Gündem

Hukukçulardan Yargıtay’a Can Atalay kararı tepkisi: Bu Atalay düşmanlığı, hukuk bir gün size de lazım olacak!

"Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden atılmasına giden bir süreç var. Buna etkisi olacak bir durum bu da. Türkiye’nin itibarı açısından da çok üzücü bir durum. Karar inatlaşmasına gidilemez, kişiselleştirilemez. Bu nedenle çok üzgünüm”

08 Kasım 2023 19:45

T24 Ankara

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına hukukçular tepki gösterdi. Eski AYM Başkanvekili Osman Paksüt, “Bunu yapmamaları lazımdı. Türk yargısı açısından çok üzücü” derken, eski askeri savcı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki Üçok ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi heyetinin AYM kararına uymayarak Anayasa’nın 153. Maddesini ihlal ettiklerini söyledi. Üçok, “Yarın Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bir kanunu ben uygulayacağım derse kim karşı çıkacak? Hukuk bir gün size de lazım olacak” ifadelerini kullandı.

"Uygulamada imkansızlık sorunu var"

Türkiye tarihinde ilk kez Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin bu kararı, son günlerde tartışmaların odağı haline gelen yargıda yeni bir krize neden oldu. Hukukçular Yargıtay’ın tartışma yaratan bu kararına tepki gösterdi. T24’e konuşan eski AYM Başkanvekili Osman Paksüt, suç duyurusunun “her yönüyle uygulanamaz” olduğunu belirterek, “Görev suçu olduğu iddia ediliyor. Hepsi bir araya geldi, menfaat temin ettiler deseler tartışılabilir. Ama anayasal görevlerinin ihlali iddiası var. Görev suçları ile ilgili yargılanabilecekleri yer yine Anayasa Mahkemesi. Uygulamada imkânsızlık sorunu var. Velev ki bir biçimde yargılanıp ceza aldılar. Nihai karar mercii kim, Yargıtay. Suç duyurusunda bulunanla, hüküm veren aynı makam olabilir mi?” dedi.

TIKLAYIN -  AYM üyelerinin soruşturulması bilmeceye dönüştü: 15 üyeli AYM’de 9 üye incelenecek ancak Genel Kurul en az 10 üyeyle toplanıyor

“Karar inatlaşmasına gidilemez”

Paksüt, Yargıtay’ın kararını, “Bunu yapmamaları lazımdı. Türk yargısı açısından çok üzücü. Başkan işleme koymayacaktır zaten. Kendilerinin aksi yönde suç duyurusunda bulunma ihtimali de var ama bu da üzücü. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden atılmasına giden bir süreç var. Buna etkisi olacak bir durum bu da. Türkiye’nin itibarı açısından da çok üzücü bir durum. Karar inatlaşmasına gidilemez, kişiselleştirilemez. Bu nedenle çok üzgünüm” ifadelerini kullandı.

Üçok: Atalay düşmanlığı, hukuk tanımazlık

Yargıtay kararına bir tepki de eski askeri savcı ve İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Ahmet Zeki Üçok’tan geldi. Üçok, sosyal medya hesabından şunları paylaştı:

“Can Atalay düşmanlığı, hukuk tanımazlık bitmiyor! Yargıtay 3.Ceza Dairesi; Anayasa Mahkemesi kararına uymayacağını, ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına suç duyurusunda bulunacağını, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM yazı yazacağını aldığı karar ile ilan etti.

Yargıtay 3.Ceza Dairesi; Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak Anayasa’nın 153. Maddesi ihlal ederek suç işlemiştir. 6216 sayılı Kanunun 16.Maddesine göre Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerinin görevlerinden doğan veya görevleri sırasında işledikleri iddia edilen suçları, kişisel suçları ve disiplin eylemleri için soruşturma açılması Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu kararına bağlıdır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının hiç bir yetkisi yoktur. TBMM, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine karar verirse Anayasa’nın 153.Maddesini ihlal etmiş olur.
Yarın Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği bir kanunu ben uygulayacağım derse kim karşı çıkacak? Hukuk bir gün size de lazım olacak. Unutmayınız.”

Sami Selçuk: “Böyle bir karar olduğuna inanmıyorum”

Yargıtay Onursal Başkanı Prof.Dr. Sami Selçuk da, “Yargıtay’ın böyle bir kararı olduğuna inanmadığını” belirterek, “Böyle bir karar olamaz. İnanmıyorum. Yarını beklemek, görmek lazım” dedi.

Ne olmuştu?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. AYM üyelerinin “denetlenememenin verdiği rahatlıkla” hareket ettikleri, anayasada yeri olmamasına rağmen “yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi” gibi davrandıkları ifade edildi. Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağı getiren eski bir karara atıf yaptıkları ve bunun da daire tarafından “ironik” bulunduğu vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı. 

TİP’ten milletvekili seçilmesinin ardından Atalay’ın tahliye talebini reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararını yerinde bulmayan ve Atalay’ın tahliyesinin gerektiğine karar veren AYM’yi tanımadı.

TIKLAYIN - Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu

TIKLAYIN -  AYM üyelerinin soruşturulması bilmeceye dönüştü: 15 üyeli AYM’de 9 üye incelenecek ancak Genel Kurul en az 10 üyeyle toplanıyor