Çevre

Servise sokulan elektrikli minibüslere tepki gösteren Adalılara gözaltı

"Bu araçları Adalar’a getirmek, burayı sıradanlaştırmak, basitleştirmek demektir"

15 Haziran 2024 14:38

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İETT Genel Müdürlüğü'nün, İstanbul Adaları'nda elektrikli minibüs seferlerini başlatması, bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu. Adalar'ın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar vereceği iddiasıyla minibüslerin önünü kesen 9 kişi, jandarma tarafından gözaltına alındı.

Adalar Vakfı Başkanı Ali Erkurt, yapılan bu değişikliğin Adalar'ın özgün karakterini basitleştireceğini belirtti. Vakıf Başkanı, "Bu araçları Adalar’a getirmek, burayı sıradanlaştırmak, basitleştirmek demektir," diyerek minibüslerin getirilmesine karşı çıktıklarını ifade etti.

Gözaltına alınanlar arasında Hatice Kaymakçı, Beril Ünal, Cem Kesici, Cemal Üna, Onur Şen, Utku Eroğlu, Destan Özgit, ve Muhammet Uygun gibi isimler yer alıyor. Bu kişilerin dün gerçekleştirdikleri eylem sırasında, "İstemiyoruz" diyerek minibüslerin Adalara getirilmesine karşı çıktıkları bildirildi.

TIKLAYIN - İETT'nin Adalar'a minibüs kararı, Adalıları ayaklandırdı: İBB ne diyor, halk ne istiyor?

Adalar Sivil İnisiyatifi ve yerel halk daha önce İBB ve İETT yetkililerine ulaşarak, 4500'den fazla imza topladıkları bir dilekçe sunmuş, ancak bu talepleri yanıtsız kalmıştı. 20-22 Mayıs tarihleri arasında ise Adalar Belediyesi aracılığıyla 1386 itiraz dilekçesi daha teslim edildi.

1 Haziran'da Büyükada'da yapılan halk toplantısında İETT Genel Müdürü İrfan Demet, halkın bilgisi ve rızası olmadan araçların çalıştırılmayacağını taahhüt etmişti. Ancak, 15 Haziran'da İETT'nin minibüs seferlerine başlayacağını duyurması, Demet'e yönelik istifa çağrılarına yol açtı. Adalılar, minibüslerin seferlere başlamasını, daha önce alınan kararlara ve sürecin her aşamasında Adalıların bilgilendirilmesi gerektiğine dair yapılan anlaşmalara aykırı bulduklarını belirtiyorlar.

  

Adalar Emniyet'te nöbet

9 kişinin gözaltına alınmasından sonra Emniyet Müdürlüğü'nün önünde beklemeye başlayan Adalar halkı yaşanan gözaltılara tepki gösterdi ve nöbet tutmaya başladı.