Muammer Brav'la 'Ekşın'

Kurak Günler vizyonda | Bir kasabaya yerleştirilen Türkiye; "onlardan" değilsen neler olur?

Filmin yönetmeni Emin Alper, oyuncuları Selin Yeninci, Selahattin Paşalı, Ekin Koç Muammer Brav'la Ekşın'ın konuğu oldu

09 Aralık 2022 00:00

T24 Video Haber

Yılın en iyi yerli filmi Kurak Günler, Emin Alper imzalı film, bir süredir kuraklık sorunuyla boğuşan bir kasabaya yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri konu alıyor.

Yönetmen ve senarist Emin Alper’in, dünya prömiyerini 75. Cannes Film Festivali’nde yapan, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde dokuz, Ankara Film Festivali’nde altı, Hırvatistan'da düzenlenen 2022 Pula Film Festivali'nde üç ve Roma’da düzenlenen Med Film Festivali’nde "Jüri Özel Ödülü" kazanan Kurak Günler, bugün izleyiciyle buluşuyor.

Başrollerini Selin Yeninci, Selahattin Paşalı ve Ekin Koç'un paylaştığı Kurak Günler, bir süredir kuraklık sorunuyla boğuşan Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri konu ediyor. Filmi yönetmeni Emin Alper ve oyuncuları Selin Yeninci, Selahattin Paşalı, Ekin Koç T24 ekranlarında Muammer Brav'a anlattı.

Soldan sağa: Ekin Koç - Emin Alper - Selin Yeninci - Muammer Brav - Selahattin Paşalı

“Günümüzdeki Türkiye’yi aynalayan bir film"

Filmle ilgili T24'e konuşan oyuncular karakterlerine ilişkin, şunları söyledi;

Oyuncu Selahattin Paşalı, “Günümüzdeki Türkiye’yi aynalayan bir film. O küçük kasabaya Emin abi Türkiye’yi yerleştirmiş ve bizim hislerimizi anlatıyor. Sanki bir beş sene sonra bu günleri böyle iyi anlattığı için filmin, her geçen yıl daha da bir önemi artacakmış gibi bir hissiyatı var. Canlandırdığım Savcı Emre karakteri, erkek egemen toplum içerisinde, otoriter yönetimin içerisinde kolay lokma gibi gözüken, eğer onlardan değilsen ötekileştirildiğin durumun içerisinde var olmaya çalışan ve bununla mücadele eden birisi. Bu anlamda karakterin metaforik ve stratejik bir hali de olabilir. İzleyiciler bu karakterde kendilerinden de bir şey bulacaklardır” dedi.

"Filmi evrensel bir film olarak görüyorum"

"Film Türkiye’ye dair pek çok şey anlatmasına rağmen evrensel bir film olarak görüyorum"  diyen Ekin Koç da, "Filmle, yalnızca Türkiye’deki birisi değil Brezilya’daki, Rusya’daki veya otoriter herhangi bir ülkede yaşayan, kendini yalnız, başkalaşmış, yabancılaşmış hisseden herkes çok rahat bir şekilde empati kurabilir. Senaryoda, canlandırdığım karakter filmin geçtiği kasabadaki bir gazetenin sahibi Murat, sanki katalizör görevi görüyor gibi geliyor" diye konuştu.

"Evreni bir kum tanesinden tanımlayabiliriz”

Kasabanın hakimesi Zeynep karakterini Selin Yeninci de şunları söyledi:

“Savcı Emre karakterinin tam tersine idealizmle ilgili tüm umutlarını yitirmiş, tamamen o avlanan, şiddetle birleşen, silah sıkan, kurak, o kasabanın içinde 'adaleti' ağlamaya çalışan ve oradaki düzeni dönüştürmek üzere bir motivasyonu olmayan, evli bir karakter. Oradaki erkeklerin dünyasında söz sahibi biri olarak en doğru gözlemi yapıp, en doğru kararı vermeye çalışıyor. Onun baskısı altında da daha çok gözlemci konumunda. Filmimizi çok seviyorum. Çok sevdiğim 'Evreni bir kum tanesinden tanımlayabiliriz' diye bir söz var. Bunu Emin’in bütün filmleri için söyleyebiliriz. Emin gerçekten bu çok renkli, tutkulu, parlak bir kum tanesi gibi. İnsana, psikolojilere dair zengin bir film olduğunu düşünüyorum"

Soldan Sağa: Selahattin Paşalı - Ekin Koç - Emin Alper - Selin Yeninci - Muammer Brav

Yönetmen Emin Alper, filmin hikayesinin günümüze dair bir şeyler söyleme gayretinden ortaya çıktığını belirterek "Günümüzde içinde bulunduğumuz siyasal kısır döngü içerisinde hissettiğimiz yalnızlık, çaresizlik, anlayamama, kendimizi kötü hissetme duygularından yola çıktı" dedi.

Kültür Bakanlığı'nın filmle ilgili iddialarına yanıt verdi

Emin Alper söyleşide filmle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği ödeneği faiziyle geri istemesinin gerekçesi olarak sunulan "senaryo değiştirildi" iddiasını da yanıtladı. Alper, senaryo değişikliğinden bakanlığın bilgisi olduğunu belirterek, ödeneğin senaryo değişikliğinden sonra çıktığını açıkladı. 

TIKLAYIN | Ödüllü yönetmen Emin Alper: Bakanlık asıl ödemeyi senaryo değişikliğinden sonra yaptı

Filmin Konusu

Emre, Yanıklar kasabasına yeni tayin olmuş çiçeği burnunda bir savcıdır. Bekleyen işlere büyük bir ciddiyetle sarılan Emre, başta belediye başkanı Selim Bey olmak üzere kasaba eşrafı tarafından büyük bir saygıyla karşılanmıştır. Ancak bu hoş karşılamaya rağmen ilk günden itibaren bazı tuhaflık ve gerginlikler yaşanır. Belediye başkanlığı seçimleri yaklaştıkça kasabadaki gerginlik iyice artar. Emre, siyasi çekişmelerde taraf olmak istemese de ona karşı yükselen homurtular, onu yavaş yavaş kasabanın muhalif gazetecisi Murat’a yaklaştırır ve genç savcı kısa süre sonra kısır bir döngüye sıkışıp kalır.

Kamera - Kurgu - Haber: Duygu Köseoğlu - Faruk Ekici