Politika

Özgür Özel: Yargıtay’ın yaptığının hadsizlik olduğunu herkes bilmeli; Anayasa’yı yok saymak kimsenin haddi değil

"Bu ülke ne bedellerle bir Anayasa’ya sahip oldu. Anayasa’yı yok saymak kimsenin haddi değildir. AYM kararını tenkit edebilirseniz ama yok sayamazsınız"

10 Kasım 2023 23:10

CHP Genel Başkanı Özgür Özel,Yargıtay Başkanlığı’nın, 3. Ceza Dairesi’ni destekleyen açıklamasını ‘hadsizlik’ olarak nitelendirerek, "Anayasa’yla yönetiliyorsak, bu meselede AYM’nin haklı olduğunu, Yargıtay’ın yaptığının ise hadsizlik olduğunu, Anayasa’ya bağlılık yemini eden herkes bilmelidir, söylemelidir. Bugün Anayasa’yı savunmak Türkiye’yi savunmaktır" dedi.

Yargıtay Başkanlığı, akşamüzeri yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi'ne ağır suçlamada bulunarak "Hukuk sistemini kaosa sürükleyecek vahim kararlar alıyor, anayasa koyucunun iradesini yok sayıyor!" dedi. AYM, Yargıtay ve Danıştay’ın eşit yetkide olduğu ve AYM’nin Can Atalay kararıyla Anayasa’nın 14’üncü maddesini işlevsizleştirdiği öne süren Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını savunarak yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvuru incelemelerinde zaman zaman anayasal ve yasal sınırları aşarak Yargıtay ve Danıştay uzman dairelerince geliştirilen yerleşik içtihatları ters yüz edecek, hukuk sistemini kaosa sürükleyecek şekilde kararlar alması, kesin hüküm etkisini tamamen devre dışı bırakılmasına neden olmaktadır" dedi.

TIKLAYIN - Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi'ne ağır suçlama: Hukuk sistemini kaosa sürükleyecek vahim kararlar alıyor, anayasa koyucunun iradesini yok sayıyor!

Özgür Özel: Bugün Anayasa’yı savunmak Türkiye’yi savunmaktır.

CHP lideri Özgür Özel de Atatürk’ü anma etkinliğinde Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamada Yargıtay'ın açıklamasını ağır sözlerle eleştirdi. Açıklamayı "hadsizlik" olarak nitelendiren Özel, şunları söyledi:

“Ben Anayasayı okuduğumda, yargı bağımsızlığını biliyorum, hakim teminatını biliyorum. Yargıtay’ın bütün hukuk sisteminin üzerinde olduğunu okumadım. AYM kararlarının hem yargı, hem yürütme hem de yasama organları açısından bağlayıcı olduğunu biliyorum. Anayasa’yla yönetiliyorsak, bu meselede AYM’nin haklı olduğunu, Yargıtay’ın yaptığının ise hadsizlik olduğunu, Anayasa’ya bağlılık yemini eden herkes bilmelidir, söylemelidir. Bugün Anayasa’yı savunmak Türkiye’yi savunmaktır.

Eğer Anayasa’nın AYM kararlarıyla ilgili maddesini görmezden gelirseniz, biri de sizin Cumhurbaşkanlığı yetkisini görmezden gelir, öbürü Meclis’in yetkisini görmezden gelir. O zaman ortada devlet, düzen kalmaz. Biz bu devleti ne güçlüklerle kurduk. Bu ülke ne bedellerle bir Anayasa’ya sahip oldu. Anayasa’yı yok saymak kimsenin haddi değildir. AYM kararını tenkit edebilirseniz ama yok sayamazsınız. Yok sayarsanız, kendi varlığınızı inkar edersiniz.”

TIKLAYIN | Erdoğan: Anayasa Mahkemesi birçok yanlışları arka arkaya yapar hâle geldi; Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez

TIKLAYIN - Özgür Özel: Erdoğan liderliğinde bir kalkışmayla karşı karşıyayız; sen o yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir

Ne olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

TIKLAYIN | Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

TIKLAYIN - AYM üyelerinin soruşturulması bilmeceye dönüştü: 15 üyeli AYM’de 9 üye incelenecek ancak Genel Kurul en az 10 üyeyle toplanıyor

TIKLAYIN - Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi'ne ağır suçlama: Hukuk sistemini kaosa sürükleyecek vahim kararlar alıyor, anayasa koyucunun iradesini yok sayıyor!

TIKLAYIN - Yargıtay’ın kararı sonrası Özgür Özel'den açıklama: Bu karar düpedüz bir darbe girişimidir; halkı bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyoruz

TIKLAYIN - Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin AKP'de kim, ne dedi?

TIKLAYIN - Erdoğan’ın danışmanı, "Yargı hiyerarşisinde en üst yetkili mahkeme Yargıtay’dır" dedi, sosyal medyada tepki yağdı

TIKLAYIN - Yargıda kriz: Yargıtay’ın Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması gazete manşetlerinde nasıl yer buldu?

TIKLAYIN | Hukukçulardan Yargıtay’a Can Atalay kararı tepkisi: Bu Atalay düşmanlığı, hukuk bir gün size de lazım olacak!

TIKLAYIN | Can Atalay kararı ve AYM üyelerine suç duyurusu Meclis'teki partileri birleştirdi; Yargıtay'a tepki yağdı

TIKLAYIN | Özgür Özel, Can Atalay için partisini olağanüstü toplantıya çağırdı: Hafife alınamaz, görmezden gelinemez