25 Kasım 2023

Lüksün ergen markası | Enfants Riches Déprimés; Bunalıma Girmiş Zengin Çocukları

Günümüzde yeni bir global marka yaratmak pek de kolay değil şüphesiz. Ancak devamlı değişim ve yenilik arayan moda dünyasında her zaman açık bir kapı bulmak mümkün. Yeter ki kimliğinizi oluşturacak yaratıcı güce ve finansal desteğe sahip olun. Tabii ki başarının sırrı biraz da değişen ve gençleşen tüketici kitlesinin psikolojisini anlamaktan geçiyor

Tesadüfen, Paris'te yolda yürürken ismi ilgimi çektiği için içeri girerek keşfettiğim bir markadan bahsetmek istiyorum bu yazımda.

Enfants Riches Déprimés markasının Türkçe karşılığını "Bunalıma Girmiş Zengin Çocukları" olarak çevirebiliriz.

2012 yılında Henry Alexander Levy adlı genç bir Amerikalı tarafından kurulmuş olan bu marka son zamanlarda büyüyerek uluslararası arenada koşmaya başladı. Los Angeles'ta atılan temel, Amerika'nın çeşitli şehirlerinde ve Paris'te far mağazalarını açılması ile yol almış. Japonya ve Kore'den sonra, dünyanın çeşitli şehirlerinde açılacak butik projeleri ise sırada bekliyormuş.

Yaptığım araştırmada henüz Türkiye'de var olmadığını anladığım "ilginç isimli marka"nın kimliği ise Levy'nin şu sözlerinde yatıyor: "Dünyanın en zengin ve bunalıma girmiş, elitist ve nihilist insanlarına hitap ediyorum!"

Bir müddet, tedavi gören uyuşturucu bağımlısı gençlerle dostluk kuran ve onları anlamaya çalışan Levy'nin bu deneyimi belki de markasına uygun gördüğü ironik isim seçimini etkilemiştir.

İlginç storytelling'e (marka tanıtım hikâyesi) paralel olarak kalite anlayışının ön plana çıkartılmış olduğu gözlenen koleksiyon, sınırlı sayıda üretilerek astronomik etiket fiyatlarına karşılık verme stratejisini uyguluyor.

Ressamlar tarafından elde boyanmış deri ceket ve perfecto'lar, emprime kaşmir kazaklar, provokatif mesajlar içeren t-shirt ve ilginç aksesuarlar unisex markanın ürün yelpazesini oluşturuyor.

Genç tasarımcı kendisi ile yapılan bir röportajda herhangi bir moda eğitimi almadığını, çocukluğundan beri sanata ve modaya duyduğu ilgi ile marka yaratma yoluna gittiğini dile getirmiş.

Modern sanatın soyut dışa vurumcu sanatçılarından Robert Motherwell ve daha çok Capitain Beegheart olarak tanınan müzisyen ve görsel sanatçı Don Van Vliet'ten etkilendiğini ve Jean Paul Gaultier'nin 80'li yıllardaki modadaki etkisini pusula olarak kullandığını vurguluyor. 

Marka henüz çok tanınmıyor olsa da, markayı keşfetmiş olan Güney Koreli Rapçı G. Dragon, Amerikalı oyuncu Jared Leto, Justin Bieber, Kim K, Kanye West, Queen B gibi rapçı ağırlıklı star ve ikonlar gönüllü tanıtım elçiliğine soyunmuş durumdalar.

Çocukluğundan beri sanata ve müziğe olan ilgi birikimini moda dünyasına adım atarak kullanan Levy, "şıklık, mükemmellik ve lüks" algılarını anahtar kelimeler olarak marka kimliğinin en üst sırasına yazmış. Markanın bir diğer özelliği ise tasarımlarda hissedilen "neo-punk" kodları.

70'li yıllarda dünyayı kasıp kavuran punk ideolojisinin moda dünyasındaki en önemli temsilcisi ise İngiliz Tasarımcı Vivienne Westwood olmuştu.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Moda imparatorluğunun paha biçilmez koltuğuna kim oturacak?

30 yıldan beri Chanel markasının tasarım bölümünde çalışan Karl Lagerfeld'in 2019 yılında aramızdan ayrılmasından sonra dizginleri eline alan Fransız tasarımcı Virginie Viard, görevinden ayrılıyor. Lüks dünyasının bu paha biçilmez değerdeki koltuk değişiminin kime nasip olacağı şimdilik açıklanmadı

Futbolcu mu, pop star mı?

Birbirine aykırı iki olgu olarak bilinen moda ve futbolun yakınlaşması, maskülenliğin sembolü olan stereotip futbolcu imajını mutasyona uğrattı. Lüks dünyasının dev markalarının tanıtım afişlerinde veya podyumlarında boy gösteren ünlü futbolcular, pop starlar kadar ilgi görüyor

Cannes Film Festivali 2024: Yıldızların kırmızı halı defilesi

Kırmızı halı zincirinin son halkası olan Cannes Film Festivali 2024, bugün kapılarını kapatıyor. Birçok yeni filmin görücüye çıktığı festivalin gerçekleştiği Saray'ın ünlü merdivenleri, yine birbirinden medyatik isimlere ev sahipliği yaparak sinema ve moda dünyasını bir araya getirmiş oldu