Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin yeni yönetmeliğinin ardından "Aile Hekimliğine Geçişte Muvafakat İşlemleri"ne dair 2020/1 sayılı genelgesini revize etti. 2025/1 sayılı yeni genelge, hekimlerin açık veya açılacak pozisyonlara yerleşmeleri hakkında değişiklikler içeriyor. Yeni aile hekimi yerleştiremelerinden sözleşme fesihlerine kadar değişiklikler içeren genelgeyi T24'e değerlendiren Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Özgür Öz, kendisine ulaşan bilgilere göre bakanlığın fasihlere zemin hazırladığını söyledi.
Bakanlık geçtiğimiz aylarda duyurduğu yeni yönetmelikte, aile hekimlerinin düşük performans göstermesini sözleşme fesih gerekçesi olarak gösterilebileceğini açıklamıştı. Bu durum hakkında konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Demir, "Bu yeni yönetmelikle birlikte sözleşmeleri valilikler ile yapacağız. Bizim sözleşmemiz 2 yıllık oluyor diyelim. Birinci yıl hekim yüzde 95, ikinci yıl yüzde 88 başarı gösterdi. Hekimin iş akdinin feshedilme ihtimali doğuyor. Her yeni sene bir önceki senenin üstünde performans sergilemeniz bekleniyor. Bu başarı parametreleri de tabii ki göreceli şeyler" ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - Aile hekimi hasta kovalayacak: Altı ay muayeneye gitmeyenin cezası hekime kesilecek
TIKLAYIN - Aile hekimleri 3 gün iş bıraktı, bakanlık geri adım atmadı: Sırada toplu istifa mı var?
"Sözleşmelerini feshedecekleri kişilerin kadrolarını doldurmak istiyorlar"
Bakanlığın yeni genelgesinin ne anlama geldiğini anlatan Öz, şöyle konuştu:
"Eskiye göre üç değişiklik var.
- Birincisi, devlet hizmet yükümlülüğü olanlar, eskiden aynı seviyedeki veya daha düşük seviyedeki ilçelerde aile hekimliğine başvurabiliyordu şimdi il içindeki tüm aile hekimliği birimlerine başvurabilecekler.
- İkincisi, 45/A'lı hemşireler 3+1 yıl aile hekimliği sistemine geçemiyorlardı. Şimdi bu kadroda olan hemşire ve ebeler de aile sağlığı çalışanı olarak sisteme geçebilecekler.
- Üçüncüsü, sözleşmesi idare tarafından feshedilen veya idare tarafından yenilenmeyen aile hekimleri 2 yıl tekrar aile hekimliğine geçiş yapamayacak.
Yani hem hekimlerin hem de hemşirelerin aile hekimliğine geçişi kolaylaştırıyorlar. Sözleşmelerini feshedecekleri veya sözleşmelerini yenilemeyecekleri kişilerinin kadrolarını doldurmak istiyorlar."
TIKLAYIN - Aile hekimleri iş bırakma ve toplu istifayı tartışıyor: Hasta gelse de gelmese de fatura doktora kesilecek!
TIKLAYIN - Sendikadan Şuayip Birinci’ye “manipülasyon” tepkisi: Aile hekimlerinden toplu istifa mı gelecek, bir sonraki adım ne?
Bakanlık, açıklamasında sözleşme feshi detayına vurgu yaptı
Yeni genelgenin duyurulduğu açıklamada bakanlık, sözleşme fesihleri maddesine vurgu yaptı. Bakanlığın yaptığı açıklama şöyle:
"Mevcut durumda, sözleşmeli çalışan aile hekimleri, sözleşmesi yenilenmediğinde, sözleşmesi feshedildiğinde veya sözleşmesi kendiliğinden sona erdiğinde herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın yeni bir yerleştirme kapsamında yeniden sözleşme yapabilirken, yapılan düzenlemeyle sözleşmesi yenilenmeyen, sözleşmesi feshedilen veya sözleşmesi kendiliğinden sona eren aile hekimleri, en az 2 yıl süre geçtikten sonra yeni bir yerleştirme kapsamına dahil edilebileceklerdir."
Yeni aile hekimliği yönetmeliği neler getiriyor?
30 Ekim tarihli yeni aile hekimliği yönetmeliğine göre; lohusalık süreci boyunca aile hekimini ziyaret etmeyen hastaların faturası hekime kesilecek, bakanlık aile hekiminin işe geç gelmesini sözleşme fesih gerekçesi olarak gösterebilecek, aile hekimlerine yapılan teşvik ödemesi hastanın başka kurumlara başvurma durumu ile belirlenecek, hekimlerin performans puanı ve maaşı hastanın muayene ardından vereceği puana göre belirlenecek, nüfus tavanının 4000’den 3500’e düşürülerek hekimlerin maaşlarının da bu metriğe göre hesaplanması sağlanacak, 6 ay muayene olmaya gelmeyen hastanın sorumluluğu aile hekimine yüklenecek, 1 sene içerisinde 7 kereden fazla gelen hastalar aile hekimlerinin maaş kaybetmesine neden olacak, entegre Sağlık Merkezlerinde hizmet veren hekimlerin nöbet ücretlerini alabilmek için en az 48 saat nöbet tutması gerekecek.
Aile hekimleri, “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırdıkları değişiklikleri iş bırakma eylemleriyle kasım, aralık ve ocak aylarında protesto etti.
|