Gündem

Sendikadan Şuayip Birinci’ye “manipülasyon” tepkisi: Aile hekimlerinden toplu istifa mı gelecek, bir sonraki adım ne?

“Eylemsellikler, iş bırakmalar olsun, belki bakanlığın önünde çadır açılması olsun çeşitli ihtimaller değerlendiriliyor”

20 Aralık 2024 19:03

Güncelleme: 20 Aralık 2024 19:36

Aile hekimleri 6-10 Ocak tarihleri arasında 3. kez iş bırakmaya hazırlanıyor. Eylem kararları için, “Bizim temel amacımız öncelikli olarak diplomasidir” ifadelerini kullanan Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Özgür Öz; Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin aile hekimlerinin iş bırakması eylemleri hakkında “Greviniz sistemi aksatmadı, insanlar ‘ne yapıyor aile hekimleri?’ diye sormaya başladı” sözlerine tepki göstererek, “Bakan yardımcısı, eylemleri sözlü bir şekilde kendince değersizleştirmeye çalışıyor. Manipülatif ve gerçeklikle bağdaşmayan bir açıklama” diye yanıt verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği yeni yönetmelik değişikliğine tepki olarak 5-7 Kasım ve 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakan aile hekimleri, ocak ayının başında tekrar toplu iş bırakmaya karar verdi. Sağlık Bakanlığı yeni yönetmelikten geri adım atana kadar her ay 1 hafta iş bırakacaklarını açıklayan aile hekimleri, belirli günlerde bütün basamaklarda iş bırakacak.

30 Ekim tarihli yeni aile hekimliği yönetmeliğine göre; lohusalık süreci boyunca aile hekimini ziyaret etmeyen hastaların faturası hekime kesilecek, bakanlık aile hekiminin işe geç gelmesini sözleşme fesih gerekçesi olarak gösterebilecek, aile hekimlerine yapılan teşvik ödemesi hastanın başka kurumlara başvurma durumu ile belirlenecek, hekimlerin performans puanı ve maaşı hastanın muayene ardından vereceği puana göre belirlenecek, nüfus tavanının 4000’den 3500’e düşürülerek hekimlerin maaşlarının da bu metriğe göre hesaplanması sağlanacak, 6 ay muayene olmaya gelmeyen hastanın sorumluluğu aile hekimine yüklenecek, 1 sene içerisinde 7 kereden fazla gelen hastalar aile hekimlerinin maaş kaybetmesine neden olacak,  Entegre Sağlık Merkezlerinde hizmet veren hekimlerin nöbet ücretlerini alabilmek için en az 48 saat nöbet tutması gerekecek.

TIKLAYIN - Aile hekimleri 3 gün iş bıraktı, bakanlık geri adım atmadı: Sırada toplu istifa mı var?

TIKLAYIN - Aile hekimi hasta kovalayacak: Altı ay muayeneye gitmeyenin cezası hekime kesilecek

TIKLAYIN - Aile hekimleri iş bırakma ve toplu istifayı tartışıyor: Hasta gelse de gelmese de fatura doktora kesilecek!

İş bırakma eyleminin etkilerini ve ilerleyen süreçlerde atılacak adımları T24’e değerlendiren Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Özgür Öz, “Yönetmelik geri çekilmezse, bir karar alınmazsa eylemlerimizi aynen bu şekilde daha da kapsayıcı bir hale getirerek devam edeceğiz” dedi.

“Verilen tepki eylemlerle yapılan itirazı baskılama girişimi”

Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin açıklamalarına tepki gösteren Öz, şöyle dedi:

“Verilen tepki eylemlerle yapılan itirazı baskılama girişimi. Yönetmelik karşısında ciddi bir dik duruşu sergilendi. Halk da buna ciddi anlamda destek gösterdi. Bakan yardımcısı da bunu sözlü bir şekilde kendince değersizleştirmeye çalışıyor. Manipülatif ve gerçeklikle bağdaşmayan bir açıklama. Kendisinin ‘Greviniz sistemi aksatmadı, insanlar ne yapıyor aile hekimleri? diye sormaya başladı’ ifadelerinin doğru olmadığını hastalarla görüşünce de anlıyoruz. Diyelim ki 1. basamakta yapılan eylemselliklerin bir etkisi olmuyor, 2. ve 3. basamak da iş bırakmalarımıza katılacağı zaman bu eylemlerin etkisi çok daha yoğun olacak. Ocak, şubat ve mart aylarında 3 aylık bir eylemsellik planı ortaya koyduk. İş bırakma eylemlerinin sıklaştırılmasının nedeni gerçek anlamda ne kadar kararlı olduğumuz görülsün ve bakanlık bunun psikolojik baskısıyla daha hızlı hareket etsin diye. Bu durumda “ne yapıldı ne edildiden?” ziyade gerçek anlamda sonuç alınana kadar kararlılığın sürdürülmesi önemli.”

TIKLAYIN - Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin aile hekimlerinin grevini eleştirmesi üzerine yapılan haberlerine erişim engeli

“Bir karar alınmazsa eylemlerimizi aynen bu şekilde daha da kapsayıcı bir hale getirerek devam edeceğiz”

Eylemsellik süreci içerisinde bakanlık geri adım atamayacak olursa aynı şekilde devam edeceklerini söyleyen Öz, “Ortaya koyduğumuz eylemsellik takvimiyle ilk defa 8 Ocak tarihinde bütün basamakları kapsayacak şekilde iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz. Biz bu kadar yüklenmemiştik ama madem bakanlığın eylemlerimizi anlayamıyor, anlamalarına yardımcı olmak adına sadece aile hekimlerinin bir sorunu olmadığını göstermek için tüm basamaklarla eyleme gidelim dedik. Sonrasında 14 Mart tarihinde çok büyük bir hekim mitingi gerçekleştireceğiz. Eğer bugüne kadar yönetmelik geri çekilmezse, bir karar alınmazsa eylemlerimizi aynen bu şekilde daha da kapsayıcı bir hale getirerek devam edeceğiz. Mart ayından sonra tekrardan bir eylemsellik takvimi değerlendirmemiz olacak ancak umarız ki buna gerek kalmaz” dedi.

“Bizim temel amacımız öncelikli olarak diplomasidir”

Bakanlık ile temaslarını sürdürdüklerini ve süreci diyaloglar üzerinden yürüttüklerini söyleyen Öz, “Bizim temel amacımız öncelikli olarak diplomasidir. Bu arada bakanlık ile temaslarımızı da sağlıyoruz. Hatta önümüzdeki hafta da bazı temaslarımız olacak. Bu işin gerçek anlamda diyalogla çözülmesi, bilimsel anlamda ise hekimlerin önüne sunulması için sendika olarak uğraşıyoruz” dedi.

Toplu istifa edilecek mi?

Toplu istifa etme ihtimallerini değerlendiren Öz, şöyle konuştu:

“Her ihtimal çok yönlü olarak değerlendiriliyor.  Bunu dillendiren hekim arkadaşlarımız da var. Bunların hepsi birer seçenek. Eylemsellikler olsun, iş bırakmalar olsun, belki bakanlığın önünde çadır açılması olsun çeşitli ihtimaller değerlendiriliyor. Şu anda gündeme alınmış bir toplu istifa gündemi bulunmuyor. Bu durum kararın alınmayacağı anlamına gelmez. Biz daha çok bakanlık ile temaslarımızı sürdürerek ona göre iş bırakmalara devam etmeyi planlıyoruz.  

Hekimlere iş bırakmaların ardından ekstra bir yük bindiği doğrudur. Hekimler aslında çok fedakâr insanlar o süreç içerisinde gelen kişileri kabul etmek zorunda değildir. Bizim derdimiz halkı mağdur etmek değil. Halkın uzun vadede oluşacak ilaç ambargosu gibi sorunları kökünden çözmek buradaki amaç.”

Hekim Birliği Sendikası’ndan kitlesel eylem planı

Hekim Birliği Sendikası ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan ve belirli günlerde 2. ve 3. basamaklardaki sağlık hizmetlerini de kapsayan eylem planını açıkladı. 14 Mart Tıp Bayramı’nda Anıtkabir ziyareti ardından da büyük bir miting planladığını açıklayan sendika, “Gelin birlik olalım” diyerek kitlesellik çağrısında bulundu.

Hekim Birliği Sendikası tarafından aile hekimleri ve diğer basamaklardaki hekimlere yapılan eylem çağrısı planı şöyle:

“Değerli Meslektaşlarımız,

17 Aralık 2024 tarihli Hekim Birliği Yönetim Kurulu toplantımızda:

6-10 Ocak 2025 tarihlerinde 1. Basamakta ve 8 Ocak 2025 tarihinde tüm basamaklarda meşru iş bırakma kararı alınmıştır.

Taleplerimizin Sağlık Bakanlığı ve idare tarafından karşılanmaması durumunda: 10-14 Şubat 2025 arası 1. Basamak,

- 13 Şubat 2025 tarihinde tüm basamaklar,

- 10-14 Mart 2025 arası 1. Basamak ve

- 13-14 Mart 2025 tarihlerinde tüm basamakları kapsayan iş bırakma eylemleri planlanmıştır.

14 Mart 2025 Tıp Bayramında Anıtkabir ziyareti ve Ankara'da büyük Miting planlanmıştır.

Bu sürecin hayata geçirilmesi ve uzun vadeli eylem planının netleştirilmesi için ocak ayında teşkilatımız ve paydaşlarımızla istişare toplantıları gerçekleştirilecektir. Ayrıca, 11 Haziran Platformu üyelerine mektup yazılarak platformun aktifleşmesi için çalışmalara başlanacaktır.

"Gelin Birlik Olalım" sözümüzle çıktığımız bu yolda, el ele vererek haklarımız için mücadele etme zamanıdır.

Geç kalmadan, daha güçlü ve daha kararlı adımlarla ilerleyelim.

Tüm meslektaşlarımıza sevgi ve saygılarımızla.

Gelin Birlik Olalım”