T24 Dış Haberler
ABD'den üst düzey diplomatlar, Suriye'de başkent Şam'ın kontrolünü elinde tutan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Muhammed Colani ile görüşmek üzere üst düzey diplomatları Şam'a gönderdi. Dışişleri Bakanlığı'nın kıdemli Orta Doğu yetkilisi Barbara Leaf'in liderlik ettiği heyette ABD'nin rehineler özel temsilcisi Roger Carstens ve Joe Biden yönetiminin Suriye ile diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirdiği Daniel Rubenstein da yer alıyor.
NE OLMUŞTU | Beşar Esad devrildi, HTŞ iktidarda; neler oluyor?
ABD heyeti ile Colani arasındaki görüşme, ABD ile HTŞ arasındaki ilk resmî yüz yüze temas olacak.
ABD ziyareti, gerçek adı Ahmed al-Şaraa olan Colani'nin Batılı ülkeleri Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmaya çağırdığı ve Washington'un IŞİD gibi terör gruplarının Esad'ın devrilmesinin ardından oluşan güç boşluğundan faydalanmasını engellemeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşiyor.
ABD'li yetkililer, HTŞ'nin “kapsayıcı” bir yönetime ve istikrarı korumaya bağlılığını kanıtlaması halinde, 2018'den bu yana yürürlükte olan terörist tanımlamasını ve Suriye devletine yönelik yaptırımları kaldırmayı düşünebileceklerini söylüyor.
"Görüşme gerçekleşti ve olumluydu"
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Suriye'nin yeni yönetiminden bir yetkili ise ABD heyetinin Colani ile görüşmesinin "olumlu" geçtiğini aktardı. Adının açıklanmamasını isteyen Suriyeli yetkili, "Görüşme gerçekleşti ve olumluydu. Ve sonuçları da olumlu olacak, inşallah" dedi.
Batı medyasında, ABD heyetinin HTŞ lideriyle görüşmede, yeni Suriye yönetiminin ılımlı ve kapsayıcı olması taleplerinin yanısıra Kuzey ve Doğu Suriye (Rojava) Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) statüsünü gündeme getirdiği yorumları yapıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü New York'ta düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada “Eğer bu izolasyonu istemiyorsanız, o zaman ülkeyi ileriye taşımak ve kapsayıcı bir şekilde ileriye taşıdığınızdan emin olmak için yapmanız gereken bazı şeyler var ... ister kimyasal silahlar olsun, ister IŞİD gibi gruplar olsun, bazı güvenlik sorunlarıyla başa çıkmak için” dedi.
Bu hafta Fransa, Almanya ve Britanya'dan yetkililer de Şam'a ziyarette bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da doğrudan iletişimin önemini vurgulamıştı.
ABD ayrıca IŞİD'in Suriye'deki güç boşluğundan yararlanarak yeniden toparlanıp saldırılar düzenleyebileceğinden endişe ediyor. Pentagon, perşembe günü yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'e karşı savaşmak üzere yıllardır 900 civarında olduğunu söylediği ABD askerlerinin sayısını iki katına, yaklaşık 2 bine çıkardığını açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, ilave askerlerin Esad'ın düşüşünden önce Suriye'de bulunduğunu söyledi.
|