Politika

Zekeriya Yapıcıoğlu, "4. maddeye karşıyız" sözlerini savundu, CHP'yi hedef aldı: Kemalizm maskesiyle "Kenanizm" yapıyorlar

19 Eylül 2024 07:44

Anayasanın 4'üncü maddesinin değişmesini isteyen Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "İstiklal Marşı, bayrak, başkent ve Cumhuriyet'le ilgili sorunumuz yok. 4. madde ise 1980 darbesinden sonra anayasaya girmiştir. CHP, Kemalizm maskesiyle ‘Kenanizm’ yapıyor" dedi. 

Yeni Şafak'tan Mehmet Güney'e konuşan Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, anayasanın 4'üncü maddesiyle ilgili kullandığı ifadeleri savundu ve CHP'yi hedef aldı. CHP’nin kasıtlı olarak konuyu başka yerlere çektiğini ifade eden Yapıcıoğlu, İstiklal Marşı, Türk bayrağı, ülkenin başkenti ve Cumhuriyet'le ilgili hiçbir sorunlarının olmadığını belirterek, CHP’nin Kemalizm adı altında "Kenanizm" yaptığını söyledi.

"4. madde 1980 darbesinden sonra Anayasa'ya girmiştir"

Yapıcıoğlu, 4. madde ile ilgili sözlerini şöyle savundu:

“Bu madde 1980 darbesinden sonra anayasaya girmiştir. Önceki anayasalarda böyle bir madde yok. CHP, 27 Mayıs darbesine 'devrim' demiştir. Darbecilerin yaptığı 1961 Anayasası’nın ilerici ve özgürlükçü bir anayasa olduğunu savunmuştur. 12 Eylül darbesine ise ‘karşı devrim’ demiştir. Daha önce gerici ve faşist olarak nitelediği Kenan Evren’in bizzat kaleme alarak anayasaya ilave ettiği bir maddeyi ‘kurucu irade’ diye savunuyorlar. CHP, Kemalizm maskesiyle ‘Kenanizm’ yapıyor.’’

"Bizim bayrakla, İstiklal Marşı'yla, Cumhuriyet'le hiçbir sorunumuz yok"

Gerçek manada Cumhuriyet'i kendilerinin savunduğunu ifade eden Yapıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Onların istediği cumhursuz Cumhuriyet'tir. Yönetim hakkının kendilerine ait olduğunu iddia ediyorlar. Seçimle gelenleri asıl CHP kabul etmiyor. 367 garabetini unutmadık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk adaylığı zamanında aday olma, sen cumhurbaşkanı olamazsın, diye söylemişlerdi. Her yerde anlattım. Bir daha da anlatıyorum. CHP anlamamakta ısrar ediyor. Bizi farklı bir tartışma zeminine ve polemiğe çekmek istiyor. Bizim bayrakla, İstiklal Marşı'yla, Cumhuriyet'le hiçbir sorunumuz yok. Bayrak üzerindeki hilal, İslam’ın sembolüdür. ‘Şu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli’ cümlesi geçen bir marştan biz neden rahatsız olalım?”

CHP’nin kendisinin İstiklal Marşı’ndan rahatsız olduğunu savunan Yapıcıoğlu, şunları söyledi:

“CHP zihniyetinin yaptığı anayasalarda İstiklal Marşı yoktur. 1921 yılında İstiklal Marşı kabul edilmiş ancak ne 1924 Anayasası’nda ne da 1961 Anayasası’nda bayrak ile ilgili bir hüküm yoktur. CHP’liler özellikle 28 Şubat sürecinde kendi programlarında İstiklal Marşı yerine 10. Yıl Marşı’nı okurlardı. Ezanı onlar yasakladılar. Caminin içerisinde Arapça kamet getirenleri bile derdest edip hapse attılar. CHP’nin ilkeleri olan 6 oku Anayasaya soktular, sonra çıkaracaklarını vaat ettiler ve hatta 1961’de çıkardılar. Şimdi kendi ilkelerini Cumhuriyet'in ilkeleri olarak herkese kabul ettirmek istiyorlar."

Zekeriya Yapıcıoğlu ne demişti?

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini söylemişti. Yapıcıoğlu, şunları kaydetmişti:

"Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha; anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasanın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı, anladınız mı? 4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde."

Anayasanın 4. maddesi ne diyor?

Anayasanın 4. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini ortaya koyan ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. Yapıcıoğlu, bu maddenin gelecek nesillerin iradesine ipotek koyduğunu savunarak, diğer maddeler üzerinde ise müzakereye açık olduklarını belirtti.

TIKLAYIN - HÜDA-PAR Lideri Yapıcıoğlu'ndan Anayasa resti: 4. maddeye karşıyız, ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim!

Erdoğan: Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun anayasanın 4'üncü maddesinin kaldırılmasını istemesiyle başlayan tartışmaya ilişkin olarak, "Maksimalist söylemlerin, anayasa tartışmalarına katkı sunmak yerine, bilakis ket vuracağını düşünüyoruz. Tekrar altını çizerek söylüyorum; anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır" demişti.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan 4. madde açıklaması: Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: İpotek değil, gelecek kuşaklara nasihat

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4'üncü maddesinin değiştirilmesini istemesine ilişkin olarak, "Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir" demişti. Uçum, "Hiçbir yeni kuruculuk, geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi, ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Hüda Par'a 4. madde yanıtı: İpotek değil, gelecek kuşaklara nasihat

Özgür Özel'den Bahçeli'ye: Bu Hüda Par'a ne diyorsun?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye anayasanın 4'üncü maddesinin kaldırılmasını isteyen Hüda Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu'nun açıklamalarını hatırlatarak, "Bahçeli'ye soruyorum; sen bu Hüda Par'a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?" ifadelerini kullanmıştı.

Özgür Özel, şunları söylemişti:

"3-5 oy uğruna olmadık işler yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Onunla bununla ittifak. En güzel ittifak bizim ittifakımız, Türkiye İttifakı. Bir ittikak da Hüda Par. Kadının seçme seçilme hakkına karşı çıkan Hüda Par, çıkmış 'anayasanın ilk 4 maddesine karşıyız' diyor. Seçim zamanı susturdular. Şimdi anayasanın 4. maddesine karşıyız diyor. 'Türkiye Cumhuriyeti devletinin başkenti Ankara'ya karşılar. Bayrağa karşılar, İstiklal Marşı'na karşılar, Cumhuriyete karşılar.

Mikroba 'sen niye hastalık yapıyorsun' diye hesap soramazsın. Mikrop mikroptur. Ama milliyetçi mühafazakârım diyenler... Bahçeli'ye soruyorum; sen bu Hüda Par'a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?" 

TIKLAYIN - Özgür Özel'den, Devlet Bahçeli'ye Hüda Par sorusu: Kimler kimlerle beraber?

Cumhur İttifakı'nda çatlak yarattı

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istemesi, Cumhur İttifakı'nda tartışmaya neden olmuştu. AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Anayasa'nın 4'üncü maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir" sözleriyle tepki gösterdiği Yapıcıoğlu'na, Mehmet Metiner'den destek gelmişti. Eski AKP Milletvekili Metiner, "Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili değişiklik taleplerine karşı çıkmak ile değişiklik taleplerinin tartışılmasına karşı çıkmak iki farklı duruştur. Birincisi, demokratik bir hak; ikincisi, demokrasi açısından hayli sorunlu bir hat" ifadelerini kullanmıştı. Metiner, CHP'nin bedenen iktidarda olmasa da ruhu ve zihniyetiyle iktidarda olduğunu savunarak, "CHP’nin ideolojik-zihni kazanımını yabana atmamak lazım. Öyle bir güç ki bu, en muhalifleri bile kendisine benzetebiliyor. Sadece o ruh ve zihniyetin dönemsel olarak rengi değişiyor, özü ise hep bâki kalıyor gördüğüm. Gerçek köktenci bir değişim şimdilik için muhal (imkansız)" demişti. AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da "12 Eylülcülerin anayasaya koyduğu maddeleri değiştirme teklifini dahi ihanet olarak görenler devletin zirvesinden açıklamalar yapmayı sürdürüyorlar" diyerek, "Darbeci zihniyet 10 yıl öncesinden daha güçlü. Darbelerle mücadele birkaç cümleye sığan yıldönümü anmalarından ibaret kalırsa, yarın çok geç olabilir" ifadelerini kullanmıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Bahçeli, sen bu Hüda Par'a ne diyorsun?" sorusuna yanıt veren MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir ise “Başlatılmak istenen tartışmalar boş ve beyhudedir. MHP’nin bu konudaki duruş, irade ve kararlılığı berrak, sarih ve katidir” sözleriyle Yapıcıoğlu'nun önerisine tepki göstermişti. 

TIKLAYIN - Cumhur İttifakı'nda 4. madde çatlağı

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?