Gündem

Merak edilen soruyu uzmanı yanıtladı: Domuz eti dana etinden pahalı olmasına rağmen neden tercih ediliyor?

10 Ekim 2024 07:52

T24 Haber Merkezi

Ünlü restoranların da aralarında olduğu birçok işletmenin dana etine domuz eti karıştırdığının ortaya çıkması Türkiye'nin gündemine otururken, domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin yetkilisi, restoranların kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzların eti olmadığını, yaban domuzları olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’de ilk kez yayınlamaya başladığı taklit-tağşiş ürünler listesinde, aralarında ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf da olmak üzere birçok işletmede domuz etinin kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Çiftliklerde yetiştirilen domuz etinin fiyatının dana etinden daha pahalı olması, "Restoranlar neden domuz etini tercih ediyor?" sorusunu gündeme getirmişti. 1963 yılında İzmir’in Alsancak ilçesinde kurulan ve 1990’ların başından bu yana domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, Patronlar Dünyası'ndan Mustafa Ali Akyol'a yaptığı açıklamada, bakanlığın listesinde yer alan söz konusu şirketlerin kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzların eti olmadığını, yaban domuzları olduğunu belirtti.

TIKLAYIN - İşte belgesi: Köfteci Yusuf’la ilgili domuz eti tespiti, şubat ve mart aylarındaki iki raporla yapılmış

Karkas (kemikli) dana etinin 300-350 liradan satıldığını, karkas domuz etinin de güncel satış fiyatının 350-400 lira bandında olduğunu söyleyen Halit Özbahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ticareti yapılan yaban domuzları"

“Ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerini kullanmaları anlamsız olur. Hem böyle bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez. Onların kullandığı sağlıklı olan çiftlik domuzları değil, yasalara aykırı şekilde avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzları.”

Halit Özbahçıvan, yaban domuzları için adı konulmamış gayri resmi bir piyasa olduğunu ve bu piyasanın avcılar tarafından avlanan domuzlarla döndüğünü belirterek, “Bazen avcılar bize bile gelip vurdukları yaban domuzlarını satmaya çalışıyorlar” dedi. 

"Parazit içerme riski var"

Çiftliklerdeki domuzların etleri için özel olarak yetiştirildiğini ve gerekli sağlık kontrollerinden geçtiğini belirten Özbahçıvan, ucuza satılan ve firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinin ise 'Trişin' adı verilen parazit içerme riski taşıdığını belirtti.

En çok domuz etinden bulaşan ‘trişin’ ya da ‘trişinellozis’ paraziti, domuzlarda herhangi bir hastalık yapmasa da insanlarda ölümcül hastalıklara yol açabiliyor. 

 


İlgi çeken haberler...

TIKLAYIN - İşte belgesi: Köfteci Yusuf’la ilgili domuz eti tespiti, şubat ve mart aylarındaki iki raporla yapılmış

TIKLAYIN - Merak edilen soruyu uzmanı yanıtladı: Domuz eti dana etinden pahalı olmasına rağmen neden tercih ediliyor?

TIKLAYIN - Son seçim anketi: CHP ile AKP arasında yüzde kaç oy farkı var? Kararsız seçmen sayısı artıyor mu?

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?

 

"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'