Gündem

BLOG | Türkiye tarihinde ilk kez ikinci tur için sandık başına gitti: İşte dakika dakika 28 Mayıs seçimi

28 Mayıs 2023 07:54

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı belirlemek için bugün (28 Mayıs 2023 Pazar) tarihinde ilk defa bir kez daha sandık başına gitti. Saat 18.15 itibariyle seçim yasakları kaldırıldı. Sandıkların tamamı açıklanırken, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan yüzde 51,9 oranında oy alarak 3. kez Cumhurbaşkanı seçildi. 

14 Mayıs'tan farklı olarak seçmenin önünde yalnızca tek pusula ve iki aday çıktı. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 64 milyonu aşkın seçmenin oyunu almak için yarıştı.

Beş yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için ülke genelinde 191 binden fazla sandık kuruldu. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için seyyar sandıklar oluşturuldu. Görme engelliler bu seçimde de ilk kez 14 Mayıs seçimlerinde uygulandığı gibi kendileri için hazırlanan şablonla oy kullandı. Türkiye genelinde katılım oranı yüzde 85,65 olurken, yurt dışı katılım oranı da yüzde 52,47 oldu.

Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi, saat 17.00 itibariyle sona erdi. Saat 18.15 itibariyle yayın yasağı kaldırıldı.

Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3. kez Cumhurbaşkanı seçildi. AA verilerine göre yüzde 51,92 oranında oy aldı. Millet İttifakı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 48,08 oranında oy aldı. 

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Cumhur İttifakı adayı Erdoğan, ilk turda 27 milyon 133 bin kişinin oyuyla yüzde 49,52'ye ulaştı.

Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu, 24 milyon 594 bin oyla, yüzde 44,88'e ulaştı.

Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan da yüzde 5,17 oy almıştı.

İşte dakika dakika gelişmeler…

23.23 - Erdoğan, sosyal medya hesabından, "Büyük Türkiye Zaferi ile... BAŞLASIN TÜRKİYE YÜZYILI!" paylaşımı yaptı.

23.15 - Futbol kulüpleri arasında Erdoğan'a ilk tebrik Beşiktaş'tan geldi. Beşiktaş resmi sitesinden yapılan açıklamada, "Bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminde aziz milletimizin teveccühleriyle yeniden Cumhurbaşkanımız seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Beşiktaş Camiası olarak tebrik eder, yeni dönemin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ederiz." denildi.

22.36 -YSK Başkanı: Sandıkların yüzde 99.43’ü açıldı

Erdoğan yüzde 52.14

Kılıçdaroğlu yüzde 47.86

Bahçeli: Her şey değişecektir, inşallah Türkiye değişmez

22.00 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Aziz milletimiz, Milletimizin tercihine ve kararına saygılıyız. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Biz asli görevimiz olan Ankara halkı için çalışmaktan ve çabalamaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu süreçte seçimde görev alan herkese teşekkür ediyorum. Ankara'da alınan her iki turdaki sonuçta bizleri yalnız bırakmadıklarını gösteren Ankaralı hemşehrilerime canıgönülden teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini yazdı.

21.55 - CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sayın Kılıçdaroğlu siz kaybetmediniz. Biz kazandıramadık. Yazıklar olsun bize!" ifadelerini diye yazdı.

21.40 - Altılı Masa liderleri CHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

21.30 - Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Büyük bir demokratik olgunlukla seçime yüksek katılım gösteren vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. YSK tarafından kesin sonuçlar açıklandıktan sonra, kapsamlı değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaşacağım." ifadelerini yazdı.

21.12 - Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, "Seçim sonucu ne olursa olsun… Hiçbir çaba boşa gitmedi, gitmeyecek. Mücadele devam edecek. Halkımızı, ülkemizi saltanat sevdalılarının, para babalarının keyfine teslim etmeyeceğiz. Örgütlü gücümüzü büyütecek, emekçileri birleştirecek, bu sömürü ve yolsuzluk düzenini yıkacağız. Mutlaka kazanacağız!" paylaşımını yaptı.

21.00 - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bugün kucaklaşma kaynaşma barışma ve muhabbet kazanmıştır, kaybeden kötülerdir. Önümüzdeki günlerde çok şey değişecektir, her şey değişecektir, inşallah Türkiye değişmez" dedi. 

TIKLAYIN - MHP lideri Bahçeli: Çok şey değişecek, inşallah Türkiye değişmez

Sinan Oğan: Atatürkçüler kazandı, terör iltisaklı partiler kaybetti

20.56 - Cumhurbaşkanı seçimlerinin birinci turunda Ata İttifakı'nın adayı olarak yüzde 5,3 oranında oy alan, ikinci turda da Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyen Sinan Oğan, "Kazanan Türk milliyetçileri, Atatürkçüler, Türk milleti ve Türk dünyası, kaybeden linç kültürü ile terör iltisaklı partiler ve onlara güvenenler olmuştur" yorumunu yaptı. 

Erdoğan: Bay bay bay Kemal

20.16 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oy sayımı devam ederken Kısıklı'da halkın karşısına çıktı. "Duyanlara duymayanlara" şarkısını söyleyen Erdoğan, vatandaşlara seslenerek, "Türkiye Yüzyılı'nın kapısını açtık. İnşallah sizlerin güvenine layık olacağız" dedi. Rakibi Millet İttifakı'nın adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Bay, bay, bay Kemal" diyerek seslenen Erdoğan, "Şimdi Ankara'ya yola çıkıyorum. Bu defa bir değişiklik yapıyoruz, balkon konuşmasını Külliye'den yapacağız" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - Erdoğan Kısıklı'da halka hitap etti: Bay, bay, bay Kemal

20.00 - Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun saat 21.30'da CHP Genel Merkezi'nde açıklama yapacağı belirtildi. 

20.00 - YSK Başkanı Ahmet Yener, saat 20.00 itibariyle kameraların karşısına geçerek son rakamları açıkladı: Yurt içinde Erdoğan’ın oy oranı 53.35, Kılıçdaroğlu’nun oy oranı 46,65. Yurt dışında ise Erdoğan’ın oy oranı 60.75 Kılıçdaroğlu’nun oy oranı 39.25’tir. Şu ana kadarki genel oyların toplamına göre; Erdoğan yüzde 53.41; Kılıçdaroğlu yüzde 46,59’dur.

19.53 - AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Bu bir demokrasi şölenidir. Kazanan tüm Türkiye olacaktır. Hiçbir vatandaşımız incinmesin ve üzülmesin. Kaybeden hiçbir vatandaşımız olmayacak. Seçim sonuçlarını olgunlukla ve demokrasimize güç verdiğimiz için birbirimizi tebrik ederek karşılayalım..." açıklamasını yaptı.

19.50 - Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme işlemi devam ederken Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, resmi sonuçları beklemeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

Oy sayımı sürerken TBMM Başkanı Şentop, Bakan Nebati ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Erdoğan'a "kazandı" açıklaması

19.50 - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sandıklar sayılırken sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Elhamdülillah, bugün sandıklardan 'Durmak yok, yola devam' sesi yükselmiş, feraset sahibi milletimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’na olan inancını bir kez daha mühürlemiştir. 28 Mayıs Demokrasi Zaferi milletimizin her bir ferdine ve ülkemize hayırlı olsun!" diye yazdı.

Bakan Nebati, "Adam kazandı, bay bay Kemal!" dedi.

19.42 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan'ın fotoğrafını paylaşarak, "Aziz milletimiz, “Söz de, Karar da, Gelecek de milletindir” diyerek bir kez daha “Doğru Adam”da karar kılmış; Cumhurbaşkanımız RECEP TAYYİP ERDOĞAN ile “Durmak Yok, Yola Devam” demiştir. Türkiye Yüzyılı başlamıştır. Kazanan milletimiz, Kazanan devletimiz, Kazanan Güçlü Türkiye olmuştur. Ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun" dedi. 

19.25 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'la fotoğrafını paylaşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Hayırlı olsun" dedi.

19.21 - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletimizin kararı nettir. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğiyle yeniden büyük Türkiye yürüyüşü kesintisiz devam edecektir. Neticenin milletimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik ettim. Milletimiz için hayırlı ve mübarek olsun" ifadelerini kullandı.

19.13 - AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Kendi verilerini Türkiye'nin verileri gibi ortaya koyup suyu bulandırma çabasındalar" dedi.

19.11 - Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin Ankara'da oy kullandığı sandıktan Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na 295 oy, Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'a ise 59 oy çıktı. Sandıktan çıkan 4 oy ise geçersiz sayıldı.

19.10 - Cumhurbaşkanlığı 2’nci seçim turunda İstanbul’da oy kullanan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun sandığından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 83 oy çıkarken Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na 254 oy çıktı.

Erdoğan’ın oy kullandığı sandıktan en yüksek Erdoğan çıktı

18.55 YSK verilerine göre saat 18.55 itibariyle açılan sandık oranı yüzde 32.34. Erdoğan'ın oyu yüzde 55.57 Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 44.43 

Fotoğraf: Alican Uludağ

18.55 - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Balkon konuşmalarıyla kimse suyu bulandırmaya çalışmasın. Nefes nefese bir yarış var. Şu an itibariyle her iki kişiden birinin oyunu almış bulunuyoruz" dedi.

18.50 - Erdoğan'ın oy kullandığı Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'ndaki 3279 numaralı sandığın sonuçları açıklandı. Sandıktan Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a 213, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na 134 oy çıktı, 4 oy ise geçersiz sayıldı.

YSK: Şu ana kadar yüzde 25 veri akışı olmuştur

18.46 - YSK Başkanı Ahmet Yener, "Şu ana kadar yüzde 25 veri akışı olmuştur. YSK'nın geçici sonuçları açıklanana kadar kamuoyunun ve vatandaşlarımızın sonuçları beklemesi rica ederiz. Veri akışında herhangi bir sorun yoktur" dedi.

Akşener: Son ana kadar sandıkların başında kalın

18.40 - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Millet İttifakı’nın mensubu olan bütün sandık müşahitleri, sandık başkanları, son ana kadar sandıkların başında kalmalıdırlar. Eğer herhangi bir yorgunluk belirtisi, herhangi bir problem yaşandığında, hangi partiye mensupsalar o partinin mutlaka ilgililerini aramalıdırlar” dedi.

18.35 - YSK verilerine göre saat 18.35 itibariyle açılan sandık oranı: Yüzde 17.67. Erdoğan'ın oyu yüzde 56.67 Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 43.33

Fotoğraf: Alican Uludağ

18.30 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ekran başlarında değil sandık başlarında an be an sonucu takip eden hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Sandık görevlilerimiz, müşahit ve avukatlarımız kocaman bir teşekkürü hak ediyor.  #Yaparsınİstanbul demiştik yapıyorsun İstanbul :)" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu oy verdiği sandıkta en çok oyu aldı

18.20 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullandığı sandıkta en fazla oyu Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak kendisi aldı. Kılıçdaroğlu'nun oy verdiği Arjantin İlkokulu'ndaki 4221 numaralı sandıkta Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turunda kullanılan 318 oyun 4'ü geçersiz sayıldı. Sayım sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu 224 oy alırken sandıktan Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a 90 oy çıktı.

18.15 - Yayın yasağı son buldu. Veriler gelmeye başladı.

18.13 - YSK Başkanı Ahmet Yener, yayın yasağının saat 18.15 itibariyle son bulacağını duyurdu.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan açıklama: Kimse oldu bitti yaratmasın, suyu bulandırmaya kalkmasın

17.35 - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Tekrar ediyorum görevinizin balından ayrılmayacaksınız buradan net bir uyarıda bulunuyoruz sonuçlar kesinleşinceye kadar kimse oldu bitti yaratmasın, suyu bulandırmaya kalkmasın. Milletimiz saat 19.00’da yapacağımız açıklamayı beklesin. Bugün hep birlikte kazanacağız. Yandaşımızın değil vatandaşımın refahı diyenler kazanacak” açıklamasında bulundu.

Oy verme işlemi sona erdi; YSK Başkanından açıklama

17.02 - Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, ikinci tur seçimlerinde sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada oy verme sürecinde bir olumsuzluk olmadığını belirtirken, seçim yasağının genel kurulda değerlendirileceğini bildirdi. 

17.00 - Oy verme işlemi sona erdi.

16.58 - AKP'li Arif Yeğen, İzmir'in Seferihisar ilçesinde, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turunda oy kullandığı zarfı sandığa atarken "zafer işareti" yapıp fotoğraf çektiren sunucu Fatih Portakal ve Yeşil Sol Parti sandık kurulu üyesi Y.D. hakkında suç duyurusunda bulundu.

16.50 - CHP Esenler İlçe Başkanı Kemal Şahin, ilçedeki bir okulda görevli müşahidin AKP ve MHP’li Üyeler tarafından darp edildiğini açıkladı. Şahin, müşahidin kaburgalarının kırıldığını, hastanede müşahade altında olduğunu kaydetti.

CHP’li Kaftancıoğlu da, “Seçimi bir savaşa dönüştürme eğiliminde olanlara attığınız ve sahip çıkacağınız her oyla engel olacaksın İstanbul!” diye yazdı.

16.25 Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Erzurum Horasan’da AKP’li Belediye başkanı, partilileriyle beraber sandık görevlilerini sözlü ve üzerlerine yürüyerek, tehdit edip görevlerini yapmalarını engelliyor. Horasan’ın sahibi var diyerek yapıyor üstelik bu zorbalığı. Ne Türkiye’nin ne de Horasan’ın sahibi değilsiniz. Sandıkları size bırakmayacağız." diye yazdı.

16.15 CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kafancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sevgili İstanbullu hemşehrilerim; bu seçim, sonuçlarını televizyon ekranları başında değil oy verdiğin okulun sandıklarının başında takip edeceğin seçim. Unutma, bu senin yasal hakkın. Ve biliyorum sen #Yaparsınİstanbul" ifadelerini yazdı.

16.14 Fransa'da düzenlenen 6'ncı Cannes Film Festivali'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki rolüyle 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü alan Merve Dizdar Türkiye'ye döndü ve "Şimdi hemen hızlıca oyumu kullanacağım" diye konuştu.

16.06 İstanbul Kadıköy'de bulunan lisede kalabalık bir grup ile CHP'li müşahitlerle kavga etti. Haberi Twitter hesabından paylaşan Gökhan Özoğuz, "Müşahitleri darbederek mi? Herkes kendine yakışanı yapıyor. Müşahitleri koruma altına almak bir iç güvenlik görevidir" dedi.

16.00 Gazeteci İsmail Saymaz, AKP'nin seçmeni etkilemek için Rize’de okula TOGG getirdiğini aktardı. Saymaz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "AK Parti seçmeni etkilemek için Rize’de okula TOGG getirmiş. TOGG’un koltuğunda AK Parti Mv. Muhammet Avcı var. Bir kısım vatandaş, almaya güçlerinin yetmeyeceği TOGG’a bakarken… TOGG’un önünde bir vatandaş annesini el arabası içinde oy vermeye götürüyor. Vekile TOGG, bize yok!" ifadelerini kullandı. 

15.46 Konya'da okulda sahte müşahit kartıyla yakalanan kişi gözaltına alındı. Müşahitlik kartını kendi düzenlediği öğrenilen şüphelinin, "Özel belgede sahtecilik" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından emniyetteki işlemleri sürüyor.

TIKLAYIN | Okulda sahte müşahit kartıyla yakalanan kişi gözaltına alındı

15.36  Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin Kavaklıdere Mahallesi’nde, 1364 nolu sandık muhtarın evine kuruldu. Oy kullanan bazı seçmenler duruma tepki gösterirken, Siverek Kaymakamlığı mahallede kamuya ait bina bulunmaması nedeniyle 4 seçimdir aynı uygulamanın yapıldığını ve olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı.

Kılıçdaroğlu'ndan çağrı

15.27 Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hâlâ oy kullanmamış kardeşim, sandığa git, üşenme, oyunu kullan. Geleceğin yürüyüş mesafesi kadar yakın..." dedi. 

 

15.24 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'un Beykoz ilçesinde oyunu kullandı.
Okul çıkışında açıklama yapan Gül, seçimlerin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek, "Oylarımızı kullandık, hayırlı olsun neticeleri memleket için. Seçim süreci çok yoğun geçti. Bundan sonra artık memleketin gerçek problemleriyle uğraşma vakti geliyor. Her şey inşallah iyi olur. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

15.07 HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul’da, oyunu kullandıktan sonra; “Oyunu kullanmayan, sandığa gelmeyen, ‘ben oyumu kullanmayacağım, bir taneden bir şey çıkmaz’ diyen herkese sesleniyorum: Bir oy çok şey değiştirir, bir oy ülkenin kaderini değiştirir, bir oy toplumun kaderini değiştirir. O yüzden herkes oyunu kullansın lütfen” açıklamasını yaptı.

TIKLAYIN | Pervin Buldan oyunu kullandı: Bir oy çok şey değiştirir, bir oy ülkenin kaderini değiştirir

15.00 - Şanlıurfa İyi Parti İl Gençlik Kolları Eski Başkanı Ali Bucak sosyal medyadan “Seçim bitmeden ıslak tutanaklar hazırlanmış ve yayınlanmış.17.00 dan önce sandığı açmak ve oyu saymak yasaktır.” ifadelerini kullanarak söz konusu usulsüzlüğün fotoğraflarını paylaştı.

14.52 Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Milletimiz 14 Mayıs'ta hem yasama noktasında hem yürütme noktasında önemli mesajlar vermişti. İnşallah bugün yürütme noktasında 14 Mayıs'ta verdiği mesajı daha da güçlü bir şekilde, bir kez daha vereceğine inanıyoruz" dedi. 

Atatürk rozeti ve Türk bayrağı siyasi simge sayıldı 

14.32 Bursa'nın Mudanya ilçesinde Atatürk rozeti ve Türk bayrağı, AKP'nin itirazı üzerine siyasi simge sayılarak yasaklandı.

14.31 Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, oyunu eşi Gülçin Baş ile birlikte İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kullandı.

Erdoğan'ın oy kullandığı okulda gerginlik

14.30 Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kullanmak için geldiği Saffet Çebi Ortaokulu’nda gerginlik çıktı. Oy kullanmak için sıra bekleyen Erdoğan seslerin yükselmesi üzerine tepki gösterdi.

Binali Yıldırım'dan kabinden geç çıkan eşine: "Hanım ne oldu, karar veremedin mi?

14.20 - AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, torunları ile Tuzla Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu'na gelerek oyunu kullandı. Yıldırım, kabinden geç çıkan eşine, "Hanım ne oldu, karar veremedin mi?" diye seslendi.

14.10 - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, oyunu kullandı.

14.05 İstanbul Kadıköy'de bulunan Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde olay çıktı. Bir grup AKP'li erkek, Bostancı Mualla Selcanoğlu Anadolu Lisesi'nde sandık görevlisi kadınları üzerine yürüdü. 

Mansur Yavaş: Maalesef seçimlerimiz çok kirli geçiyor görüyorsunuz

14.00 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Seçimi için oyunu Çankaya Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kullandı. Yavaş, “Oyumuzu kullandık. Hayırlı uğurlu olsun. Maalesef seçimlerimiz çok kirli geçiyor görüyorsunuz. Bugün de birçok yerde partiye ait olmayan sahte broşürler halen seçim günü bile dağıtılıyor. İnsanlar oylarını kendi hür vicdanlarına göre kullanacaklar, kimse kimseye baskı yapmayacak inşallah güzel günler göreceğiz. Her şey çok güzel olacak diyorum” ifadelerini kullandı.

MHP’li yönetici iki defa oy kullanmaya çalışırken yakalandı

13.50 - HDP, Tekirdağ Çorlu'da 1024 nolu sandıkta zarf için Recep Tayyip Erdoğan'a “evet” mührü basılmış pusula çıktığını belirledi. Sandık görevlileri tutanak tuttu.

13.45 - MHP Dilovası İlçe Başkan Vekili Yücetan Dilmaç iki ayrı sandıkta oy kullanmaya çalışırken yakalandı. Dilmaç hakkında tutanak tutuldu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan Dilmaç’ın avukatlara “Bunun suç olduğunu bilmiyordum” dediği öğrenildi.

TIKLAYIN - MHP’li yönetici iki defa oy kullanmaya çalışırken yakalandı

13.30 - Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, oyunu memleketi Afyonkarahisar'daki Selçuklu İlkokulu'nda kullandı.

13.28 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turuna ilişkin sosyal medya hesapları yolu ile provokatif paylaşımlar yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmada 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 

13.25 - Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda oyunu İstanbul'da kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu.

13.10 - Eski Başbakan Tansu Çiller Cumhurbaşkanı seçiminin 2. turu için oyunu Sarıyer Yeniköy’de bulunan Yeniköy İlkokulu’nda kullandı. Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına konuşan Çiller, “Milletimiz çok büyük bir olgunlukla bu seçimleri idrak etti. Katılım çok yüksek oldu genel olarak. Demokrasi şölenini idrak eder gibi sandık başına gidildi. Aslında milletimizin bu duruşu demokrasi standardı çok yüksek ülkelerin teveccühünü toplamıştır. Bunun için milletimizi bir kez daha canı gönülden tebrik etmek istiyorum. Bugün herkes sustu artık milletimiz konuşuyor. Milletimiz ne derse iyi diyecektir, güzel diyecektir. Tüm milletimiz için herkes için kadını erkeği genci yaşlısı herkes için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

13.00 - Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Millet İttifakı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Ankara'da oyunu kullandı. Özdağ, "Dileriz, Zafer Partisi olarak bunun mücadelesini verdik, 21 yıllık yorgun bir yönetimden sonra Türkiye yeni bir yönetimle yola devam etme şansı bulur" diye konuştu.

12.43 Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde toplu oy kullanımına engel olmak istediği için kalabalık bir grup tarafından darp edilen eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Korkmuyoruz, yılmıyoruz, vazgeçmiyoruz. Son saatler; oy kullanın. Sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz, son oy kullanılana ve yasalara uygun şekilde sayılıp tutanaklar imzalanana kadar sandıkları terk etmeyin. Ben iyiyim, merak etmeyin. Değiştireceğiz” açıklamasını yaptı.

İnce: Kim nerede ne yanlış ne doğru yaptı birkaç gün sonra basın toplantısı ile anlatacağım

12.25 - Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimine sayılı günler kala adaylıktan çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eşi Ülkü İnce ile birlikte Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oyunu Yaşamkent Şener Çakmak Anadolu Lisesi'nde kullandı. İnce, “Köyüme gidiyorum torunlarımı seveceğim. Siyasi değerlendirmeyi birkaç gün sonra bir basın toplantısı ile yapacağım. Hep bunu anlatmaya çalışmıştım. Artılarını eksilerini, kim nerede ne yanlış yaptı ne doğru yaptı birkaç gün sonra basın toplantısı ile anlatacağım. Memleketimize ve milletimize hayırlı olsun” diye konuştu.

12.20 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için Ordu'da oy verdi. Altınordu ilçesine bağlı Şahincili Mahallesi'ndeki Vakıfbank Ortaokulu'na gelen Özer, bir süre vatandaşlarla sohbet ettikten sonra 1396 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Kılıçdaroğlu: Baskıdan kurtulmak, bu ülkeye gerçek anlamda demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum

12.10 - Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için Çankaya Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu'nun oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Baskıdan kurtulmak için, otoriter bir yönetimden kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum. Bu seçim çok zor şartlarda gerçekleşen bir seçimdi. Ama ben halkın sağduyusuna güveniyorum. Oyunu kullanan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyor sağ olun var olun diyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Katılımın son ana kadar rehavete varmadan gerçekleşmesini özellikle vatandaşlarımdan rica ediyorum

12.10 - Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçini için oyunu kullandı. Erdoğan, İlk defa iki turlu bir seçime şahit oluyoruz. Birinci tur malum 14 Mayıs'ta gerçekleşmişti. İkinci tur da bugün gerçekleştirmiş oluyoruz. Sadece iki aday söz konusu. Ve bu iki adaya halkımız oylarını vereceği için de inanıyorum ki çok seri bir şekilde bugünkü oylama da bitecektir. Ancak Türk demokrasi hayatının cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa böyle bir oylamaya şahit oluyoruz. dünya tarihinde yüzde 90'a varan bir katılımla gerçekleşen bir ülke yoktu. Türkiye yüzde 90'a varan katılımla demokrasi mücadelesini verdi, bugün de bunu inanıyorum ki aynı şekilde gerçekleştirecektir. Ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Katılımın son ana kadar rehavete varmadan gerçekleşmesini özellikle vatandaşlarımdan rica ediyorum" diye konuştu.

11.55 - MHP lideri Devlet Bahçeli, oyunu kullandı. Bahçeli, "Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır. Milletimize hayırlı uğurlu olmasını Allah'tan niyaz ediyorum" dedi. 

11.52 CHP Milletvekili Ali Şeker'in, Urfa'da sandıktaki usulsüzlüklere itiraz ettiği için darp edilmesinin ardından Şeker’in darp edildiği sandığa giden Urfa milletvekili Mahmut Tanal da saldırıya uğradı.

Sinan Oğan: Ülkemizde bu seçimin istikrar getireceğini ve bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum

11.40 - Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçiminde ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak 5.17 oranında oy alan Sinan Oğan, ikinci tur için oyunu kullandı. İkinci turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alan Oğan, oy verdikten sonra, "Ülkemizde bu seçimin istikrar getireceğini ve hayırlı olacağını ve bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

11.30 - Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Başakşehir Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından gazetecilere açıklama yapan Yapıcıoğlu, "14 Mayıs'ta sandıkların başına gittik, seçimler tamamlandı ama cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. İlk defa ikinci tur oluyor, bu da ikinci seçim. Hayırlı olsun kazasız belasız kavgasız görüntüsüz bir şekilde seçimler sonuçlanır. Milletimizin iradesi en sağlıklı şekilde tamamıyla sandığa yansır ve sandığa yansıyan irade neyse olduğu gibi oradan çıkar. Sonuç ne olursa olsun sanıktan çıkanı herkes kabul etmeli. Ben inanıyorum ki milletimiz engin sağduyuyla en hayırlı olanı takdir edecektir" dedi.

İmamoğlu: Oy milletimiz adına bir namustur, lütfen hassas olalım

11.25 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ile birlikte oy kullandı. İmamoğlu, “Oy milletimiz adına bir namustur. O namusun korunması burada başlar YSK'ya kadar devam eder. Lütfen hassas olalım doğusundan batısına. Bu süreçte toplumun güvenliğini sağlayan sorunsuz süreci tamamlamalarına katkı sağlayan güvenlik güçlerimize de başarılı bir gün geçirmelerini diliyor, onlar bizim canımız hepsini Allah korusun diyeyim diye konuştu.

11.23 CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, kentte yaşanan olaylarla ilgili yaptığı paylaşımda, “Şanlıurfa’da yaşanabilecek her türlü istenmeyen olayların sorumlusu, Şanlıurfa Valisi, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı’dır” dedi.

Yalova'da dışardan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığı tespit edildi

11.15 - HDP: Yalova Çınarcıkta sandık görevlimiz dışardan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığını tespit etmiştir. İlgili şahsın bilgilerini içeren tutanak tutularak sandığa yapılan müdahale kayıt altına alınmıştır.

11.05 Avukat Ronayi Paydaş, Şanlıurfa Akçakale’de; toplu oy kullanıldığı iddiası üzerine okula giden avukatların engellendiği açıkladı. Paydaş, “Toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık” dedi. Paydaş’ın paylaştığı videoda, avukatlara “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denildiği görüldü.

11.00 - Samsun’un Bafra ilçesinde otomobil hendeğe devrildi, sandık başkanı ile seçim sandık görevlisi yaralandı.

10.48 Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için Diyarbakır’da oy verme işlemi başladı. Yurttaşlar oy kullanmak için sabahın erken saatlerinde okulların önünde kuyruk oluşturdu.

10.50 - 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tur oylaması için Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde oyunu kullandı.

Özgür Özel: Usulsüzlüklere itiraz eden milletvekilimiz Ali Şeker, müşahitlerimizle birlikte darbedildi!

10.38 - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için bölgede bulunan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile müşahitlerin darbediliğini, telefonlarının kırıldığını duyurdu. Özel, şöyle yazdı:

"İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, ilk turda bütün oyların kullanıldığı ve tek adaya çıktığı Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde görev yapıyor.  Kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için müşahitlerimizle darp edildi, telefonları kırıldı. Köyde jandarma var ancak sayısı yeterli değil. Buradan yetkilileri uyarıyoruz, sandık güvenliğini sağlayın, görevli arkadaşlarımızın ve müşahitlerin can güvenliğini sağlayın. Kanuna aykırı emir, talimat, talep ve uygulamalar karşısında görevinizi yapın."

TIKLAYIN - Özgür Özel: Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde usulsüzlüklere itiraz eden İstanbul milletvekilimiz Ali Şeker, müşahitlerimizle birlikte darbedildi!

YSK Başkanı'ndan açıklama

10.35 - YSK Başkanı Ahmet Yener, oyunu kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu. Yener, "Vatandaşlarımız ilk turda olduğu gibi hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun bir katılım göstermektedir. Şu ana kadar seçimler sıkıntısız problemsiz devam etmektedir. Bu seçimde sadece cumhurbaşkanı adayları yarıştığı için, sonuçları daha erken sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz. Saat 17.00'dan sonra kurul yayın yasağının ne zaman kaldırılacağını kararlaştıracak" diye konuştu.

Akşener: Hepimiz için özellikle gençlerin geleceği için çok önemli bir seçimde oylarımızı kullandık

10.30 - İyi Parti lideri Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde bulunan 2127 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Akşener, "Hepimiz için özellikle gençlerin geleceği için çok önemli bir seçimde oylarımızı kullandık. Allah inşallah gönlümüzdekini nasip eder" dedi.

Babacan oyunu kullandı, sandık görevlilerine çağrı yaptı

10.20 - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile oyunu kullandı. Ali Babacan, sandık görevlilerine son ana kadar işlerinin başında olmaları konusunda çağrı yaptı.

CHP'den Erdoğan logolu afişlere suç duyurusu

10.10 CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, dün akşam saat 18.00 itibarıyla başlayan seçim yasaklarının ardından Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan logolu afişlerin kaldırılmadığını ve suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

Kadıköy’de polis ve bekçiler belge olmadan oy kullanmaya çalıştı

09.47 İstanbul'un Kadıköy ve Sarıyer ilçelerinde belgesi olmadan oy kullanmaya çalışan polis ve bekçiler, müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

TKP müşahitlerinin verdiği bilgiye göre, sandık başkanının belgesi olmayan polis ve bekçi için oy kullanabilir demesine karşılık, olay, itiraz sonucunda YSK'ye iletildi. YSK'den karar çıkmadan oy kullandırılmayacağı bilgisi iletildi.

09.44 Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, oyunu Sultangazi'de bulunan Gazi İlkokulu'nda kullandı. Uçar, "Demokrasiye, değişime, eşitliğe ve özgürlüğe oy kullanalım" dedi. 

Demirtaş'tan oy verme çağrısı

09.39 6,5 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan "Oy verme hakkınızı kullanın lütfen" dedi. 

9.05 - CHP İstanbul İl Başkanlığı, seçimde yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı telefon hattını duyurarak vatandaşları uyardı. CHP İstanbul sosyal medyadan, “Sevgili yurttaşlarımız; sandık başında karşılaşabileceğiniz olası tüm olumsuzluklarla ilgili 0 (212) 706 12 80 numaralı Sandık Güvenliği Çağrı Merkezi Hattımızı arayabilirsiniz” dedi.

09.00 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oyunu kullandı. Soylu oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, vatandaşlara nüfus müdürlüklerinin açık olduğunu hatırlattı. Süleyman Soylu, "601 bin 251 personelimiz, polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve güvenlik korucumuz bu seçim için görevlendirilmiştir" dedi. 

08:50 - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oyunu Urfa’da kullandı. Bozdağ, “Seçimin 2. turunda oyumu milletimizin geleceği için, huzur, refah, güven ve istikrarın devamı için kullandım. Hayırlı olmasını diliyorum. Gördüğüm kadarıyla Şanlıurfamızda ve ülkemizin dört bir yanında, seçimin başladığı şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Katılımın yüksek olacağını görebiliyoruz. Ben milletimizin sandığa gelerek iradesini yansıtacağını düşünüyorum. Geleceğimiz için yol gösterici olmasını diliyorum” diye konuştu.

08.00 - Oy verme işlemi başladı.

07.00 - Sandık başında bulunacak görevliler, sabah erken saatlerde sandık yemini ederek göreve başladı. Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:

“Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim.”

Gelişmeler gelecek…

TIKLAYIN - Türkiye 13. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için bir kez daha sandık başına gidiyor

TIKLAYIN - Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

TIKLAYIN - İkinci turda oy kullanmaya giderken dikkat edilmesi gerekenler