Komet adıyla bilinen ressam ve şair Gürkan Coşkun, kanser nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybetti.
"Kuyruklu yıldız" anlamına da gelen "Komet" ismini kullanan sanatçı, Mehmet Güleryüz'ün Güldüğüme Bakma adlı nehir söyleşisinde belirttiğine göre, ismini, "Bill Haley & His Comets" grubundan esinlenerek aldı.
ALEF Yayınevi Coşkun'un ardından "Hoşçakal Komet" paylaşımını yaptı.
Ressam Komet, 2020 yılında Oral Çalışlar’a verdiği röportajda, “Sanat özgürlük mefhumuyla anılan bir şey. Sanatçının kendisini özgürleştirmesi lazım ki o özgürlük de izleyicilere yansıyabilsin” demişti.
"Yalnızım, çevremdeki gençlerin, mahallelinin desteğini alıyorum"
"Zeynep’i özledim. (yitirdiği eşi Zeynep Bayramoğlu) Seyahat etmeyi… Atölyemi… Yetiştirme duygusu olmadan özgürce resim yapmayı özledim." diyen Komet, "Bu süreçte yalnız mı yaşıyorsun?" sorusuna, "Yalnızım. Çevremdeki gençlerin, mahallelinin desteğini alıyorum." yanıtını vermişti.
TIKLAYIN | Ressam Komet: Sanat bir özgürlük meselesidir
TIKLAYIN | Yaşamını yitiren ressam Komet’in ardından: “O kuyruklu yıldızı tutabilseydik keşke”
TIKLAYIN | Komet: “Hayatın acemisi olduğumu kabul ediyorum”
Gürkan Coşkun kimdir?
Coşkun, 1941 yılında Çorum’da doğdu. Çorum Lisesi'nden mezun oldu. 1960–1967 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü.
Coşkun, Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer Atölyeleri’nde çalıştı. 1971’de devlet bursu ile Paris’e giderek Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde eğitimine devam etti. İlk sergisini 1974'te Fransa'nın Rouen şehrinde açtı. 1974'ten itibaren de Salon de Mai (Mayıs Salonu) sergilerine düzenli olarak katıldı. Paris'te bulunduğu sırada Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri'ni inceleyen sanatçı, bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler vermeye başladı.
Gazete Duvar'da yer alan bilgilere göre, Türkiye'de 15, Paris'te 9, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel'de ise birer kişisel sergi açtı. Coşkun, ayrıca, birçok uluslararası sergiye katıldı.
Eserleri, Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde yer alıyor.
2004 yılında 'Koşarak Geldim Çorabı Deldim' adlı anı kitabını yayımlayan Coşkun'un önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer almış şiirleri de 2007 yılında 'Olabilir Olabilir' adıyla kitap olarak yayınlandı.