Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor

DEM Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen eş başkan Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı.

02 Nisan 2024 13:30

19

VAN'DA KAZANAN DEM'Lİ ABDULLAH ZEYDAN'IN SEÇİLME HAKKININ GERİ ALINMASINA TEPKİ YAĞDI: VAN HALKINA SİYASİ PUSU KURULUYOR

29

Abdullah Zeydan, HDP'nin Hakkâri Milletvekili iken 2016'da HDP eş başkanlarıyla birlikte tutuklanan ve yedi yıllık hapis cezasının ardından geçen yıl tahliye edilmişti. Zeydan daha önce "PKK, Türkiye'yi ve Ortadoğu'yu güller bahçesine çevirmek için ortaya çıkmış barış ve halk hareketidir. Eğer PKK Türkiye'yi güller bahçesine çevirmek istemeseydi, PKK'nın öyle bir gücü var ki, sizi tükürüğüyle boğar" sözlerini kullanmış ardından özür dilemişti.

39

Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınması insan hakkı savunucuları, gazeteciler ve siyasi partiler tarafından tepkiyle karşılandı. İşte gelen tepkilerden bazıları:

49

DEM Parti'den yapılan yazılı açıklama özetle şu şekilde: "29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunmuştur. Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz."

59

DİYARBAKIR BAROSU: 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen Mahalli Genel Seçimlerinde, Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 55 oy oranıyla Dem Parti adayı Abdullah ZEYDAN kazanmıştır.Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 Nisan 2023 tarihinde Abdullah ZEYDAN hakkında vermiş olduğu ve kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararını, seçimlere 2 gün kala (29.03.2024 tarihinde) Adalet Bakanlığı’nın istemi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine kaldırmıştır. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay yolu (denetimi) açık olmak üzere vermiş olduğu ve kesinleşen 04.04.2023 tarihli kararını kanun yolları tüketilmeden kaldırması açık hukuka aykırılık oluşturmaktadır. Seçimden önceki son iş gününde başvurunun yapılması ve memnu hakların iadesi kararının aynı gün kaldırılarak adli sicil kaydına işlenmesi, Van İl Seçim Kurulu’na seçimlerden hemen sonraki gün bir siyasi partinin tam da bu kararlar ve sebeplerle itirazda bulunulması, tüm sürecin önceden kurgulandığını göstermektedir. Van İl Seçim Kurulu’ndan, seçim sonuçlarına yönelik hukuka aykırı yargı kararları üzerinden yapılmak istenilen müdahaleleri boşa çıkarmasını ve itirazı reddetmesini bekliyoruz. Aksi bir durum demokrasiye ve seçmen iradesine açık bir müdahale sonucunu doğuracaktır. Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu hatırlatıyor, herkesi sonuçlara saygı göstermeye davet ediyoruz

69

DEM EŞ GENEL BAŞKANI TÜLAY HATİMOĞULLARI: Tüm siyasi partilerin de ifade ettiği üzere “Milletin iradesi sandıkta tecelli eder”. Van’daki sandık sonuçları Van halkının tercihidir. Bu sonuçları hile, kumpas yoluyla değiştirmek halkın iradesine açık bir darbedir. Siyasi, bürokratik her aracı kendi hile ve usulsüzlüklerinin aracı kılan bu aklı reddediyoruz. Van halkına karşı geliştirilen bu kirli oyunları kesinlikle kabul etmiyoruz. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya çağırırken; Başta Van halkı ve demokratik kamuoyu olmak üzere herkesi bu açık haksızlık, irade hırsızlığı karşısında duyarlılığa davet ediyoruz.

79

DEM EŞ GENEL BAŞKANI: Tuncer Bakırhan: YSK’nin ve yasaların tüm denetimlerinden geçerek adaylığı bizatihi YSK tarafından ilan edilen belediye eş başkanımız Abdullah Zeydan şahsında Van halkına siyasi pusu kuruluyor. Seçime iki gün kala, mesai bitiminden beş dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan hakkında hukuksuz şekilde memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırmıştır. Bunun adı hukuksuzluk ve demokratik hayatın ihlalidir. Bugün Van halkının iradesi korunmazsa yarın başka bir kentin iradesi hiçe sayılacaktır. Demokrasi, hukuk ve adalet için herkes Van halkının iradesini savunmalı, bu siyasi kumpas ve pusuya karşı halk iradesinin yanında olmalıdır.

89

SOL PARTİ: Van'da halkın iradesi açıktır, bu iradeyi çalma girişimleri kabul edilemez. Bu hukuksuz girişim karşısında Van halkı ve DEM Parti'nin yanındayız.

99

Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor