduğu bir yer, maddi ve manevi konforu arzulayanlar için fazlasıyla çekici olabilir.
Konfor alanı daraldığında hayallerin devreye girmesi, aslında insanın kendi potansiyelini gerçekleştirme arzusunun bir tezahürü. Başka bir ülkeye taşınma kararı, yalnızca mevcut durumdan kaçış değil, daha özgür, daha tatmin edici bir yaşam inşa etme arzusunun bir sonucu. Kişiliğiniz de maceradan hoşlanıyorsa başka bir ülkeye taşınmanın yollarını aramak beyin hücrelerinizi daha kolay harekete geçirebilir.
Karadağ ya da Montenegro
Karadağ, son dönemde Türkiye'den yurt dışına taşınarak daha iyi bir yaşam hayali kuranların radarına giren ülkelerden biri. Eğer bu güzel ülkeyi ziyaret ettiyseniz, insanların bu tercihlerine şaşırmayacağınıza eminim.
Türkiyeli inşaat şirketleri Budva'da
Budva merkezde Türk mutfağı lokantası
Hele yaz mevsiminde yolunuz Karadağ’a düşerse, ülkenin baştan çıkarıcılığına direnmek neredeyse imkansız. Adriyatik Denizi'nin kristal berraklığındaki suları, tarihi zenginlikleriyle bezenmiş zarif mimarisi ve doğanın etkileyici gücü sizi konforun kollarına davet ediyor. Eski şehirlerin korunmuş sokaklarında dolaşırken ya da sakin koylarda yüzerken, burada bir yaşam kurma fikri bir masal gibi gelebilir. Ancak gerçeklerin çaba istediğini biliyoruz hele de yurtdışında yaşam planlarınız henüz olgunlaşmamışsa.
Şimdi gelelim “Neden Karadağ?” sorusunun detaylı yanıtlarına.
Yarın: Karadağ’a gitmek..
Karadağ
Başkent: Podgorica
Coğrafi koordinat: 42°30′K 19°18′D
Alan: 13.812 km²
Nüfus: 620.700
Yönetim biçimi: Üniter parlamenter cumhuriyet
Diller: Sırpça, Karadağca, Arnavutça, Boşnakça, Hırvatça
Etnik gruplar: %45 Karadağlı, %28,7 Sırp, %8,6 Boşnak, %13,6 diğer, %0,6 Türk
Para birimi: Euro
Asgari ücret: 450 euro
Ortalama yaşam süresi: 78 yıl (kadınlar) 73 yıl (erkekler)
Demokrasi Endeksi: Kusurlu demokrasi
|