Genel Kurul'da konuşan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, yaşanan yargı sürecinden kendisinin sorumlu olduğunu belirterek, "Bütün bunları başınıza açan benim. Sekiz yıl süren bir dava sürecinin sonucunda Anayasa Mahkemesi kararıyla geri döndüğüm için açılan yol şu anda tartışılıyor, işin özü bu, ben 8 yıldır milletvekiliyim. Bu 8 yılın maalesef sadece altı yılını Meclis'te geçirebildim. Kalanı ya hapishanede ya milletvekilliğim düşürüldüğü için evde, sağda solda geçti. Sonuç ne oldu? Anayasa Mahkemesi bir kuralın, bir kanunun yersiz yere çiğnendiğini, haksız yere çiğnendiğini kabul etti, benim milletvekilliğimi geri verdi" dedi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararına ilişkin Berberoğlu, "Meclis'e parmak sallayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi diyor ki: ‘Can Atalay’ın kararını niye okumuyorsunuz?’ Şimdi mi aklı başına geldi Yargıtay 3. Ceza Dairesinin; niye bundan dolayı bir töhmet yaratıyor. Niye bundan dolayı bir soru işareti yaratıyor?" diye konuştu. Aynı dairenin, Daha önce MİT TIR'ları davasında Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenmeden cezanın onaması nedeniyle CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi krize yol açmıştı.
TIKLAYIN - Yargıtay'ın Can Atalay acelesi: AYM, 27 Eylül'de tarih verdi, Yargıtay, Berberoğlu örneğine rağmen Atalay'ın cezasını bir gün sonra onadı
TBMM Genel Kurulu’nda, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması tartışıldı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulu’nda, gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. SP Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Yargıtay’ın, Can Atalay kararı ile ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki suç duyurusuna ilişkin, "Yargıtay'ın almış olduğu bu karar devletin ne kadar bir kriz ve çöküntü içerisinde olduğuna dair bu konuya önem vermemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Anayasa Mahkemesinin kararını yok sayarak Anayasa Mahkemesine ayar vermeye çalışıyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına hitaben de ‘Bir an önce bugünü Genel Kurulda okuyun ve milletvekilinin milletvekilliğini düşürün.’ hadsizliğinde bulunuyor" dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da Yargıtay’ın kararına tepki göstererek, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesinin, cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hak ihlali kararına uyulmamasına hükmetmiştir. Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılına vahim bir hukuk skandalıyla başlamanın üzüntüsü içerisindeyiz. Üzülüyorum, çünkü Anayasa askıya alınmış, yargı içerisindeki kutuplaşma başlamış, siyasi otorite hukuk üstünde hakimiyet kurarak en temel insan hakkı olan adaleti keyfiyen işletir hale gelmiştir" diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise "10 Kasım istiklal mücadelemizin lideri, Cumhuriyetimizin kurucusu, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin simgesi, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete irtihalinin 85’inci yıldönümü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin iftiharıdır. İnanmış, vatan ve millet için adanmış bir vicdan, üstün nitelikli bir dava insanıdır. Vefatının ardından geçen 85 yıllık zaman diliminde Türk milletinin ona duyduğu hürmet ve bağlılık hiç azalmamış, aksine her geçen gün daha da artmıştır" dedi.
HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da Yargıtay’ın kararına tepki göstererek, "Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması açıkça bir yargı darbesidir" değerlendirmesinde bulundu.
"Yasama yargıdan dayak yiyor"
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki suç duyurusuna değinerek, "Türkiye'de yüksek yargı mercileri birbirine girmiş; yürütmenin bir organı, Cumhurbaşkanlığının Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili doğrudan Meclisi hedef alıyor yani yasama bir taraftan yargıdan, bir taraftan yürütmeden dayak yiyor ve biz burada hiçbir şey olmamış gibi turuncu koltuklarda kendi gündemimizi paylaşacağız, bilmem neyin sorunlarını paylaşacağız, öyle mi? Orta yerde bir devlet krizi vardır. Devlet krizi varsa, ona değinmeden başka bir şeye değiniyorsanız aslında siz asla samimi değilsiniz ve sadece günü geçiştiriyorsunuz ifadelerini kullandı.
AKP Grup Başkanvekili Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, yarın 10 Kasım olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi aleme irtihalinin 85’inci yıl dönümü. Onun bizlere miras bıraktığı hedef ve idealler doğrultusunda durmadan ilerliyoruz" dedi.
Yenişehirlioğlu, Yargıtay’ın kararına değinerek, "İki yüksek mahkeme kararı arasında görülüyor ki bir çatışma söz konusu. Yüksek yargı mercileri arasında çatışma görüntüsü doğru bir durum değildir. Bu ihtilafın veya bu çatışmanın çözülmesi anayasal sınırlar içinde olacaktır ve olmalıdır. İki yüksek yargı organı arasındaki çatışma Anayasa hükümlerini farklı yorumlamaktan kaynaklanıyor gibi görünüyor" diye konuştu.
Genel Kurul'da, SP, HEDEP ve CHP’nin yargıda son yaşananlara ilişkin grup önerileri reddedildi. Ardından, uluslararası sözleşmeler görüşmelerine geçildi.
Genel Kurul'da konuşan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, yaşanan yargı sürecinden kendisinin sorumlu olduğunu belirterek, "Bütün bunları başınıza açan benim. Sekiz yıl süren bir dava sürecinin sonucunda Anayasa Mahkemesi kararıyla geri döndüğüm için açılan yol şu anda tartışılıyor, işin özü bu, ben 8 yıldır milletvekiliyim. Bu 8 yılın maalesef sadece altı yılını Meclis'te geçirebildim. Kalanı ya hapishanede ya milletvekilliğim düşürüldüğü için evde, sağda solda geçti. Sonuç ne oldu? Anayasa Mahkemesi bir kuralın, bir kanunun yersiz yere çiğnendiğini, haksız yere çiğnendiğini kabul etti, benim milletvekilliğimi geri verdi" dedi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararına ilişkin Berberoğlu, "Meclis'e parmak sallayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi diyor ki: ‘Can Atalay’ın kararını niye okumuyorsunuz?’ Şimdi mi aklı başına geldi Yargıtay 3. Ceza Dairesinin; niye bundan dolayı bir töhmet yaratıyor. Niye bundan dolayı bir soru işareti yaratıyor?" diye konuştu. Aynı dairenin, Daha önce MİT TIR'ları davasında Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenmeden cezanın onaması nedeniyle CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi krize yol açmıştı. (DHA)
Ne olmuştu?
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. AYM üyelerinin “denetlenememenin verdiği rahatlıkla” hareket ettikleri, anayasada yeri olmamasına rağmen “yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi” gibi davrandıkları ifade edildi. Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağı getiren eski bir karara atıf yaptıkları ve bunun da daire tarafından “ironik” bulunduğu vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.
TİP’ten milletvekili seçilmesinin ardından Atalay’ın tahliye talebini reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararını yerinde bulmayan ve Atalay’ın tahliyesinin gerektiğine karar veren AYM’yi tanımadı.
TIKLAYIN - Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu
TIKLAYIN - AYM üyelerinin soruşturulması bilmeceye dönüştü: 15 üyeli AYM’de 9 üye incelenecek ancak Genel Kurul en az 10 üyeyle toplanıyor
TIKLAYIN - Hukukçulardan Yargıtay’a Can Atalay kararı tepkisi: Bu Atalay düşmanlığı, hukuk bir gün size de lazım olacak!
|