Politika

NATO’da dörtlü zirvenin şifreleri; Türkiye neden tutum değiştirdi?

Türkiye'nin eski NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan yorumladı

29 Haziran 2022 13:43

NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metnine ilişkin konuşan Türkiye'nin eski NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan her anlaşma metninde olduğu gibi bu metinde de yapıcı muğlaklık içeren ifadeler olduğunu söyleyerek, "İmzalanan mutabakat metni İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinin önünü açmıştır. Türkiye'nin bu süreci takip etmesi ve verilen tahhütlerin  yerine getirilip getirilmediğini izlemesi gerekiyor" dedi. 

Ceylan, kurumsal diplomasinin önünü tıkayan adımların ve tercihlerin doğru olmadığını Türkiye'nin bu süreçte böyle bir yol izleyerek hata yaptığını ifade ederek, "Ama neresinden bakarsanız bakın, metinde yer alan Türkiye lehine maddelere baktığınızda bu bizim menfaatlerimize kullanacağımız bir araç da olabilir" diye konuştu.

İspanya'nın başkenti Madrid'de organize edilen, Rusya-Ukrayna savaşını gölgesinde son yılların en önemli NATO Zirvesi için liderler bir arada. Zirvenin ilk gününde NATO liderleri, yeni Stratejik Konsept'te anlaştı. Ayrıca Türkiye'nin vetosunu geri çekmesiyle üyelik yolu açılan Finlandiya ve İsveç'in de NATO'ya davet edilmesi kararı alındı. 

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metniyle birlikte Ankara'nın Helsinki ve Stokholm'ün NATO üyeliğine destek vereceği açıklandı.

Türkiye mutabakat kapsamında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek vereceğini söylerken, İsveç ve Finlandiya da Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği FETÖ ve PYD/YPG'ye destek sağlanmayacağını bildirdi. Mutabakatta iki kuzey ülkesine "Müstakbel NATO müttefikleri" diye hitap edildi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin önündeki Türkiye vetosunu kaldıran mutabakat metninin şifreleri ne?

Türkiye'yi duruş değişikliğine ne itti?

Madrid'den sonra süreç nasıl ilerleyecek?

Türkiye'nin eski NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan yorumladı.


TIKLAYIN | Yapıcı muğlaklık’tan ‘delilik’e; diplomasi sözlüğü

TIKLAYIN | Madrid'deki 4'lü zirveden anlaşma çıktı: Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya NATO blokajını kaldırıyor

TIKLAYIN | NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin kararı, İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliğinin kapısını açtı