Çevre

teyit.org açıkladı: Kirazlı'da altın madeni için kaç ağaç kesilmiş olabilir?

"En az 69 bin 595, en fazla 115 bin 992 ağaç kesildiğini söyleyebiliyoruz"

13 Ağustos 2019 21:07

T24 Haber Merkezi

Haber kaynağı olarak interneti kullanan yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin çevrimiçi platformlarda doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak amacıyla kurulan teyit.org, Kirazlı'daki maden işletmesi için kaç ağaç kesilmiş olabileceğini araştırdı. Altın madeni için 195 bin ağacın kesildiği iddiası ortaya atılırken, "Kirazlı'nın aslında Kaz Dağları'nda yer almadığı, Kaz Dağları'na 40 kilometre uzaklıktaki alakasız bir noktada yer aldığı, Kirazlı'da 195 bin değil sadece 13 bin ağacın kesildiği, siyanürün projede kullanılmayacağı ya da çevreye etkisinin çok da olmayacağı" gibi pek çok iddia da medyada yer aldı.

Kirazlı'daki maden işletmesinin yakınında projeye karşı 26 Temmuz'da başlatılan "Su ve Vicdan Nöbeti" devam ediyor. "Su ve Vicdan Nöbeti"nde çadırların ve ziyaretçilerin sayısı artarken konu, Türkiye'nin gündeminde.

teyit.org, Kirazlı'daki maden işletmesi için toplamda kaç ağacın kesildiğini söylemenin birbirinden farklı dijital yöntemlerinin mevcut olduğunu belirtirken, kurumların açıkladığı verilere güvenmeyip açık kaynaklı uydu görüntülemeleri yardımıyla da hesap yapılabileceğini açıkladı.

TIKLAYIN - Kaz Dağları'ndaki Su ve Vicdan Nöbeti'nden kareler

"En az 69 bin 595, en fazla 115 bin 992 ağaç kesildiğini söyleyebiliyoruz"

"Kirazlı'da kesilen ağaçlar konusunda bizim Global Forest Watch (GFW) ile yaptığımız hesaba göre en az 69 bin 595, en fazla 115 bin 992 ağaç kesildiğini söyleyebiliyoruz" denilen teyit.org araştırmasında, "Akademisyenler ve TEMA Vakfı gibi bağımsız kuruluşların hesapladıkları sayıların 180-195 binin üzerinde olduğunu görebiliyoruz. ÇED raporunda ise 45 bin sayısı ile karşılaşıyoruz. Tüm bu açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda bakanlığın paylaştığı 13 bin sayısının çok az bir değeri gösterdiği söylenebiliyor. Farklı sonuçların çıkmasının temel sebebinin veri eksikliği olduğunu söylemek gerek" ifadeleri kullanıldı.

teyit.org'un konuya ilişkin tüm iddiaları ve farklı araştırma yöntemlerini de barındıran ayrıntılı araştırmasına şuradan ulaşabilirsiniz.

TIKLAYIN - Ömer Çelik'ten MYK toplantısı sonrası Kaz Dağları açıklaması: 13 bin civarı ağaç kesilmiştir