Seçim 2024

Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Zeydan kararına muhalefet şerhi: Kararı YSK vermeli

"4 Nisan 2023 tarihli kararın hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum"

02 Nisan 2024 15:29

Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, Abdullah Zeydan'ın başkanlık görevinden alınması kararına karşı çıkarak muhalefet şerhi yazdı. Altundere, konuyla ilgili hukuki süreci detaylandırarak, nihai kararın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından verilmesi gerektiğini ifade etti.

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı seçimi 130 bin oyla kaybeden AKP'li adaya verdi

Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, Abdullah Zeydan'ın adaylığının iptaline yönelik karara muhalefet şerhi ekledi. Altundere, temyiz hakkının hala geçerli olması sebebiyle, il seçim kurulunun bu kararı değerlendirmeye almayacağını belirtti.

Altundere, yazdığı muhalefet şerhinde şunları söyledi:

“Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ilk verilen kararın yasaya aykırı olsa bile hukuk dünyasında bir sonuç doğurmaması açısından olağan ya da olağanüstü kanun yolları ile ortadan kaldırılması gerektiği, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 29.03.2024 tarihinde verdiği kararda ilk kararını kaldırdığını beyan etmiş ise de, mevcut ilk kararın kesinleşmiş olması ise olağanüstü kanun yolu olan kanun yararına bozma ile kesinleşmemiş ise Yargıtay temyiz yolu ile ortadan kaldırılmadan adayın seçilme yeterliliğine sahip olup olmadığı hususunda heyetimizde değerlendirilemeyeceği düşünülmektedir.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den 'Van' açıklaması: Bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır

Aksi halde Yargıtay temyiz yolunun görev alanına girecektir. Kanaatimce hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm 04.04.2023 tarihli kararın kanun yolları sonrasında oluşacak karara göre adayın seçilme yeterliliğinin değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden ve mevcut durumda heyetimizce verilecek bir kararın olmadığı, bu durumun ancak tam kanunsuzluk yolu ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.”

TIKLAYIN - Van’da Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının alınmasını protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

TIKLAYIN - Van'da kazanan DEM Parti'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı DEM Partili adayın yarısından daha az oy alan AKP'li adaya verdi!

TIKLAYIN - Özgür Özel'den 'Van' açıklaması: Bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır

TIKLAYIN - Van'da kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı; DEM Parti “Halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!" dedi

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Zeydan kararına muhalefet şerhi: Kararı YSK vermeli

TIKLAYIN - Dem Parti’den Van’da kazanan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasına ilişkin açıklama: Halkın iradesine saygı duyun!

TIKLAYIN - Başak Demirtaş'tan Abdullah Zeydan tepkisi: Halk iradesinin yanında olmak için yarın ben de Van’dayım

TIKLAYIN - HÜDA PAR'dan Van açıklaması: Kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir

VİDEO - Van’da Abdullah Zeydan’ın memnu hakların iadesinin iptalini protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

GALERİ - Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor