Gündem

Yeni Şafak yazarı: İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakat ile Türkiye’nin Suriye operasyonunun da meşruiyeti sağlandı

30 Haziran 2022 09:27

Yeni Şafak yazarı Ali Saydam, bugünkü yazısında İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metnin değerlendirdi.

Muhalefetin, mutabakatın imzalanmasının ardından iktidara yönelik, “Cumhurbaşkanı tükürdüğünü yaladı…”, “Ben olduğum sürece İsveç ve Finlandiya NATO’ya giremezler, demişti…”,  “Bak şimdi tam nasıl paşa paşa tersini yapıyor”, “İsveç ve Finlandiya’nın sözünü tutacağı ne malum?!..”, “Bugüne kadar ‘teröre destek veriyoruz’ mu diyorlardı sanki. Göstermelik işler… Yine bildiklerini okurlar”, “Türkiye itibar kaybetti”, “Bu imza ülkemizin çıkarlarıyla bağdaşmayan bir taviz” eleştirilerine yer veren Saydam,  “Tam da ‘Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış’ misali… Laf ebeliği yine başladı” diye yazdı.

Mutabakat metnindeki “Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit eder.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki iş birliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder.” maddelerine yer veren Saydam, şöyle devam etti:

"Bre gafiller! Bu adımla Türkiye’nin neler elde edebildiğini görmemekte ısrar ediyorsunuz! ABD her ne kadar bunları desteklemeyi sürdürse de PYD ve YPG’nin ‘terör örgütü’ olduklarının bir NATO belgesiyle tasdiki Türkiye’nin hazırlandığı Güney sınırımızın ötesindeki büyük operasyonun da meşruiyeti için kapıyı ardına kadar açmıyor mu?!

Bırakın, Türkiye’nin terör örgütleriyle ilgili ‘yalnızlaştırılmış’ pozisyonundan kurtulmak için attığı adımların karşılık bulmasını; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Turkey” yerine “Türkiye” demesi bile ülkemizin tezlerinin ciddiye alındığının bir işaretidir."

 

TIKLAYIN - Kritik NATO Zirvesi'nde ilk gün: Finlandiya ve İsveç, NATO'ya davet edildi

TIKLAYIN | Madrid'deki 4'lü zirveden anlaşma çıktı: Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya NATO blokajını kaldırıyor

TIKLAYIN - NATO’da dörtlü zirvenin şifreleri; Türkiye neden tutum değiştirdi?