Haberler

Celal Başlangıç Köln'de son yolculuğuna böyle uğurlandı: Olması gereken yer burası değildi!

10 Mayıs 2024 18:31

Hazırlayan: Adnan Ağaç & Eren Mahir

Sürekli Basın Kartı sahibi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki Onur Kurulu üyelerinden, Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni olan, bir dönem T24'te de yazılar kaleme almış Celal Başlangıç, bir süredir tedavi gördüğü Almanya'nın Köln kentindeki bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Cenaze töreni, yoğun bir katılımla saat 10'da başladı. Mezarlığın içindeki bir salonda yapılan veda konuşmaları ardından Başlangıç'ın arkadaşları kortej halinde defnedileceği yere kadar yürüdü.

Törende Başlangıç’a ilk veda eden eşi Ayşe Yıldırım oldu. Yıldırım “Rahat uyu sevgilim, ardından çok temiz bir iz, çok güzel bir isim bıraktın” dedi.

Başlangıç’ın cenazeye katılan gazeteci Can Dündar “Cumhuriyet Gazetesi’nde beraber çalıştık, ben yöneticiyken onun yazmasını istedim, bölgeyi en iyi bilen gazetecilerden biriydi. Sonra sürgüne gelmek zorunda kaldık, bu sefer o beni davet etti. Onun televizyonunda ben yorumcu oldum. Son anına kadar gazeteciydi” şeklinde konuştu.

Başlangıç’ı uğurlayanlar arasında yer alan, Almanya-Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Parlamentosu Başkan Vekili Berivan Aymaz ise “İnsanlığa önem veren ve gerçeklerin peşinde koşan adaletsizlikleri kamuoyuyla paylaşan bir gazeteciyi yitirdik. Celal Başlangıç alan yeri zor doldurulacak biri. Celal Başlangıç buraya ilk geldiğinde çalışmalarına devam etmek istediğini söylemişti. Memleketime geri dönmek istiyorum diyordu, ne yazık ki hayatını sürgünde yitirdi” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Banu Güven’de cenazede anma konuşmalarında söz alarak şu ifadeleri kullandı:

“Celal Başlangıç beni bugünkü gazeteci yaptı ve daha nicelerini. Tüm hayatını direnerek geçirdi ve çok iyi bir yol arkadaşı vardı. Sağol Celal.”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı da cenaze törenine katılan isimler arasındaydı. Fincancı “Çok uzun yıllar hakikatin izini sürdük biz Celal’le.Mücadeleden hiç vazgeçmedi. Söz veriyorum Celal’e; hakikatin izini sürmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Başlangıç’ın cenaze törenine katılan Eski Federal Meclis Milletvekili Lale Akgün ise düşüncelerini “İstisna bir gazeteci. Aslında böyle bir gazetecinin Türkiye’de yaşaması, çalışması gerekirdi, burada çalışması, burada sürgünde olması çok acı. Ama en acısı burada, onun için yabancı olan topraklarda gömülmesi” şeklinde  ifade etti.

Modacı Barbaros Şansal da Başlangıç’ı uğurlayanlar arasındaydı. Şansal “Hep mi iyiler kaybedilir, hep mi uzakta kaybedilir. Bu makus talih artık değişmelidir Türkiye Cumhuriyeti’nde, biz dostlarımızı vatanımızda istiyoruz” dedi.

 

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan 1978 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1975 yılında Ege Ekspres gazetesinde başladı. Daha sonra sırasıyla Demokrat İzmir (1977) ve Politika (1979) gazetelerinde çalıştı. 1981 – 1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı işleri Müdürlüğünü yaptı. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Başlangıç, T24, Gazete Duvar, bianet, Haberdar gibi yayın organlarında yazdı.

Çok sayıda gazetecilik ödülü sahibi olan Başlangıç’ın Kanlı Bilmece, Hayatın Rengi Gökkuşağı, Hayata Söylenmiş Şarkılar, Korku Tapınağı, Trilye’den Yusufeli’ne Adatepe’den Derik’e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar isimli kitapları bulunuyor.

Başlangıç, gazeteci Ayşe Yıldırım ile evliydi.

Başlangıç, özellikle 1990'lı yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken haberleriyle tanınmıştı. Şırnak'ın Cizre ilçesi Yeşilyurt Köyü'nde gerçekleşen ve askerlerin köylülere dışkı yedirdiğini ortaya çıkaran haber ile geniş kitlelerce tanınan Başlangıç, hazırladığı dikkat çekici haber dosyaları ve röportajlarla Türkiye basın tarihinde önemli bir yere sahip oldu.

1989 Ocak ayı. Sol başta Cizre'nin Yeşilyurt Köyü Muhtarı Abdurrahman Müştak,
soldan ikinci, dönemin Cumhuriyet Güney İlleri Bürosu Temsilcisi Celal Başlangıç,
sağ başta SHP'li vekiller Fuat Atalay ve Cüneyt Canver. Muhtar Müştak dışkı
yedirme olayını anlatıyor. (Fotoğraf: Cengiz Mumay)

TIKLAYIN - Hasan Cemal tarihe geçen haberin hikâyesini yazdı | Gece yarısı telefon: Olay doğru, jandarma köylülere bok yedirmiş!

Celal Başlangıç'ın T24'te kaleme aldığı tüm yazıları için tıklayın.