02 Ağustos 2023 13:47
T24 Video
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sosyal medya hesabında Yürüyen Köşk'ün Hikâyesi'ni anlatan bir paylaşımda bulunarak ''Bugünler de bir kez daha izlenmesi gereken video'' notunu düştü.
Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy'e bağlı Akbelen ormanında Limak Holding ve İç Taş Holding'in bölgede termik santraller için ağaç kesimine ve maden ocağına karşı çıkan İkizköy halkı ve çevrecilerin direnişine destek verdi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 1929 yılında İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola çıktığı sırada Yalova açıklarından geçerken sahilde görerek etkilendiği çınar ağacın hikayesini anlatan videolu paylaşım sosyal medyada kısa sürede gündem oldu.
Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla dikkat çeken Şükrü Genç, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: ''Yürüyen Köşk'ün Hikâyesi: "Ağaç kalsın, köşkü öte yana taşıyalım. Bugünler de bir kez daha izlenmesi gereken video. "Bugünlerden geriye, bir yarına gidenler kalır bir de yarınlar için direnenler."
Yürüyen Köşk'ün HikayesiAtatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’dan Bursa’ya gitmek üzere yola çıkar. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken sahilde gördüğü ulu çınar kendisini çok etkiler. Tekneyle kıyıya çıkıp ağacın gölgesinde oturan Atatürk, çınarın yanına kendisi için küçük bir ev yapılmasını ister. Ahşap iki katlı bu ev 22 günde yapılarak 12 Eylül 1929’da tamamlanır. Tam bir yıl sonra 1930 yılının yaz aylarında Atatürk Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Ağacın dallarının binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenen Atatürk o meşhur emrini verir “Dal kesilmeyecek. Köşk kaydırılacak! ” Bu emir üzerine 8 Ağustos 1930 tarihinde İstanbul Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi'nden gelen mimar ve mühendis ekipler tarafından başlatılan çalışma ile köşkün etrafı temel seviyesine kadar kazılır ve temelin altına tramvay rayları yerleştirilir. Öncelikle köşkün teras bölümü bir günde kaydırılır, geri kalan iki gün içinde de ana binanın raylar üzerinde yürütülmesi işlemi tamamlanır ve bina 4.80 metre kadar doğuya kaydırılır. Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtulur. Çevre bilinçlenmesi konusunda bir ilk teşkil eden bu olaydan sonra yapının adı “Yürüyen Köşk” olur. Mustafa Kemal Atatürk, dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlamış, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek önemli kararlarını yine bu köşkte almıştır. Atatürk köşke 1930-1937 yılları arasında aralıklarla gelip gitmiştir. |
TIKLAYIN I Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı: Akbelen'de 65 bin ağacın kesildiği anlaşılıyor
TIKLAYIN I Akbelen'de direnişçilere TOMA'lı müdahale: 18 gözaltı
© Tüm hakları saklıdır.