Haberler

CHP'den Bakan Tunç'a: Ceza ve infaz sistemindeki çarpıklığın farkına varmanız için Narin'in, Ayşenur'un, İkbal'in ve nicelerinin ölmesi gerekmezdi

10 Ekim 2024 17:27

T24 Video

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, iktidarın yargı politikasını eleştirerek; "İnfaz kanununu defalarca değiştirerek binlerce kadın ve çocuk katilini, tecavüzcüyü, istismarcıyı, gaspçıyı, uyuşturucu satıcısını sokağa saldınız. Ceza ve infaz sistemindeki çarpıklığın farkına varmanız için Narin'in, Ayşenur'un, İkbal'in ve nicelerinin ölmesi gerekmezdi" dedi.

CHP Sözcüsü Yücel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u etiketleyerek iktidarın yargı politikasını eleştirdi. Yücel'in "Adaletsiz sistemin sözde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç! ceza ve infaz sistemindeki çarpıklığın farkına varmanız için Narin’in, Ayşenur’un, İkbal’in ve nicelerinin ölmesi gerekmezdi. İnfaz Kanununu defalarca değiştirerek, binlerce kadın ve çocuk katilini, tecavüzcüyü, gaspçıyı sokağa saldınız. Çarpıklığı yaratanlar sizlersiniz! Sebebini başka yerde aramayın" notunu düştüğü videoda şunları söyledi:

"Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son dönemde ülke gündemine oturan kadın ve çocuk cinayetlerine ilişkin yargı sistemindeki cezasızlık algısının giderilmesi için çalışma yaptıklarını söylemiş. Görünen o ki adaletsiz sistemin sözde adalet bakanı, yargı sistemindeki cezasızlık durumunu yeni fark etmiş.

Sayın Yılmaz Tunç, ortada cezasızlık algısı yok. Ortada yıllardır süregelen bir cezasızlık durumu var. İnfaz kanununu defalarca değiştirerek binlerce kadın ve çocuk katilini, tecavüzcüyü, istismarcıyı, gaspçıyı, uyuşturucu satıcısını sokağa saldınız. Ceza ve infaz sistemindeki çarpıklığın farkına varmanız için Narin'in, Ayşenur'un, İkbal'in ve nicelerinin ölmesi gerekmezdi.

Bir suçluya verilen ceza onu mükafatlandırmak için değil, öncelikle ıslah etmek için ve topluma geri kazandırmak için verilir. Ayrıca cezanın caydırıcı da olması gerekir. Ancak siz ve mensubu olduğunuz partinin yarattığı adalet sistemi, mağdur ve kurbanı yok sayan, suçluyu cezalandırmayan hatta suç işlemeye teşvik eden bir sistem haline geldi. Bu çarpık düzenin bir an önce düzeltilmesi için daha kaç canın yanması gerekiyor?

Kadınların evde, iş yerinde, sokakta, yurtta can güvenliğini sağlayamayan, bu ülkeyi kadınlara yaşarken zindan edenler, İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkanlar, 6284 sayılı Kadın Karşı Şiddetin Önlenmesi kanunu uygulamayanlardır.

Kadın cinayetlerinde ve kadına karşı şiddetteki artış tesadüf değildir. Politik bir tercihin, bir siyaset anlayışının tezahürüdür. AKP, 22 yılın sonunda cezasızlık politikaları ve iyi hal indirimleriyle bu ülkeyi kadınlar için yaşanmaz bir hale getirdi. Türkiye ancak ve ancak CHP iktidarında çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere her bir vatandaşımız için güvenli bir hala gelecektir."

Erdoğan'dan İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil cinayetlerine ilişkin ilk açıklama: İnfaz sistemimizdeki boşluklar rol oynuyor

Bakan Tunç'tan 'İnfaz Yasası' açıklaması: İyi hâl indirimini gözden geçireceğiz, kamuoyunun tepkisiyle karşı karşıya geliyoruz

İkbal ve Ayşenur’un katledilmesiyle gündeme geldi: İnceller kim, nasıl ve neden örgütleniyorlar?

Semih Çelik'in yarım saat arayla öldürdüğü Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner gözyaşları içinde defnedildi; katilin adı mezarına yazılmadı

İstanbul'daki çifte kadın cinayetinde yeni detaylar: Fail kasapmış, işleyeceği cinayetin resmini önceden çizmiş