24 Ocak 2025 12:29
Güncelleme: 24 Ocak 2025 13:35
Burun akıntısı, ses kısıklığı, öksürük, yüksek ateş, halsizlik ve yaygın kas ağrıları ile kendini belli eden üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı özellikle kış aylarında artış gösteriyor. Çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesi için bu dönem kaçınılmaz olduğunu ve sık hastalanmalarını önlemek için beslenme, hijyen kuralları ve aşılamaya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çenesiz, çocuklarda sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarını ve bu enfeksiyonların sıklığını azaltmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Solunum yolu enfeksiyonlarının havada asılı duran küçük damlacıklar yoluyla bulaştığına söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çenesiz, "Bu damlacıklar hapşırırken, öksürürken, konuşurken ve nefes alırken salınır ve başkaları tarafından solunarak vücuda girerse hastalığa neden olabilir. İnfluenza virüsleri gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bazı patojenler hapşırma, öksürme veya burun sümkürmesi sonucu ellere ve dokunulan nesnelere bulaşır. Kirlenmiş ellerin ağız, burun veya göz mukozasıyla teması halinde de enfeksiyon yayılabilir" dedi.
Üç yaş üstü bir çocuk yılda ortalama 6-8 defa üst solunum yolu enfeksiyonu atağı geçirir. Bunun temel nedeninin çocukların olgunlaşmamış bir bağışıklık sistemi ile doğması olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Çenesiz, "Yeni bir mikropla ilk temas enfeksiyona yol açabilir. Çünkü bağışıklık sisteminin öncelikle özel antikorlar üretmesi gerekir. Soğuk algınlığına ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilen çok sayıda farklı patojen vardır. Dolayısıyla çocuğun bağışıklık sisteminin bunların çoğuna alışması ve bunlara giderek daha güçlü tepki vermesi zaman alır. Yaş arttıkça genellikle beş yaş civarında enfeksiyon süresi ve sıklığı azalır" açıklamasında bulundu.
Solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunun virüs etkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Emre Çenesiz, "Her bir atak 8-10 gün sürebilir. Okul öncesi dönem çocuklarında süre 14 güne kadar uzayabilir. Viral enfeksiyon tedavisinde influenza dışında özgün bir tedavi yoktur. Sıvı alımını artırmak, bol C vitamini içeren gıda tüketimi, burun temizliğinin iyi yapılması, ağızdan alınan ateş düşürücü, ağrı kesici ilaç alımı her viral olduğu düşünülen gripte uygulanır. İnfluenza virüsünde gerekli hallerde antiviral ilaç kullanılabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında bazı bulguların daha baskın hale gelebilir" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çenesiz, farklı enfeksiyonlarda görülen semptomları şu şekilde sıraladı:
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının seyri esnasında orta kulak iltihabı, sinüzit, pnömoni (zatürre) gibi bakteriyel hastalıklar da gelişebilir. Bu durumlarda uzman hekimin önereceği sürede ve dozda antibiyotik kullanımının önemli ve gerekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emre Çenesiz, "Yılda dörtten fazla orta kulak iltihabı, ikiden fazla ciddi sinüzit ve zatürre gelişen, enfeksiyon atakları esnasında menenjit, kemik-eklem enfeksiyonu, iç organlarda apse gelişimi, kronik ishal (1 ayı geçen ishal durumu) büyüme gelişme geriliği gibi bulguların eşlik ettiği vakalarda mutlaka bağışıklık sistemi problemleri düşünülüp gerekli tetkik tedavi yapılmalıdır" dedi.
Çocuklarda viral üst solunum yolu enfeksiyon sıklığını azaltmak için önlem almanın büyük önem taşıdığının altını çizen Uzm. Dr. Çenesiz, şu önerilerde bulundu:
Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | 'Kısmet ve Niyet'in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor |
© Tüm hakları saklıdır.