Politika

Servisçiler için sübvansiyon çağrısı: CHP'li Akdoğan, servis aracının deposunu doldurup gazetecilerle Meclis'e gitti

25 Ağustos 2023 18:36

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, mezun olduğu Ankara Yenimahalle Atatürk İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması yaptı. Bir servis aracının maliyetini ve bu maliyetin veliye yansımasına dikkat çeken Akdoğan, açıklamanın ardından servis aracına binerek, bir benzin istasyonundan servis aracının deposunu doldurdu ve basın mensuplarıyla birlikte TBMM’ye kadar gitti.

Yeni eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala hemen hemen bütün büyükşehirlerde okul servis ücretleriyle ilgili veli-okul-servisçi üçgeninde “fahiş ücret” tartışmaları yaşanıyor. T24, bazı özel okulların servis fiyatları taksi ücretleriyle yarışır hale gelirken servisçi esnafının, birçok okulda yöneticilerin komisyon ve bağış adı altında taleplerde bulunduğu ve fiyatların bu yüzden yükseldiğine dair iddialarını duyurmuştu. Veli dernekleri ise Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) sürece müdahil olmaya çağırırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, sorunun çözümü için yeni bir hazırlık içinde olduklarını, yakında velilere duyuracaklarını açıklamıştı.

Bugün CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, mezun olduğu Ankara Yenimahalle Atatürk İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması yaparak, servisçiler için sübvansiyon çağrısı yaptı. 

CHP'li Akdoğan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden önerimi sunuyorum; gelin servisçi arkadaşlara akaryakıtta yüzde 50 sübvansiyon verelim. Dolayısıyla servisçi arkadaşımız 500 liraya 13 litre değil bugün 26 litre yakıt alabilsin. Geçtiğimiz yıl alabildiği 20 litrenin de üzerine çıkabilsin. Şoförler Odası’nın yayınladığı azami ücret tarifesini gelin bu yılın ortasında artış için değil, düşüş için yayınlayalım. Servisçimiz de rahatlasın, velilerimiz de rahatlasın” dedi.

Açıklamanın ardından servis aracına binerek, bir benzin istasyonundan servis aracının deposunu doldurdu ve basın mensuplarıyla birlikte TBMM’ye kadar giden Akdoğan, şunları söyledi:

TIKLAYIN - Okul servisinde “fahiş fiyat”ın sebebi için çarpıcı iddia: Servisçiler, okul yöneticilerinin komisyon ve bağış istediğini söyledi

Servis ücretine yüzde 108 zam: 19 bin 640 liraya yükseldi

"Biz geçen yıl olduğu gibi ‘servisçiler ne yapsın’, ‘veliler ne yapsın’ diyerek olaya iki pencereden bakıyoruz. Geçtiğimiz yıl 2022 tarifesinde 10-15 kilometrelik bir yol giden öğrencinin velisi 7 bin 553 lira azami para ödedi. Bir de servislerde rehber personel var. Rehber personelin 9 aylık ücreti de geçen bin 800 liraydı. Bugün geldiğimiz noktada 2023 tarifesinde 7 bin 553 lira, 15 bin 410 lira oldu. Bin 800 liralık rehber personel ücreti de 4 bin 50 lira oldu. Yani toplamda bir öğrenci buradan Batıkent’e gidip gelecekse, buradan Keçiören’in belli bölgelerine gidip gelecekse, buradan Çankaya’ya gidip gelecekse eğer 15 kilometreye kadarsa yolculuğu toplam bu yıl 19 bin 640 lira ödeyecek. Geçen sene bu rakam 9 bin 353 liraydı. Yani servis ücretine yüzde 108 zam geldi.

"Bu işin mağduru servisçiler ve velilerdir"

15 kilometrenin dışında gidecekse her bir kilometre için geçen yıl 150 lira ödüyordu bu yıl 325 lira ödeyecek. Buna da yüzde 116 zam gelmiş. Bu okul alır bir durum değil. Bu zam bu fiyatlar bu servis ücretleri karşılanabilir değil, ödenebilir değil. Düşük gelirli, sabit gelirli insanlar sabah kalkıp işine giderken bir taraftan çocuğunu okula bırakamayacak insanlar bu paraları ödeyemezler. Bu işin mağduru hem velilerdir hem de servisçilerdir. Servisçilerde yükselen maliyetlerin altında eziliyor. Özel okullar ise durumlar başka. Özel okullarda bu azami ücret tarifesine de uyulmuyor. Özel okula bir veli öğrencisini gönderiyorsa illa zengin varlıklı anlamına gelmiyor. Ankara’nın çok bilinen bir kolejinden elimde belge var. Elimdeki belgede azami olarak 19 bin 460 lira olması gereken servis ücreti 48 bin lira olarak veliye yansıtılmış.

Mazota yüzde 43,40; lastiğe yüzde 100 zam

Servisçi arkadaşlarımız mazota geçtiğimiz yıldan bu zamana yüzde 43,40 yapılmış. Lastik yüzde 100 zamlanmış. Zorunlu trafik sigortası yüzde 110 zamlanmış. Mazot filtresi yüzde 90,58 zamlanmış, akü geçtiğimiz yıl benim burada basın toplantısı düzenlediğim günden bugüne kadar yüzde 111 zamlanmış. Geçtiğimiz yıl bir servisçi arkadaşımız 4 bin 977 liraya bir aküyü alırken bugün 10 bin 530 liraya alıyor. Veli için de servisçi için de çok zor bir durum. Bu servis ücretlerine önceden yılda bir kez zam yapılırdı. Geçtiğimiz yıl ilk kez ocak ayında ara bir zam yapıldı ve bu sene bu ara zam tekrarlandı. Demek ki velilerimiz bu servis ücretine bir daha zam gelebilir diye hesabını yapacaklar. Bu yıl yayınlanan tarifede şöyle bir ifade var; ‘yıl içerisinde akaryakıt fiyatları artığı takdirde artış miktarı tarifeye yansıtılır.’ Servisçi ne yapacak? Sınırsız güncelleme, sınırsız zam diye bir şey olmaz. İnsanlar hesap, kitap yapıyor aile bütçesini hazırlıyor."

Beştepe ve AKP'nin önünden geçerek Meclis'e gelindi: 500 liralık mazot 13 litre

Akdoğan, benzin alarak geldiği Meclis'te ise şu açıklamayı yaptı:

“Bindiğimiz servis aracına 500 liralık mazot aldık. Bu 13 litreye karşılık geldi. Geçtiğimiz yıl bugün de 500 liralık mazot almıştık o zaman 20 litrelik mazot alabilmiştik. Servisçi arkadaşlarımızın geçen yıldan bugüne 7 litre mazotu uçmuş, buharlaşmış gitmiş. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Daha sonra iki yerin önünden geçtik bir tanesi Cumhurbaşkanlığı sarayı bir tanesi AK Parti genel merkezi. AK Partililer partilerinin kuruluş yıl dönümleriyle meşguller. Onlar malı götürürken veliler çocuklarını okula nasıl kaydedeceklerini okul kaydettikleri çocuklarını nasıl servise vereceklerini düşünüyorlardı."