Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan İsrail saldırılarına tepki: Hedefindeki ülkelerden biri de Türkiye

01 Ekim 2024 15:30

T24 Ankara

TBMM'de yeni yasama yılı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında başladı. Meclis Genel Kurulu'nda milletvekillerine seslenen Kurtulmuş, İsrail'in Gazze, Suriye ve Lübnan'a ilişkin saldırılarına tepki göstererek; İsrail'in hedefindeki ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu söyledi. Kurtulmuş, yeni Anayasa tartışmalarına ilişkin olarak ise AKP'nin çalışmalarına devam ettiği mesajını vererek; "Önümüzdeki bu çalışma döneminde demokratik standartları yüksek, istişareye açık bir şekilde çalışmaları sürdüreceğiz, Meclisimizin üstüne düşen önemli ödevlerden birisi de etkin ve kaliteli yasama sürecinin ortaya çıkması, çağdaş bir içtüzüğün yapılabilmesi içinde siyasi partiler olarak bir araya geleceğiz" ifadelerini kullandı. 

Meclis'te yeni dönem | Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye; karşımızda devlet değil, katil sürüsü var

TBMM'de 28. Dönem 3. Yasama Yılı başladı. Yeni yasama yılının ilk TBMM Genel Kurulu Toplantısı'na Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Meclis'e gelişinde TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından resmi törenle karşılandı.TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Onur Kıtası'nı selamlayan Erdoğan'ı Şeref Kapısı önünde karşıladı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş İsrail'in saldırgan tutumlarının yayılmacı ve bütün ülkeleri tehdit edecek boyuta geleceğini ifade ederek "Gözü dönmüş çetenin hiç şüphesiz hedeflerinden biri de Türkiye'dir. Türkiye'nin İsrail'in bu saldırgan tavırları önleyecek programları ortaya koyması şarttır" dedi.

"Filistin davası, bütün insanlığın ortak noktası haline geldi"

Kurtulmuş, konuşmasında Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Meclis konuşmasını hatırlatarak "Filistin davası, vicdan sahibi bütün insanlığın ortak noktası haline gelmiştir. TBMM olarak bu saldırgan İsrail'e karşı her alanda mücadele edeceğiz" dedi.

Can Atalay'dan Mahmud Abbas'a mektup: Filistin halkıyla dayanışmamızı, azim ve mücadelenize saygımızı, hayranlığımızı doğrudan iletmek isterdim

Mahmud Abbas’ın TBMM konuşmasının şifreleri: Gazze ziyareti çıkışının ve ulusal uzlaşı mesajının zamanlaması ne anlama geliyor?

Kurtulmuş konuşmasında, Türkiye'nin yeni dünyanın yeni şartları çerçevesinde gücü artan bir ülke olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Meclis, geçtiğimiz yıl 512 bin saat çalıştı

Numan Kurtulmuş meclisin geçen yıldaki çalışma performansıyla ilgili "Geçtiğimiz yıl içerisinde TBMM, geleni itibariyle büyük bir sorumlulukla nezaket içerisinde fikri tartışmaların yeri olmuştur. Geçtiğimiz yıl içinde TBMM, genel kurul ve komisyon çalışmalarında 512 bin saat çalışmış, 73 kanun kabul edilmiş, 54 TBMM kararı kabul edilmiştir. Bu kadar yoğun çalışmaya rağmen maalesef bir kaç oturumda ortaya çıkan kaba sözler, kavgalar TBMM'ye yakışmamış, bu kadar çalışmaya gölge düşürmüştür. Ayrıca önümüzdeki dönemde Meclisimize büyük sorumluluklar düşüyor" dedi.

Yeni anayasa tartışmaları: Demokratik standartları yüksek şekilde çalışmaları sürdüreceğiz

Numan Kurtulmuş günümüzün dış politikasında parlementer demokrasimizin önemini arttığını ifade ederken yeni anayasa hazırlığında olduklarını ve siyasi partilerle bunun için bir araya geleceklerini şu ifadelerle açıkladı:

"Meclisimizin üstüne düşen önemli ödevlerden birisi de etkin ve kaliteli yasama sürecinin ortaya çıkması, çağdaş bir içtüzüğün yapılabilmesi içinde siyasi partiler olarak bir araya geleceğiz. Günümüzün dış politikasında, özellikle çok taraflı, etkin anlayışımız içerisinde parlamenter demokrasimizin önemi giderek artmaktadır. Önümüzdeki bu çalışma döneminde demokratik standartları yüksek, istişareye açık bir şekilde çalışmaları sürdüreceğiz, yeni anayasa ve iç tüzük gibi tarihi görevleri yerine getirmek için çalışacağız."