Paris 2024

Paris 2024'te cinsiyet tartışmaları: Trans olduğu iddia edilen boksör Lin Yu-ting, rakibini kısa sürede mağlup etti

02 Ağustos 2024 18:56

Daha önce cinsiyet uygunluk testini geçemeyen Çin Taipeili kadın boksör Lin Yu-ting, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndaki ilk tur karşılaşmasını başarıyla tamamladı. Yu-ting, Özbekistanlı rakibi Turdibekova'yı kısa sürede 5-0 mağlup etti. Mağlup olan Turdibeokva gözyaşları içinde ringi terk etti. İnterseks boksör İmane Khelif tartışmalarının ardından trans olduğu iddia edilen kadın boksör Yu-ting, yeni tartışmaların odağına yerleşti.

Geçen yıl Uluslararası Boks Birliği (IBA) Dünya Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan Yu-ting'in, cinsiyet uygunluğu olmadığını belirten bir testin sonuçlarının ardından madalyası geri alındı.

Bu karara rağmen Yu-ting, Cuma günü Özbekistanlı Sitora Turdibekova'ya karşı yarıştı ve oybirliğiyle alınan kararla zaferini elde etti.

Aynı testi geçemeyen bir diğer boksör Imane Khelif'in de olimpiyatlara katılmasına izin verildi. Bu karar, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) yönetişim ve mali sorunları nedeniyle IBA'nın tanınmasını iptal etmesinin ardından geldi. Bu gelişmelerin ardından IOC, boks müsabakasının yönetimini devraldı ve Khelif ve Yu-ting'in mevcut düzenlemeler uyarınca katılmasına izin verdi.

IOC; konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, "Konuyu daha geniş şekilde ele alacak olursak, bu konuda hala ne bilimsel ne de siyasi bir fikir birliği var. Bu siyah-beyaz bir mesele değil. IOC olarak böyle bir çözümü, böyle bir fikir birliğini duymayı çok isteriz ve ortak bir anlayışa varılması halinde bu konuda ilk harekete geçen biz olacağız. Ancak, dediğimiz gibi henüz böyle bir durum söz konusu değil"" ifadelerini kullandı.

Bu tartışmalar, perşembe günü Cezayirli Khelif'in, İtalyan Angela Carini'ye karşı üstün bir zafer elde etmesi ve 66 kg'lık müsabakayı ilk turun sadece 46. saniyesinde kazanmasıyla ortaya çıktı.

TIKLAYIN- Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden interseks boksör Khelif hakkında açıklama: Müsabakada kimse kuralları değiştirmemelidir

TIKLAYIN- Paris'te Imane Khelif için cinsiyet tartışması: İtalyan boksör, gözyaşları içinde maçtan çekildi

TIKLAYIN- IOC, Türkiye Boks Federasyonu'nun Imane Khelif başvurusunu reddetti

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.