08 Haziran 2024

Futbolcu mu, pop star mı?

Birbirine aykırı iki olgu olarak bilinen moda ve futbolun yakınlaşması, maskülenliğin sembolü olan stereotip futbolcu imajını mutasyona uğrattı. Lüks dünyasının dev markalarının tanıtım afişlerinde veya podyumlarında boy gösteren ünlü futbolcular, pop starlar kadar ilgi görüyor

Moda dünyasının spor endüstrisi ile iş birliği yapmaya başlaması uzun yıllara dayanıyor. Dünyanın en prestijli markalarından biri olan Christian Dior, 1966 yılında Alain Delon ile başlattığı erkek parfümü tanıtım stratejisini, 1999 da sahalara çevirerek dönemin en önemli futbolcularından Zinedine Zidane ile devam etti.

Zinedine Zidane

Zidane’ın siyah balıkçı yaka kazak giyerek verdiği poz, yıllarca reklam panolarında ve moda dergilerinde yayınlanmıştı. Dior, bir süre önce aynı pozu bu kez Fransa’nın gözde futbolcularından Kylian Mbappé’ye verdirerek futbol-moda dayanışmasına yeni bir sayfa ekledi.

Kylian Mbappé

Maskülenliğin sembolü olan futbolcu imajı, 2000 li yıllarda zirveye çıkan İngiliz futbolcu David Beckham’ın ‘’metroseksüel ‘’ trendine öncülük etmesi ile mutasyona uğramaya başladı. Beckman, sahalardaki başarısı kadar, cilt bakımı için neler yaptırdığı, kuaförünün kim olduğu merak edilen, iç çamaşırı koleksiyonlarına imza atan, giyim tarzı ile ilgi çeken bir ikona dönüştü.

David Beckham

Futbol karşılaşmalarında artık saç ve sakal şekilleri ile taklit edilen, tarzlarına imrenilen futbolcuları görüyoruz yeşil sahalarda. 

FC Barcelona’da oynayan Fransız futbolcu Jules Koundé, modaya olan tutkusu nedeni ile diğer meslektaşlarından bir adım ileriye gitmiş gibi görünüyor. 25 yaşında futbolcunun her yayınlanan imajı, internet kullanıcıları tarafından takip ediliyor, medyanın ve paparazzilerin merceğine takılıyor.

Futbol dünyasının pop starı, geçen hafta antrenman için geldiği Clairfontaine kampına girerken çekilen bir resmi nedeni ile sosyal medyayı ayağa kaldırmış durumda.

En ciddi sosyologların bile ilgi odağı olan Koundé, deri montu, XXL turuncu kravatı, Louis Vuitton marka vintage çantası ve santiag tarzı botları   ile  verdiği imajla, sosyal medyada ise kaos yaratmış durumda.


Jules Koundé

24 saatten az bir zaman diliminde ½ milyon beğeni alan genç futbolcu, bazı takipçilerinin hışmına uğrayarak topuklu çizmeleri nedeni le alay konusu oldu.

Futbolcu’nun santiagları, cow-boy  çizmelerini hatırlatsa da fazla kadınsı bulundu.

Koundé, her fırsatta en büyük tutkusunun değişik marklardan giysiler seçip kendi tarzını yaratmak olduğunu dile getiriyor. Özel tasarımcılarla çalışmayan futbolcunun bu özelliği hali ile moda tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Koundé, NBA liginde gelmiş geçmiş en çılgın basketbolcu unvanına sahip olan Dennis Keith Rodman’ı hatırlatıyor olsa da, cesaret konusunda bir hayli mesafe kat etmesi gerekiyor.   Her sahaya çıkışında saçını ayrı bir renge boyatan, abartılı giyim tarzı ile eksantrik bir kişilik yaratan Rodman, dünya medyasının ilgi odağı olmuştu.

Fransız milli takımının antrenman için Paris’te buluşan diğer futbolcuları da mercek altında. Mbappé, marka yüzü olduğu Dior imzalı gardırobu ile daha minimalist bir tarz sergilerken, Monaco takımında orta saha oyuncusu olarak koşan Youssef Fofona‘nın imajı için genç markaları tercih ettiğini gözlemliyorum.

Youssef Fofona

Futbolcular, podyumda, tanıtım çekimlerinde veya defilelerde boy göstererek lüks markalarla sıkı iş birliğindeler. Eski futbolcu Djibril Cissé, Martine Serre markasının imaj elçiliğini üstlenirken, Brezilya futbolunun eski starlarından, Ronaldinho, Kid Super markasının kapsül koleksiyonlarına imza atıyor.

Djibril Cissé - Ronaldinho

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Şezlonglarda lüks marka kodları

Ünlü markalar, DNA'larını oluşturan moleküllerini moda dışındaki disiplinlere de kaydırarak lüks dünyasına tamamen hakim olmak istiyorlar. Kozmetik, mücevher, saat, ev tekstili gibi moda endüstrisinin sınırları içinde kalan ürün yelpazesinden sonra, otelcilik ve gastronomi alanlarında da söz sahibi olan moda dünyasının süper markaları "yaşam sanatı" satıyor 

Moda imparatorluğunun paha biçilmez koltuğuna kim oturacak?

30 yıldan beri Chanel markasının tasarım bölümünde çalışan Karl Lagerfeld'in 2019 yılında aramızdan ayrılmasından sonra dizginleri eline alan Fransız tasarımcı Virginie Viard, görevinden ayrılıyor. Lüks dünyasının bu paha biçilmez değerdeki koltuk değişiminin kime nasip olacağı şimdilik açıklanmadı

Cannes Film Festivali 2024: Yıldızların kırmızı halı defilesi

Kırmızı halı zincirinin son halkası olan Cannes Film Festivali 2024, bugün kapılarını kapatıyor. Birçok yeni filmin görücüye çıktığı festivalin gerçekleştiği Saray'ın ünlü merdivenleri, yine birbirinden medyatik isimlere ev sahipliği yaparak sinema ve moda dünyasını bir araya getirmiş oldu