Politika

Özgür Özel: Erdoğan liderliğinde bir kalkışmayla karşı karşıyayız; sen darbecisin, bu bir darbe girişimidir

10 Kasım 2023 15:10

Türkiye Barolar Birliğince Anayasa Mahkemesi önünden Yargıtay Başkanlığına "Hukukun Üstünlüğü Yürüyüşü" düzenlendi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Can Atalay için 'hak ihlali' kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunması hakkında Erdoğan'ın bu sabah kullandığı ifadelere işaret ederek "Erdoğan liderliğinde bir kalkışma olduğunun anlaşıldığını" söyledi. 

Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi AYM önünde konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) çağrısıyla avukatların Sıhhiye'den başlattığı yürüyüşe destek verdi. Yürüyüşe, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da katıldı.

TIKLAYIN | Türkiye tarihinde bir ilk: Yargıtay, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

Yürüyüşe katılan avukatlara destek veren Özgür Özel, Yargıtay binası önünde sonlanan yürüyüşün ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) önüne geldi.

"Bu Anayasa'ya sahip çıkmazsan sen de yok hükmündesin"

Burada kısa bir açıklama yapan Özel, şunları söyledi:

"Türkiye, anayasa geleneği çok güçlü olan bir ülke ancak AKP ülkeyi anayasasızlaştırmaya çalışıyor. Erdoğan'ın açıklamalarına kadar bu bir yargı kriziydi ancak bunun Erdoğan eliyle anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, halkın iradesine karşı Erdoğan liderliğiyle bir kalkışma hazırlandığı anlaşılıyor.

Anayasa'yı değiştirebilmek için AKP'nin ve MHP'nin  yeterli milletvekili yok. Anayasa'yı zaten ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak Anayasa'nın bazı maddeleri yok sayıyorlar ve Erdoğan buna destek veriyor. Bu Anayasa'yı yok saymaya başlamak esas bu Anayasa'dan en çok gücü ve yetkiyi alanın sorunudur. Ama o Anayasa'yı koruyacağına Yargıtay ile birlikte Anayasa'nın bir hükmünü yok saymaktadır. Sen Anayasanın hükmünü değiştirecek güçte değilsin, millet bu yetkiyi vermedi. Sen o yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir. Bu anayasayı askıya alma girişimi. Millet sana oy ver bu Anayasa sayesinde görev yapıyorsun. Bu Anayasa'ya sahip çık, çıkmazsan sen de yok hükmündesin"

Yürüyüşe, Özdağ da destek verdi

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ da Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) çağrısıyla avukatların Sıhhiye'den başlattığı yürüyüşe katıldı.

Özdağ, Yargıtay'ın kararı ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusu hakkında Türkiye'nin bir "devlet krizi" olduğunu söylemiş ve Yargıtay'ın dosyayı işleme koymadan derhal iade etmesi gerektiğini dile getirmişti.

TIKLAYIN | Ümit Özdağ: Ortada ciddi bir 'devlet krizi' var, Yargıtay dosyayı işleme koymadan derhal iade etmelidir

Erdoğan, Yargıtay'a destek vermişti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'a "hak ihlali" kararını veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili, "Anayasa Mahkemesi bu noktada maalesef birçok yanlışları arka arkaya yapar hale geldi. Bu da bizi ciddi manada üzmektedir. Şu an itibarıyla Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez (...) Anayasa yapma yetkisi Yüce Meclisimizindir ve bu yetkisini devredemez. Kimse de milletin iradesi ile oluşmuş Meclisin bu mutlak yetkisine el uzatamaz"  ifadelerini kullandı.

Ayrıca Özel, CHP'li Milletvekillerinin Meclis'i terk etmeme eylemine de devam edeceğini açıkladı.

TIKLAYIN | Danışma Kurulu toplanmadı: CHP, Meclis’i terk etmeme eylemine başlıyor

TIKLAYIN | Erdoğan: Anayasa Mahkemesi birçok yanlışları arka arkaya yapar hâle geldi; Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez