Kültür-Sanat

Oyuncu ve şarkıcı Jane Birkin 76 yaşında hayatını kaybetti

16 Temmuz 2023 15:30

T24 Dış Haberler

Britanya'da doğan ve Fransa'da çok sevilen bir figür haline gelen oyuncu ve şarkıcı Jane Birkin, 76 yaşında Paris'te hayatını kaybetti. 

Le Parisien gazetesi ve BFM televizyonu, sanatçıya yakın kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde Birkin'in evinde ölü bulunduğunu ifade etti. Birkin, 2021'de hafif bir inme geçirmiş ve önceki yıllarda da kalp problemleri yaşamıştı. 

Birkin, 1969 yılında o dönem sevgilisi olan Fransız şarkıcı Serge Gainsbourg'la söylediği “Je t’aime...moi non plus” şarkısıyla dünya çapında tanınır hale gelmişti. 

Britanyalı besteci John Barry ile ayrıldığı 1960'ların sonundan bu yana Fransa'da yaşayan Birkin, söylediği şarkılar ve rol aldığı filmlerin yanı sıra kadın ve LGBT hakları için verdiği mücadeleyle de Fransa'da sevilen bir figür haline gelmişti.

Hermès'in ilhamla tasarladığı çanta: Birkin

Birkin, stiliye moda dünyasına da damgasını vurdu. Fransız moda markası Hermès, 1984 yılında Birkin’den ilhamla tasarladığı çantaya ‘Birkin’ adını verdi.

Birkin iki Agatha Christie filmi olan Death on the Nile ve Evil Under the Sun filmlerinde rol aldı ve Baby Alone in Babylone, Amours des Feintes, Lolita Go Home'un da içinde olduğu birçok albüm yaptı. 1992'de Victoires de la Musique ödüllerinde Yılın Kadın Sanatçısı ödülünü kazandı. Jane Birkin müzik ve sinema hayatı dışında göçmen hakları ve AIDS gibi konularda derneklerle çalışmalar yaptı. Bosna, Ruanda ve Filistin'i ziyaret ederek çocuklarla ilgilendi. 2001'de İngiliz Kraliyet Nişanı'nı kazandı.

1965'ten 1968'e kadar James Bond filmlerinin bestecisi John Barry ile evliydi. Kızları Kate Barry 1967'de doğdu. En büyük aşkı Gainsbourg ile Slogan filminin setinde tanıştı. Yıllar boyunca birlikte hem müzik hem film yaptılar. 1980'de ayrılmalarına rağmen dostlukları devam etti. Bu ilişkiden kızı ünlü oyuncu Charlotte Gainsbourg doğdu. 1982'de de yönetmen Jacques Coillon'dan üçüncü kızı Lou Doillon dünyaya geldi.

İstanbul'da da konserler veren Jane Birkin, gösteri dünyasının önde gelen isimlerinden Cahide'nin yöneticisi Gülsün Sami (Gügü) ile birlikte (Fotoğraf: Gügü arşivi)

Jane Birkin kimdir?

14 Aralık 1946 Londra doğumlu Birkin; çıkışını, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alan 1967 yapımı ‘Blow Up’ filmiyle yaptı. Aralarında, Alain Delon ve Romy Schneider ile birlikte yer aldığı ‘Sen Benimsin’ (1968) ve John Guillermin’in yönettiği Nil’de Ölüm’ün de yer aldığı Nil’de Ölüm’ün bulunduğu, yaklaşık 70 filmde rol aldı. 1975'te ise eşi Gainsbourg'un ‘Je t'aime... moi non plus’ filmindeki rolüyle Cesar’ Ödülülleri’nde en iyi aktris seçildi. 2007 yılında Birkin, ‘Boxes’ filmi için ilk kez yönetmen koltuğuna oturdu.

Birkin’in sanatı kadar Gainsbourg ile inişli çıkışlı ilişkisi de konuşuldu. Bir film setinde tanışan ikili birlikte sinema ve müzik alanında pek çok işe imza attı. 1969 yılında, Gainsbourg ile birlikte seslendirdiği ‘Je t’aime… moi non plus’ şarkısı, cinsel içeriği sebebiyle pek çok ülkede yasaklandı, ancak Birkin’in ününe ün kattı.

Mehmet Y. Yılmaz'ın yazısı | Jane Birkin - Serge Gainsbourg aşkı: Ölüm bizi ayırana kadar