Eğitim

Rektöre Togg, üniversitelere milyonluk ihaleler; öğrencilerin payına ise yemekhane zammı düştü: "Cebimizdeki 5 liraya göz dikiliyor"

Barınma ve ulaşım krizi yaşayan üniversite öğrencilerinin ekonomik çıkmazına şimdi de yüzde 200'ü aşan yemekhane zamları eklendi. Bin 400 lira kredi alan bir üniversite öğrencisinin aldığı paranın üçte biri sadece yemekhanedeki tek öğüne gidecek. Öğrenciler bu krizlerle boğuşurken, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki öğrenci yurtlarında kullanılmak üzere 2 milyon 843 bin TL’lik üç katlı ranza ihalesi yapıldı

Arşiv / 2022 yılında İstanbul Üniversitesi’nde bir öğün yemek fiyatı 3 buçuk liradan 6 liraya yükselmiş, bunun üzerine öğrenciler eylem yapmıştı

26 Eylül 2023 09:30

Ekonomik kriz sebebiyle büyük sıkıntı yaşayan üniversite öğrencileri için barınma ve ulaşım krizi derinleşirken üniversite yönetimlerinin yaptığı yemekhane zamları da yeni eğitim döneminin gündemine oturdu. Marmara, Ankara, Boğaziçi, ODTÜ ve Hacettepe başta olmak üzere birçok üniversite yönetimi, yemekhanelere yüzde 100 ve üstünde zam yaptı. 

2023-2024 eğitim-öğretim döneminde Boğaziçi Üniversitesi'nde yüzde 100, Marmara Üniversitesi'nde yüzde 200, Ankara Üniversitesi'nde yüzde 150, Hacettepe Üniversitesi'nde yüzde 76, Gaziantep Üniversitesi yüzde bin 400, Akdeniz Üniversitesi'nde yüzde 515 ve Ege Üniversitesi'nde yüzde 200 yemekhane zammı yapıldı. Son olarak ODTÜ yemekhanesinde zam yapıldı. Kafeterya Müdürlüğü'nün yayımladığı 15 Eylül tarihli duyuruda öğrencilerin öğün başına ödeyeceği ücretin, yapılan yüzde 76,4 zamla 8,5 TL'den 15 TL'ye çıktığı belirtildi.

Kredinin üçte biri sadece tek öğünle yemekhaneye

Üniversite öğrencilerin her ay hesabına yatan KYK kredileri, artık ne barınma ne ulaşım ne de yemek ve eğitim ihtiyaçlarına yetebiliyor. Her geçen gün derinleşen ekonomik krizin en acı sonuçlarından birini üniversite öğrencileri yaşıyor. 2020'de 550 TL, 2021'de 650 TL, 2022'de ise 850 TL olan krediler 2023'te ancak bin 250 TL olabildi. Kredi ve burs oranlarındaki yıllık artış yüzde 127 ile sınırlı kalırken, yemekhane ve yurtlara yapılan zamlar da yüzde 200’ün üstüne çıktı.

Bu durumda, bin 400 lira kredi alan bir üniversite öğrencisinin aldığı paranın üçte biri sadece yemekhanedeki tek öğüne gidecek. 

TIKLAYIN - "Öğrenciler döneme yurtsuz başlarken kayyımlar"; Boğaziçi Rektörü Naci İnci'nin yeni "makam aracı" Togg ile pozuna tepki yağdı

Öğrenciler zamlarla boğuşurken Rektör İnci'ye Togg, Boğaziçi'ne 2 milyonluk ranza

Öğrenciler yeni döneme yurt ve yemekhane sorunuyla boğuşarak başlarken, üniversite yönetimlerinin gündemlerini de harcamalar ve ihaleler oluşturdu. Boğaziçi Üniversitesi’nin "kayyım" rektörü Prof. Dr. Naci İnci, kendisine tahsis edilen Togg'u, 13 Eylül'de X hesabından paylaşarak, “Üniversitemizin yeni makam aracı” dedi.

Liyakatsiz atamalarla da gündemde olan Boğaziçi Üniversitesi'ndeki sorun bununla da sınırlı kalmadı. Öğrencileri yemekhane ve yurt krizi yaşayan Boğaziçi Üniversitesi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından öğrenci yurtlarında kullanılmak üzere 2 milyon 843 bin TL’lik üç katlı ranza ihalesi, "acil durumlarda kullanılması gereken" 21/b maddesi üzerinden yapıldı.

 

TIKLAYIN - Marmara Üniversitesi öğrencileri yemekhane zamlarına gelen yüzde 200 zam için imza kampanyası başlattı: Devletten alınan ödeneklerin yemekhane işletimine nasıl dağıtıldığı açıklansın

"4 milyar bütçe alan okul, öğrencinin cebindeki 5 liraya göz dikiliyor"

Üniversite yönetimlerinin milyonluk harcamaları karşısında paylarına barınma sorunun ardından beslenme krizi de düşen öğrenciler ise tepkili. Yemekhane ücretlerine yüzde 150 zam yapan Ankara Üniversitesi'nde okuyan Rojbin Türkoğlu, KYK burslarının sadece bin 250 TL olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: 

“Böylesine büyük bir ekonomik krizin içinde, yaklaşık olarak 4 milyar bütçe alan bir devlet okulunun beslenme hakkımıza göz dikmesi ve buradan bir ‘kâr’ oluşturması kabul edilemez. Bizim üniversitede maalesef diğer kampüslerdeki gibi birden fazla öğün de verilmiyor. Hem yemek saatlerinin sıkıntısı hem de ücretlerin 15 lira olması benim gibi çoğu arkadaşımızı zor duruma sokuyor. Yapılan zamla beraber beslenmemiz bir KYK bursunun yarısı ediyor. Yemekhane zammından evvel ulaşıma zam yapılmış ve öğrenci abonmanı 220 olmuştu, keza barınma için de fahiş fiyatlar söz konusu iken açıkçası üniversite öğrencisi olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu koşullarda kayyum yönetiminin 'HamsiFest' gibi etkinlikler ile bütçeyi yandaşlarına verirken, öğrencinin cebindeki 5 liraya göz dikmesini hiçbirimiz kabul etmiyoruz. 

TIKLAYIN - Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde VIP rektörlük yemekhanesi

Bu ekonomik koşullarda her ay bin 250 lira gibi komik bir rakamla KYK bursu alıyorum ve benim gibi her arkadaşımın bununla hayatını idame ettirmesi bekleniyor. Ben KYK yurduna yerleşemeyenlerdenim, bu yüzden öğrenci evinde kalıyorum. Kira fiyatları korkunç durumda. Üç arkadaş bir evin kirasını yetiştirmeye çalışıyoruz. Tüm bunların yanında çoğunlukla beslenmemizden kısmaya çalışıyoruz. Genel olarak okul yemekhanesini kullanan biriyim ve ucuz yemek ile ayın sonunu getirmeye çalışıyorum. En ucuzunu tercih etsem dahi aylık giderimin üçte biri beslenmeye gidiyor diyebilirim.”