Gündem

CANLI BLOG | Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim sonuçları açıklanıyor: İşte dakika dakika gelişmeler

Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak

14 Mayıs 2023 07:57

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı ve TBMM 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek için bugün (14 Mayıs 2023 Pazar) sandık başına gitti. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00 itibariyle sona erdi. Anadolu Ajansı, seçimlere katılım oranını yüzde 88.67 olarak açıkladı. 

Seçimler için 81 ilde 191 bin 910 sandık kuruldu. Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attı.

Türkiye tarihinin en önemli demokrasi sınavlarından biri olarak değerlendirilen 14 Mayıs 2023 seçimleri için sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre; yaklaşık 54 milyon 619 bin 509 milyon seçmen Türkiye'nin 13. cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Yüzde 87,94 katılımın sağlandığı seçimde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,34, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45.00, oy alırken, salt çoğunluk sağlanamadı. Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yüzde 5.23 oyda kalırken, seçimlerden 3 gün önce çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ise 0,43'te kaldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Türkiye 28 Mayıs'ta bir kez daha sandık başına giderek, 13. cumhurbaşkanını belirleyecek. 

CANLI YAYIN - il il analizler


İşte dakika dakika gelişmeler...

03.15- İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin olarak, "14 Mayıs bir kere daha bu Aziz Milletin iradesinin tecelli ettiği gün oldu. Milletimiz sözünü söyledi, gidilecek yolu işaret etti." değerlendirmesini yaptı. 

03.12- Türkiye İşçi Partisi, Meclis'e 4 vekille girdi. 

03.00 Millet İttifakı'nın 6 lideri CHP Genel Merkezi'nde kamera karşısına geçti. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada "Sandığa gidip oy veren herkese yürekten teşekkürler. Katılım oranının yüzde 90'a yaklaşması sürecin demokratik sürdürülmesi sevindiricidir. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler akmaya devam ediyor. Milletimiz ikinci tur diyorsa başımız üstüne. İkinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız herkes görecek. Geçici sonuçlar göstermiştir ki Erdoğan güvenoyu alamamıştır. Önümüzdeki 15 gün boyunca hakkı adaleti getirmek için her şeyi yapacağız. Bu ülkeye mutlaka demokrasiyi getireceğiz." dedi.

02.44 YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı seçimlerinde adayların oy oranına ilişkin olarak ilk kez açıklama yaptı. Yener son verilere göre, Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,49; Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da yüzde 44,79 oy aldığını duyurdu.

Yener, "Toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91,93. Yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94.68, yurt dışı sandıklarda açılma oranı ise yüzde 36, 85’tir. Bu verilere göre sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sinan Oğan yüzde 5,29, Muharrem İnce yüzde 0.43 oy oranına sahiptir. Milletvekilleri seçimlerinde ise şu an itibariyle yüzde 7’lik ülke barajını geçen siyasi partilerimiz Cumhur İttifakı’nda AKP, MHP, Yeniden Refah Partisi ve BBP’dir; Millet İttifakı’nda CHP, İyi Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda Yeşiller ve Sol Parti, TİP’tir.  Veri girişlerimiz devam ediyor." dedi.

02.29 ATA İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, seçimlerden sonra Alman Der Spiegel dergisine verdiği söyleşide, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ancak HDP'nin siyasi sistemin dışında bırakılması durumunda destekleyeceğini söyledi

02.02 Açılan sandık oranı yüzde 96,5 iken yüzde 49,4 oranında oya sahip olan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi önünde toplanan parti tabanına seslendi. Oy sayımının hâlâ devam ettiğini belirten Erdoğan yurt dışı oylarına vurgu yaptı. Erdoğan "Seçimlerde en yakın rakibimize şimdiden 2 milyon 600 bin civarında fark attık. Kesin sonuçların çıkması ile bu rakamın yükseleceğine inanıyoruz" dedi

02.31 Millet İttifakı’nın 6 lideri birazdan CHP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yapacaklar.

01.38 - AKP, İzmir 1. Bölge'de 4 milletvekili çıkardı. 4. sıra adayı Mehmet Ali Çelebi Meclis'e girerken, 6. sıra adayı Savcı Sayan seçilemedi 

01.31 - Millet İttifakı liderleri CHP Genel Merkezi'ne geldi.

01.16- Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 16 üyesi, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, AKP'den milletvekili seçildi.

01.15 - İstanbul'dan Ankara'ya geçen Erdoğan, AKP Genel Merkez'e giriş yaptı.

01.07 - AA verilerine göre yüzde 98 oranında açılan sandıklarda toplam geçersiz oy sayısı 979.282

01.02 - Kesin olmayan sonuçlara göre Giresun'da AKP 1, CHP 1 ve MHP 1 milletvekili çıkardı. CHP'den Meclis'e gidecek olan Elvan Işık Gezmiş, Giresun'un ilk kadın milletvekili olacak.

00.10-Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde oylar sayılmaya devam edilirken, "Hiçbir taraf 'korsan' balkon konuşması yapmaya kalkışmasın" dedi. 

00.06 - Meral Akşener'in ardından Millet İttifakı'nın bir diğer ittifak üyesi ise Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da CHP Genel Merkezi'ne geldi. 

23.55 - YSK Başkanı Ahmet Yener, "Sandıkların 69.12'si açıldı. Veri girişleri siyasi partilerle paylaşılmaktadır. Aksama ya da gecikme yok" açıklamasını yaptı. 

23.35- Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş açıklanan oy sayımına ilişkin açıklama yaptı. Mansur Yavaş, “Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47.7, Recep Tayyip Erdoğan'ın oyu ise yüzde 45.8'dir. Sayılan sandık 130 bin 260'dır. Henüz 60 bin sandığın verisi gelmemiştir. " dedi. Yavaş seçimin büyük ihtimalle ikinci tura kalacağını ifade etti. 

23.50 - Middle East Eye'a konuşan iki kaynak, Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Anadolu Ajansı'nın servis ettiği haberin aksine güvenlik gerekçesiye tüm günü İstanbul'da geçirdiğini söyledi. Erdoğan'ın Ankara'ya ulaştığı görüntüsü ulaşması için ise Esenboğa Havalimanı'na konvoy gönderildiği belirtildi.

TIKLAYIN - Middle East Eye'a konuşan kaynaklar: Erdoğan Ankara'ya hiç gitmedi; güvenlik gerekçesiyle İstanbul'daydı

DHA saat 23.00 itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'dan Ankara'ya gittiğini aktardı. 

23.48 - İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Merkezi'ne geçiyor.

23.35 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın önde bitirecek, ikinci tura kalma ihtimali yüksek. Onu da söyleyeyim" açıklamasını yaptı. 

23.40 - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar Kısıklı'daki konutundan çıkışında kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.

23.23 -HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, “Ak Parti yönetimi seçimin 2. Tura kaldığını söylemeye başladı. Genel merkezdeki ve saraydaki hava 2. tura hazırlanalım yolunda” paylaşımında bulundu..

23.05 - İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Sabaha kadar buradayız! Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda! Kazanıyoruz" paylaşımını yaptı. 

Akşener Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Yine ve yeniden algı çalışmalarından beslenen bir seçim gecesindeyiz... Ama yemezler, çünkü biz bu filmi daha önce çok izledik. Milletimizin verdiği her bir oyun sonuna kadar peşindeyiz! Sabaha kadar buradayız! Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda! KAZANIYORUZ" ifadesini kullandı. 

23.03 - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır!" çağrısını yaptı. Karamollaoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Her seçim izlediğimiz bayat senaryoları bir kez daha sergilemeye çalışıyorlar. Milletimiz müsterih olsun! Algı oyunlarına, manipülasyonlara takılmadan bu zorlu süreci de tamamlayacağız. Yeter ki sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır!" ifadesini kullandı. 

23.00 - ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, "En başından beri gözüken seçimler ikinci tura kalacak. Önümüzde zorlu bir 15 gün daha olacak. Bu süre boyunca eğer seçimler bu sonuçlarla tamamlanırsa, bu süreçte milletimize hayırlı bir sonuç olması için elimizden geleni yapacağız. Şunu veya bunu destekleyeceğiz şu an demiyoruz" dedi.

YSK Başkanı: Şu an itibariyle yurt içinde yüzde 47.08 oy girişi gerçekleşti 

22-55 - Anadolu Ajansı'nda Erdoğan'ın oy oranı yüzde 50'nin altına düştü.

22.45 - YSK Başkanı Ahmet Yener yaptığı açıklamada "YSK'nın veri girişinde aksama ya da gecikme söz konusu değil. Veriler anlık olarak siyasi partilerle paylaşılıyor." ifadelerini kullandı. 

YSK Başkanı Yener, "Şu an itibariyle yurt içerisinde yüzde 47.08, yurt dışında ise 12.60 oy girişi gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı. 

22.40 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, üçüncü kez açıklama yaptı. İmamoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Çıkıp seçimi kazandık demelerine şaşırmayın inanmayın. Bizi izleyin. Sayın Erdoğan'a oy verenler de bizi izlesin. Açılmayan sandıklarda Millet İttifakı ve Kılıçdaroğlu'nun oylarının yükseleceği bize gösteriyor."

22.35 - Anadolu Ajansı, 14 Mayıs milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinde sandıklar açıklanmaya başlarken, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, Anadolu Ajansı'nı "algı yaratmakla" suçlaması üzerine bir açıklama yayımladı. AA tarafından yayımlanan açıklamada "Şirketimize yönelik her türlü mesnetsiz itham ve iddiaları reddediyor, dezenformasyon içeren tüm itham ve iddialara karşı yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı beyan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Kılıçdaroğlu: YSK'yı uyarıyorum

22.11 - Millet İttifakı'nı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, paylaştığı tweette "YSK'yı uyarıyorum" ifadelerini kullanarak "İllerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun tweetinin tamamı şöyle:

"Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız".

Erdoğan: Alelacele sonuç açıklamaya kalkmak milli iradenin gaspı anlamını taşır 

22.03 - Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, paylaştığı tweette "Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamasının tamamı şöyle:

"14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye'mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir. Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır. Milletimizin teveccühünün devam eden oy sayımına yansıyor olmasından memnuniyet duyuyoruz. Tüm dava ve yol arkadaşlarımdan, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar, her ne olursa olsun sandıkların başından ayrılmamalarını rica ediyorum. Demokrasi adına oy veren ve seçim çalışmalarında yer alan tüm vatandaşlarımı tebrik ediyor, her birine ayrı ayrı şükranlarımı ifade ediyorum."

AKP'den açıklama: Salı gününe kadar itirazları iletmek adına hazırlık yapıyoruz

21.50 - AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Salı gününe kadar itirazları iletmek adına hazırlık yapıyoruz” dedi. Açık ara önde olduklarını söyleyen Yavuz, “Sonuçların hayırlı olmasını diliyorum. Fotoğraf biraz daha netleşince ortaya koyarız” dedi.

CHP'li Bakan: Zayıf oldukları sandıkları toplu götüreceğiz diyerek seçim kuruluna teslimini geciktiriyorlar

21.32 - CHP'li Murat Bakan, "Zayıf oldukları sandıkları toplu götüreceğiz diyerek seçim kuruluna teslimini geciktiriyorlar" paylaşımını yaptı.

İstanbul Barosu'ndan avukatlara 'salonlardan ayrılmayın' çağrısı

21.30 - İstanbul Barosu, seçim sonuçlarının hukuki güvenliği için gönüllü görev yapan avukatlara, okulların ve ilçe seçim kurullarının toplandığı salonlardan ayrılmamaları çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, sandık sonuçlarının ilçe seçim kuruluna teslim edilip birleştirme tutanakları düzenlenene kadar hukuki ihtiyacın devam edeceğine dikkati çekti.

Türkiye Gönüllüleri: Veri girişlerimiz devam ediyor; sandıkları asla boş bırakmayın

21.29 - Türkiye Gönüllüleri'nin sosyal medya hesabından veri girişlerinin devam ettiği ifade edilirken, sandıkların boş bırakılmaması çağrısı yapıldı.

21.18 - CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, seçim sayımına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Hesaplamalarımıza göre yüzde 52'lerde bitireceğiz" dedi.

Murat Yetkin: Erdoğan'ın, "Ben açıklama yapana kadar Anadolu Ajansı açıklamalarında yüzde 10 fark korunsun" dediği yönünde bilgi var

21.13 - Gazeteci Murat Yetkin, seçimleri İstanbul'dan takip edeceği bilinen Cumhurbaşkanı adayı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'ya geçmesinin ardında yatan kulisleri aktardı. Yetkin, Erdoğan'ın, "Ben açıklama yapana kadar Anadolu Ajansı açıklamalarında yüzde 10 fark korunsun" talimatı verdiği iddiasını gündeme getirdi. 

Erkan Baş: Seçimini ilk turda bitebiliriz, partimiz beklentilerimizin de üstünde oy alıyor

21.03 - Türkiye İşçi Partisi Erkan Baş da, sosyal medya hesabından “Sevgili yurttaşlar, elimize ulaşan ilk veriler gösteriyor ki cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda bitebiliriz. Partimiz de beklentilerimizin de üstünde oy alıyor, heyecanımız yüksek! Lütfen tüm sandıklara, her oya sahip çıkalım. Islak imzalı tutanakları almadan okullardan kesinlikle ayrılmayalım. TİP'i meclise daha güçlü göndereceğiz. Erdoğan'ı da tarihin çöplüğüne göndereceğiz!” ifadelerini paylaştı.

Mansur Yavaş: Kılıçdaroğlu yüzde 47.42; Erdoğan yüzde 46.80

21.00 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP Genel Merkezi'nde ikinci açıklamalarını yaptı.

İBB Başkanı İmamoğlu, “Önde olduğumuz sandıklara itirazlar yapılıyor. Böyle bir strateji geliştirilmiş” ifadelerini kullandığı açıklamasında şunları söyledi:

“Moraliniz bozmayın. Buradayız. Sağlıklı bağlantı içerisindeyiz. Elde ettiğimiz veriler ciddi bir düşüşü sergileyen iktidar tablosunu gösteriyor. Bu net. Elbette bu saatten sonra tüm kurumları sağlıklı verileri açıklamaya davet ediyoruz. Kimsenin milletimiz aldatmaya, manipüle etmeye hakkı yoktur. Kendi sandıklarımızı veriler üzerinden takip ediyoruz. Seyri önde takip ediyoruz. Rakip ittifakın itirazıyla engellenen sandık verileri bizim öne çıkmamızı engelleyen sandıklar. Önde olduğumuz sandıklara itirazlar yapılıyor. Böyle bir strateji geliştirilmiş, saygı duyuyoruz. “

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş ise şunları söyledi: 

 "Elimize 91.913 sandığın net sonucu geldi. Kılıçdaroğlu, yüzde 47.42 oy oranıyla 11 milyon 428 bin 512 oya sahip. Erdoğan yüzde 46,80 oy oranıyla 11 milyon 278 bin 773 oya sahip. Bunların içinde Ankara, İstanbul ve İzmir'in büyük ölçüdeki sandığı gelmedi." 

Demirtaş: Muhalefet kesinlikle önde ve ilk turda bitti, bitecek

20.51 - Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Sonuçların kesinleşmesi günlerce sürse bile sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin” çağrısında bulundu. “Muhalefet kesinlikle önde ve ilk turda bitti, bitecek” diyen Demirtaş, “Oylarınıza sahip çıkın, bütün Türkiye kazansın” diye yazdı.

20.24 - HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Anadolu Ajansı "manipülasyonlarına" kanarak, sandıkları terk etmeyin çağrısında bulunuldu.

20.18 - Ankara Barosu, Yüksek Seçim Kurulu yakınlarındaki binasına “Cumhuriyet'in Tarafıyız” yazılı pankartı astı.

19.58 - CHP'li Canan Kaftancıoğlu, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Öndeyiz" tweet'ini alıntılayarak, “Biliyor ve görüyoruz aynı zamanda:) Demokrasi kahramanları da oylarının yanında…” paylaşımını yaptı.

Kılıçdaroğlu: Öndeyiz

19.55 - Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Öndeyiz" ifadesini kullandı. 

19.54 - Gazeteci Murat Yetkin sosyal medya hesabından, “Seçim sonuçlarının yayınlanmasında üst düzey manipülasyon haberleri geliyor. AA ve BTK üzerinden…” diye yazdı.

19.54 - Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin oy kullandığı sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu 1'inci çıktı.

Sinan Oğan: "Payız" is coming...

19.53 - Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, sandıkların açıldığı süreçte sosyal medya hesabından "'Payız' is coming..." diye yazdı.

19.50 - Anadolu Ajansı, cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıkların yüzde 40.04'ünün açıldığı verileri paylaştı. AA verilerine göre, sandıkların yüzde 36.28'inin açıldığı durumda yüzdeler şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan 52.70
Kemal Kılıçdaroğlu 41.36
Sinan Oğan 5.36
Muharrem İnce 0.55

Aynı dakikalarda Anka Haber Ajansı, açılan sandık oranını yüzde 13.11 olarak belirterek şu sonuçları paylaştı: 

Erdoğan: 50.66
Kılıçdaroğlu: 45.3
Oğan: 4.84
İnce: 0.51

19.46 - Bakan Karaismailoğlu'nun sandığından 1 oy farkla Erdoğan çıktı
Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde Trabzon'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun oy kullandığı 2045 nolu 368 seçmeni bulunan sandıktan 327 oy çıktı. Oylardan 148'i Recep Tayyip Erdoğan'a, 147'si Kemal Kılıçdaroğlu'na, 29 oy Sinan Ogan'a çıktı, 3 oy da geçersiz sayıldı.

İmamoğlu: Adayımız Sayın Kılıçdaroğlu bu akşam Cumhurbaşkanı olarak ilan edilecektir


19.40 - 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, açıklamalarda bulundu. 

İBB Başkanı İmamoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Yine bir AA vakası gündemde. Halbuki AA 2019 31 Mart seçimleri itibarıyla bitkisel hayata girmiştir. 
Devlet kurumu olmasına rağmen onlarla ilgili hiçbir beklentimiz yoktur. AA'ya inancımızın asla olmadığı ortadadır. 2015 seçimlerinde yine AA ne hikmetse yine yüzde 65 ile Erdoğan'ı önde başlattı ve o seçim yüzde 40 ile bitti. Yüzde 25 ile bir algı yönetiyor AA. 2018'de yüzde 67'lerle başlıyor, yüzde 52'lerle bitiriyor. 15 puana yakın sonuçlanıyor. 2019'da gücü yetmiyor, yüksekten başlıyor ama 2 saat sonra ekranlarını AA kapattı. Bu oranlara bakınca rahatlıkla söyleyebiliriz, 13. cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu bugün Cumhurbaşkanı olarak ilan edilecektir." 

İmamoğlu'nun ardından açıklamalarda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş da şunu söyledi:

"31 Mart seçimlerinde rakibimi yüzde 83 ile başlatmışlardı. Kendi işlerine gelen sandıkların akışını yapıp bunu da AA bütün milletimize yayıyor. Güvenilir bir tarafı yoktur.

Artık AA gerçekten işlevini yerine getirmiyor. Bizim elimizdeki verilere göre; yüzde 23.87 net gelen açılan sandık sonuçlarına göre sayın Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu öndedir. Bize güvenin, inanın. Sonuçlar geldikçe bilgilendireceğiz. Doğru bilgi buradadır, biz mahçup olmak istemiyoruz yanlış bilgi vermek istemiyoruz. AA durumuna düşmek istemiyoruz. 

Sandıklarda duran arkadaşlarımızın, bütün milletimizin moralleri yüksek olsun. Net rakamlarla konuşuyoruz biz öndeyiz. Birinci turda tamamlayacağız inşallah. Tahmin ediyorum veriler yüzde 50'ye yaklaşırken yeniden bilgilendirme yapacağız. 

Açılan sandık oranı yüzde 23,87, ne kadar önde olduğumuzu söylemiyoruz. Sürekli güncelleniyor. 

Türkiye'nin her yerinde, İstanbul'da Ankara'da öndeyiz. 

19.30 - Türkiye, tarihinin en önemli seçimlerinden birisini geride bırakırken kamu kurumlarında telaş yaşandığı, personellerin odalarını boşalttığı ve önemli belgeleri yok ettiği iddia edildi.

TIKLAYIN - İddia: Kamu kurumlarında odalar boşalıyor, belgeler yok ediliyor

Adayların sandıklarında oylar sayıldı

19.20 - CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullandığı sandıkta 229, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 90 oy aldı.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Seçimi için Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu'na, 4221 numaralı sandıktan 229 oy, Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 90 oy, ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'a 6 oy çıktı. 331 seçmenin oy kullandığı sandıktan 5 oy boş çıkarken, 1 oy geçersiz sayıldı.

Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy kullandığı Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'ndaki 3279 numaralı sandıktan en yüksek oy Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çıktı. Erdoğan 212, Kemal Kılıçdaroğlu 132 oy, Sinan Oğan ise 12 oy aldı.

19.17 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, saat 19.17 itibariyle sandıkları yüzde 15'inin sisteme girdiğini açıkladı. Kaftancıoğlu'nun paylaştığı yüzde 15'lik verilere göre durumların şöyle olduğunu açıkladı:

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 51.33

R. Tayyip Erdoğan: Yüzde 43.94

Sinan Oğan: Yüzde 4.45

Muharrem İnce: Yüzde 0.28

19.00 - ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın oy kullandığı sandıkta en fazla oyu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aldı.

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı: Yer darlığı nedeniyle sandıkları böldük; sayım uzayabilir

18.50 - Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ali Uğuz, yurtdışından gelen oyların sayısının sayımının uzayabileceğini söyledi.

Yurt dışı oyları Ankara'da bulunan ATO Congresium'da saat 17.00 itibarıyla sayılmaya başlandı.

Uğuz, “Toplam 5 bin 114 sandığı burada yer darlığı nedeniyle bin 430 sandığa böldük. Her bir sandık sayım kurulu üç ya da beş torba arasında torba sayacak. Yurt içinde genelde 360-400 arası olan sandık oy pusulaları bizde bu nedenle 800-1000 arası olabilecek. O yüzden bugün mesaimiz uzun. Sayım da uzayabilir. Yurt içindeki bir saatte sayılacak sandık bizde 2 saatte sayılabilir. Biz bunları saydıktan sonra yukarıda veri giriş merkezinde gireceğiz. Daha sonra bu girişlerimiz YSK'nın ilgili birimine aktarılacak” dedi. Sonuçların YSK'dan öğrenileceğini söyleyen Uğuz, "Kesinlikle bana sonuç için gelmeyin" diye konuştu. AKP Sözcüsü Çelik'in sandığından Kılıçdaroğlu çıktı

18.50 - Adana'da Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde AKP Sözcüsü ve milletvekili adayı Ömer Çelik'in oyunu kullandığı 1066 No'lu 380 seçmeni olan sandıkta 293 oy kullanıldı. Sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu'na 162, Recep Tayyip Erdoğan'a 116, Sinan Oğan'a 6 oy çıktı. Seçimlerden çekildiğini açıklayan Muharrem İnce'ye 1 oyun çıktığı sandıkta, 8 oy da geçersiz sayıldı.

18.40 - Anadolu Ajansı, cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıkların yüzde dokuzunun açıldığı verileri paylaştı. AA verilerine göre, sandıkların yüzde 9'unun açıldığı durumda yüzdeler şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan 59, 4
Kemal Kılıçdaroğlu 34.7
Sinan Oğan 5.1
Muharrem İnce 0.6

Anadolu Ajansı, seçimlere katılım oranını yüzde 87.6 olarak açıkladı. 

Aynı dakikalarda Anka Haber Ajansı, açılan sandık oranını 1.87 olarak belirterek şu sonuçları paylaştı: 

Erdoğan: 49.8
Kılıçdaroğlu: 45.3
Oğan: 4.2
İnce: 0.5 

YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

18.30 -YSK Başkanı Ahmet Yener, seçim yasaklarının kaldırıldığını açıkladı. Seçim sonuçları açıklanmaya başladı. 

YSK Başkanı Yener, seçim yasaklarının kaldırıldığını açıkladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

"14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ve 28 dönem milletvekilliği seçimleri tüm yurtta sakin bir şekilde sonuçlanmıştır. Yasa gereği 16.59'da oy vermeye gelen vatandaşlarımızın kimlikleri alınarak oy verme işlemiş devam etmiştir. Ve 17.33 itibariyle tüm Türkiye'de oy verme işlemleri sonuçlanmıştır. Sonuçların tüm ülkemize, siyasi partilerimize ve cumhurbaşkanı adaylarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Merakla beklediğiniz yayın yasağıyla olarak da saat 18.30 itibariyle yayın yasağını kaldırmış bulunmaktayız. Ancak değişik kanallardan basın mensuplarımıza veri gelişi olmaktadır ancak tüm kamuoyunun YSK'nın geçici sonuçlarını açıklamasını beklemesini kamuoyuna saygı ile duyururuz."

18.20 - CHP, yurtdışından gelebilecek siber saldırılardan korunmak için sistemlerini yarın 23:59'a kadar geçici olarak yurtdışına kapattığını açıkladı

18.17- İyi Parti lideri Meral Akşener, seçimi takip etmek için partisinin genel merkezine geldi.

HDP'nin YSK temsilcisi: Büyük bir medya manipülasyonu var, tek bilgi kaynağı Anadolu Ajansı gibiymiş gibi davranılıyor

18.15 - HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “Sandıkların güvenliğini sağladığımız gibi oyların sayım ve dökümünün de güvenliğini sağlayacağız. Ancak büyük bir medya manipülasyonu var. Tek sesli bir yerden vatandaşlar bilgi edinmeye çalışıyor. Tek bilgi kaynağı Anadolu Ajansı gibiymiş gibi davranılıyor. Oysa biz sahada Anadolu Ajansı'nın bilgi toplamadığını, bütün bilgileri iktidar ortaklarından aldığını biliyoruz. Onların açıklamalarına, onların açıklayacağı verilere itibar edilmesin. Bizim ve muhalefetin açıklamalarına ve açıklayacağı verilere itibar edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu "demokrasi kahramanlarımız" diyerek seslendi: İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın

17.57 - Cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek" çağrısında bulundu.

17.54 - Politikyol Yayın Koordinatörü Murat Aksoy, “AA açılan sandık oranı yüzde 30 olana kadar açıklamayacakmış” paylaşımını yaptı.

Sandıklar açılmadan AKP'den itiraz geldi

17.20 - CHP 37. Dönem Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, AKP Rize İl Yönetimi'nin daha sandıklar açılmadan, oy sayımı başlamadan sonuçlara itiraz ettiğini duyurdu. Deniz'in paylaştığı itiraz dilekçesinde itiraz konusu “Zarfların ve Oy Pusulalarının Sayımına İlişkin Şikâyetlerimizden ibarettir” olarak belirtildi.

Durumu Twiiter üzerinden duyuran Deniz, “Seçimi kaybedeceğini anlayan AKP Rize İl Yönetimi sandıklar açılmadan itiraz dilekçelerini sandık kurullarına vermeye başladılar. Böylelikle sandıklar açılmadan sandıklara itiraz eden bir parti oldular. Bu da hayaldi gerçek oldu. Gerekli itirazlar yapılmıştır” paylaşımında bulundu.

17.10 - YSK Başkanı Ahmet Yener, oy verme sürecinin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada "Kurulumuza şu ana kadar yansıyan herhangi bir olumsuz bir durum söz konu olmamıştır" ifadelerini kullandı.

17.00 - Ankara'daki Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde geniş güvenlik önlemleri alan polis, YSK'ya çıkan tüm yolları da trafiğe kapattı.

17.00 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'un Ümraniye ilçesindeki bir okulda oy kullanan annesi Kıymet Albayrak ile birlikte oy kabinine girdi. Avukatların şikayetleri üzerine tutanak tutuldu.

17.00 - Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından, "Değerli dava ve yol arkadaşlarım... Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!.." paylaşımını yaptı.

Oy verme işlemi sona erdi

17.00 - Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı.

Albayrak, annesiyle birlikte oy kabinine girdiği için tutanak tutuldu

16.55 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'un Ümraniye ilçesindeki bir okulda oy kullanan annesi Kıymet Albayrak ile birlikte oy kabinine girdi. Avukatların şikâyetleri üzerine tutanak tutuldu.

“Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, WhatsApp grubundan talimatla seçmen iradesine baskı yapmaya çalıştı”

16.45 - CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, WhatsApp grubundan talimatla seçmen iradesine baskı yapmaya çalışıyor. Siz seçmene baskı yapacaksınız ve biz de buna sessiz kalacağız öyle mi? Yakalandın işte” açıklamasını yaptı.

CHP İstanbul: Katılımın yüzde 90'ın üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz

16.40 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin olarak sandıkların kapanmasına dakikalar kala yaptığı açıklamada, İstanbul'da katılımın rekor düzeyde olduğunu, yüzde 90'ın üzerinde beklendiğini bildirdi.

TIKLAYIN - CHP'li Kaftancıoğlu'ndan İstanbul'daki oy kullanma süreci hakkında açıklama

HalkTV'ye erişimde kesinti şikâyetleri; "Susturmaya mı çalışıyorsunuz?"

HalkTV yayınında teknik olduğu belirtilen bazı aksaklıklar olduğu bildirildi. HalkTV'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Dijital platformlarda HalkTV yayını kesik kesik izleniyor. Zaman zaman sorun gideriliyor ancak seçim gecesi yayınımızın sürekliliğinde sorun yaşanıyor. 14 Mayıs seçimlerinde sonuçların açıklanmasına kısa bir süre kala Türksat ve Digitürk üzerinden HalkTV'ye karartma mı uygulanıyor sorusu konuşuluyor” denildi.

16.14 - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel seçimleri için oylarını Çankaya İlkokulu'nda kullandı. Eşi ve çocuklarıyla Çankaya İlkokuluna gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, oyunu kullandıktan sonra "hayırlı olsun" temennisinde bulundu .Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan da oylarını Çankaya İlkokulu'nda kullandı.

16.02 - 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'un Beykoz ilçesinde oyunu kullandı. Abdullah Gül, Beykoz Çubuklu Mahallesi'nde bulunan Şehit İsmail Kefal İlkokulu'nda oy verdi.

15.52 - YSK Başkanı Ahmet Yener, "Seçim sorunsuz olarak devam ediyor. Bir sandık kurulu üyesi ve bir vatandaş kalp krizi sebebiyle vefat etti. Bunun dışında bir olumsuzluk yok" açıklamasını yaptı. 

15.36 - Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkez binasına geçti. 

15.30 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul'da kullandıktan sonra seçimleri takip etmek için Ankara'ya geçti. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için İstanbul'da oyunu kullanan Erdoğan, saat 15.15'te Ankara'ya geldi. Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.

Gaziantep'in ardından Diyarbakır'da da seçmenler bilgileri olmadan görevli yapılmış

14.50 - Diyarbakır'da 200'e yakın kişi, sandık kurulu üyesi gösterilmelerinden kaynaklı oy kullanamadı. Diyarbakır Barosu ve ÖHD'den yapılan açıklamada, durumu tutanak altına aldıklarını belirtildi.

Mustafa Destici oyunu kullandı: Sandık güvenliği konusunda, kimsenin bir endişesi olmamasını istirham ediyorum

14.30 - Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Sultanbeyli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde oyunu kullandı. Oyunu kullanmak için saat 11.00'de okula gelen Mustafa Destici, yanında Milletvekili Adayı Oy Kullandırma Belgesi'nin aslı olmadığı için oy kullanamadı. Parti görevlileri ve sandık görevlileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Okuldan ayrılan Destici, belgenin aslını yanında getirerek saat 12.00 sıralarında 1210 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Destici, "Türkiye bugün tarihi ve kritik bir seçim gerçekleştiriyor. Sandık güvenliği konusunda, kimsenin bir endişesi olmamasını istirham ediyorum. Türkiye'de seçimlerin en güvenli yapıldığı, sandık görevlilerinin özverili bir şekilde görev yaptığı bütün oyların açık ve şeffaf bir şekilde sayıldığı seçimleri gerçekleştiriyor. Katılımı daha da yüksek bir seçim bekliyoruz. Vatandaşlarımızın ülkemiz için yapılan bütün yatırımları düşünerek oy kullanacaklarını düşünüyorum. Başarı dileklerimi Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için ve partimiz Büyük Birlik Partisi için diliyorum" dedi.

HDP, seçim ihlallerini açıkladı: Jandarma eşliğinde AKP'ye oy kullandırma, polislerden mükerrer oy

14.20 - HDP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sırasında gerçekleşen usulsüzlükleri sıralayarak, tüm hukuksuzluklar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Resmi görevlileri adil bir seçimin gerçekleşmesi adına “iktidarın emir eri” gibi davranmamaya çağıran Tiryaki, “Unutulmasın ki halkın demokratik iradesine gölge düşürecek her işlem ileride soruşturmaya konu olacaktır. Seçim propaganda yasaklarının başlamasından sonra seçim yasaklarını ihlal eden devlet kurumlarının gücünü Erdoğan lehine propagandaya çeviren Fahrettin Altun ve Savcı Sayan başta olmak üzere tüm saray yetkilisi ve AKP'lilerle ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna deklere ediyoruz” dedi.

TIKLAYIN - HDP, seçim ihlallerini açıkladı: Jandarma eşliğinde AKP'ye oy kullandırma, polislerden mükerrer oy

Davutoğlu oyunu kullandı: Bu halkın kararı ne olursa ona hiç tereddütsüz saygı göstermemiz gerekir

2.15 - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy verdi. Davutoğlu, “Bugün halkın konuşma vakti. 'Halk ne konuşursa doğru konuşur' diye düşünmemiz, bu halkın kararı ne olursa ona hiç tereddütsüz saygı göstermemiz gerekir. Bu, Türkiye'de demokratik bilincin yansıması olacak. Ben, 14 Mayıs 1950'de olduğu gibi Türkiye'de çok partili sistemde demokratik teamüllerin oluşması açısından bir dönüm noktası olacağı kanaatindeyim. Biz önümüzdeki yüzyıla, demokratik hukuk devletine dayalı, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, dünyada itibarlı, kendi içinde toplumsal barışı sağlamış, bütün kesimleriyle, farklı düşünceleriyle, inançlarıyla, barış içinde yaşayan bir toplum olma idealiyle girmek durumundayız. Seçimler, bu idealin gerçekleşmesine vesile olacak” ifadelerini kullandı.

Karamollaoğlu: Aynı veya farklı kanaatlerde olabiliriz, mühim olan memleketimizin huzur içinde hayatını devam ettirebilmesi

14.10 - Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Ankara'da Çankaya Lisesi'nde oyunu kullandı. Daha sonra açıklama yapan Karamollaoğlu, şunları söyledi:

“Milletimiz son tercihini bugün belirleyerek, öyle ümit ediyoruz ki gece yarısına doğru bütün sandıklar açılmış olacak. Sayımlar hemen hemen tamamlanmış olacak. Ufak tefek ihtilaflı konular olursa onlar da yarın sabaha kadar çözülecek. Ayrım yapmadan, aynı veya farklı kanaatlerde olabiliriz, mühim olan memleketimizin huzur içinde hayatını devam ettirebilmesi. Bugüne kadar varsa sıkıntılar onlardan kurtulması. Bugün karar günü. Sonucun hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.”

Birden çok oy pusulasında ardı ardına Erdoğan'a oy basıldı

14.00 - Sosyal medyada paylaşılan ve gündem olan görüntülerde, bir kişi seri bir şekilde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy basarken görüldü. Şanlıurfa'da kaydedildiği belirtilen görüntülerdeki pusulaların resmi pusulalar olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, konuşa ilişkin olarak, “Sosyal medyaya yansıyan bu görüntüler Şanlıurfa Harran ilçesi, Minare köyünde çekilmiştir. Önce sandık kurulu üyelerimiz darp edilmiş sonra bu görüntüler ortaya çıkmıştır. Yetkili avukat arkadaşlarımız ilgili köye yönlendirilmiş ve İlçe Seçim Kuruluna itiraz edilmiştir. Bu arada Şanlıurfa Valisi ve Emniyet Müdürüne ulaşılamamaktadır. Zatıalileri toplantıdadır” bilgisini paylaştı.

TIKLAYIN - Şanlıurfa'da bazı vatandaşlar birden çok oy pusulası alarak Erdoğan'a oy verdi

Adıyaman'da sandık görevlileri zorla uzaklaştırılıp, toplu oy kullanıldı

13.52 - Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Körgüden Köyü'nde, 1036 nolu sandık başkanı ve görevliler zorla sandıktan uzaklaştırıldı. Birden fazla kişi kabine girerek toplu oy kullandı. CHP, olayla ilgili tutanak tuttu.

13.31 - Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla kullandığı sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulundu. Demirtaş, "Ben oyumu kullandım, ya siz?" diye sordu.

Binali Yıldırım'dan Türkiye Yüzyılı mesajı

13.15 - AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oyunu Tuzla'da Emlak Konut Cemil Meriç İlkokul ve Ortaokulu'nda kullandı. Yıldırım, "Oyumuzu kullandık. Bugün anneler günü aynı zamanda, eli öpülesi annelerimizin ellerinden öpüyoruz. Sağ olanlar annelerinin kıymetini bilsin. Anneleri hayatta olmayanların ,annelerine rahmet diliyorum. Şehit annelerimizin ellerinden öpüyorum. Bugün aynı zamanda bir demokrasi bayramı, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimini gerçekleştiriyoruz. Gördüğüm kadarıyla oldukça yoğun bir ilgi var. Yarım saat bekledik, oy kullanmak için. Herkes gibi biz de bekledik. Vatandaşlık görevimizi Semiha Hanım'la beraber yerine getirdik. Çıkacak sonuçların elbette ki ülkemize, milletimize hayırlı olacağından eminiz. Ülkenin istikrara ihtiyacı var, güvene, huzura ihtiyacı var. Türkiye yüzyılında yeni bir anlayışla, yeni bir atılımla ülkemiz için, milletimiz, gençlerimiz, çocuklarımız için daha güzel hizmeti yapmak nasip olur diyor, bu vesileyle bütün milletimize bu seçimlere gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Görüldüğü gibi Türkiye seçim yapmada oldukça tecrübe kazandı. Gayet güzel herkes oyunu kullanırken birbiriyle sohbet ediyor. Tabi ki farklı farklı düşüncelerimiz olabilir ama bizi birbirimize bağlayan değerlerimiz vatanımız, milletimiz, bayrağımız, inancımız İnşallah her şey ülkemiz için çok daha iyi olacak" ifadelerini kullandı.

MHP lideri Bahçeli oy kullandı

13.10: MHP Lideri Devlet Bahçeli, Ankara'da Anıttepe Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Bahçeli'nin buradan MHP Genel Merkezi'ne geçmesi bekleniyor.

Bahçeli, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bugün oyumuzu verme görevimizi yerine getirmiş olduk. Türk siyasi hayatında önemli bir seçim. Yüksek bir katılım olduğu görülmekte. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bütün siyasi partilerimize başarılar diliyorum."

Erkan Baş, İstanbul'da oy kullandı

12.45 - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, oyunu İstanbul'da Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kullandı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, eşi Gülçin Baş ile birlikte Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu; Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 1094 numaralı sandıkta kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Oyumuzu demokratik dönüşüm ve barış için kullandık

12.25 - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara'da Ayten Şaban Diri İlkokulu'nda oyunu kullandı. Eşi Ceren Sancar ve kızları ile sandığa gelen Sancar, burada oy kullanan seçmenlerden yoğun ilgi gördü. Sancar, oy kullandıktan sonra okulun bahçesinde kısa bir açıklama yaptı. Sancar, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinin yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Oyumuzu demokratik dönüşüm ve barış için kullandık. Bütün yurttaşlarımızın demokratik sorumluluk bilinci ile hareket edeceğine inanıyorum. Bu seçimler sadece Türkiye için değil dünya için de önemli. Türkiye, otoriter yönetimin halk iradesi ile ve seçimlerle durdurulabileceğine dair çok önemli örnek oluşturacak başka ülkelere de ilham olacaktır.”

Mansur Yavaş: Katılım çok yüksek, değişim ihtiyacı belli

12.30 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Mansur Yavaş, eşi Nursen Yavaş ile birlikte Ankara'da Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı. Yavaş, “Öncelikle anneler günü kutlu olsun. Oylarımızı kullandık inşallah Türkiye'miz için güzel sonuçlar çıkar takdir milletimizin. Vatana millete hayırlı olmasını diliyorum. Katılım çok yüksek, değişim ihtiyacı belli” diye konuştu.

12.00 - Adıyaman'da bir kadın Erdoğan posteriyle oy kullanmaya gelmesi nedeniyle kabine alınmadı.

Erdoğan'dan oy kullanma çağrısı: Türk demokrasisinin gücünü göstermesi açısından çok önemli

11.50: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile İstanbul'da Saffet Çebi Ortaokulu'nda oyunu verdi. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Oyumuzu kullandıktan sonra söylenilecek en önemli şey Türk demokrasisi için inşallah bugün sabah itibariyle takipteyim, İçişleri Bakanı'ndan da aldığım bilgilere göre olaysız, herhangi bir sıkıntı yaşanmadan şu ana kadar süreç devam etti. Devam ediyor. En önemlisi deprem bölgesindeki oyların kullanımıydı. Deprem bölgesinde de vatandaşlarımız büyük bir şevkle oylarını kullanıyorlar. Temennim odur ki akşam sayımlardan sonra ülkemiz, milletimiz için Türk demokrasisi için hayırlısıyla bir geleceği Rabbim'den niyaz ediyoruz. Bütün seçmenlerimizin endişeye kapılmadan akşam saat 17.00'ye kadar oylarını kullanmaları, Türk demokrasisinin gücünü göstermesi açısından çok önemli."

11.43 - Siyasi yasak nedeniyle CHP İstanbul İl Başkanlığı görevinden ayrılan ve parti çalışmalarına devam eden Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'da şu ana kadar önemli bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, “Çok güzel başladı. Akşam da göreceksiniz her şey çok güzel olacak. Memlekete baharın geldiğini biz zaten hissediyorduk. Akşam vatandaşlarımız oylarını verdikten sonra o baharın gelişini 86 milyonla birlikte tescilleyeceğiz” dedi.

Muharrem İnce oyunu kullandı

11.40: Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararı alan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce oyunu Ankara'da kullandı. Sandık başında basın mensuplarına adaylıktan çekile sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan İnce, şunları söyledi:

"Sizin de başınıza gelebilir bunlar ortada bir terör örgütü var, FETÖ var PKK var 50 gündür terör örgütlerinin saldırısı altındayım. Bunu görmüyor musunuz? Lütfen rica ediyorum haberleri doğru yapınız. Kaset kumpası falan. Çok rica ediyorum bunu düzeltmenizi istiyorum haysiyetimle şerefimle oynamayın, böyle bir görüntü yok şerefimiz kendimi tür devletine emanet ettim ben başka yağacak bir şeyim yok. Bunları ortaya çıkartan montaj yapan FETÖ'dür. Ama bunu yayanlar var ya her birine dava açacağım. Her birine dava açacağım binse bin, beş binse beş bin."

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu: İnşallah bu seçim kazasız belasız bir şekilde sonuçlanır

11.37 - HÜR Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve AKP İstanbul 3. Bölge AKP Milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, Başakşehir'deki Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Yapıcıoğlu ardından şu açıklamayı yaptı:

“Memleketimize, milletimize hayırlı olsun. İnşallah bu seçim kazasız belasız bir şekilde sonuçlanır. Vatandaşımızın iradesi, milletimizin iradesi sağlıklı bir şekilde sandığa yansır ve sandığa yansıdığı şekilde olduğu gibi sandıktan çıkar diye temenni ediyorum. Malum biraz gergin bir seçim süreci geçirdik. Özellikle kullanılan dilden çok şikâyet ettik. Çok sert bir üslup vardı. Şükür ki, o sert üslup tabana seçmene çok yansımadı. İnşallah bu saatten sonra da yansımaz. Neticede sandıktan ne çıkarsa çıksın herkesin bunu olgunlukla karşılaması gerekir. Sonuçlar milletimizin huzuruna, refahına, birliğine ülkemizin inşallah tam bağımsız bir yol için en hayırlı sonuç neyse o sandıktan çıkacaktır."

Kılıçdaroğlu: Bundan sonra göreceksiniz bu ülkeye baharlar gelecek

11.30 - Cumhurbaşkanı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Çukurambar'daki Arjantin İlkokulu'nda 4221 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, "Bütün yurttaşlarıma teşekkür ederim. Sandığa gidip oy kullanan bütün yurttaşlarıma en işten sevgi ve saygılarımı duyarım. Hepimiz demokrasiyi, bir arada olmayı, kucaklaşmayı çok özlemişiz. Bundan sonra göreceksiniz bu ülkeye baharlar gelecek" diye konuştu.

Seçmen yerine oy kullanmaya kalkan sandık başkanı gözaltında

11.27 - Siyasi yasak nedeniyle CHP İstanbul İl Başkanlığı görevinden ayrılan ve parti çalışmalarına devam eden Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'da şu ana kadar önemli bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, “Çok güzel başladı. Akşam da göreceksiniz her şey çok güzel olacak. Memlekete baharın geldiğini biz zaten hissediyorduk. Akşam vatandaşlarımız oylarını verdikten sonra o baharın gelişini 86 milyonla birlikte tescilleyeceğiz” dedi.

TIKLAYIN - Kaftancıoğlu duyurdu: İstanbul'da seçmen yerine oy kullanmaya kalkan sandık kurulu başkanı gözaltına alındı

Sinan Oğan: Heyecanlıyız

11.25 - Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Ankara'da oyunu kullandı. Oğan oyunu verdikten sonra, "Milletimize hayırlı olsun. Buradan bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum lütfen herkes oy kullansın sükûnetle, suhuletle bu seçimi bayram havasında geçirelim hayırlı olsun. Heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu: Her şey çok güzel olacak

11.05 | Millet ittifakının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, oyunu kullandı. Ekrem İmamoğlu, “Bütün yetkililerin milletimizin namusu olan oyuna sonuna kadar sahip çıkacağına inanıyorum. Kimsenin kimseye kötü söz söylemeden sandıklara atılan her oyun tek tek ahlaklı bir şekilde sayılıp ve sonucun demokratik bir şekilde karşılandığı akşam diliyorumdedi.

11.00 - Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, seçim bölgesi İzmir'de eşi ile birlikte oy kullandı. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin hayırlı olmasını dileyen Kasapoğlu, "Gün sonu itibarıyla milletimizin kararı ortaya çıkmış olacak" dedi.

Çavuşoğlu: Pusula çok uzundu, katla katla bitmedi

10.45 - Antalya'dan AK Parti milletvekili adayı olan Çavuşoğlu, eşi Hülya Çavuşoğlu ile oyunu kullanmak için Alanya ilçesi Türkler Mahallesi'ndeki Ayşen Cengiz Urfalıoğlu İlkokulu'na geldi. Mevlüt Çavuşoğlu, bir soru üzerine, milletvekili seçimi pusulasının çok uzun olduğunu belirterek, “Zarfa zor sığdı. Katla katla bitmedi. Tabii demokratik bir ülkeyiz. Birçok siyasi parti var. Birçok siyasi parti seçim öncesi gerekli kriterleri yerine getirerek seçime katılma hakkı elde etmiş. Dolayısıyla liste bayağı uzundu. Gelecek sefere herhalde daha büyük bir zarf ayarlanması gerekir.” diye konuştu.

YSK Başkanı'ndan Muharrem İnce açıklaması

10.30 - Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, müşahitlerin pusulada adaylıktan çekilen Muharrem İnce'nin olduğu kısmı karaladıklarına dair iddiaya “Bu iddianın doğruluğunu teyit edemedik. Sandık başkanlarımıza gerekli ikaz ve uyarılar yapılmıştır. Dün de kurulumuz açıkladı, şu anda cumhurbaşkanı aday pusulasında bir değişiklik mümkün değil. 4 aday yer almaktadır. Buradan yeniliyoruz, herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilmemesi gerekiyor” dedi.

Akşener: Aziz milletin vereceği karar bizlerin başımızın üstündedir

10.30 - Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Beylerbeyi'nde Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullandı. Akşener, "Çok iftiralar, hakaretler yaşadık ama hiçbirinin şu an önemi yok. Bundan sonra herkesin hür ve vicdanına danışarak kullanacağı oyların sandıktan çıkan sonuçlarına hepimizin saygı göstermesi kısmına geçiriyoruz artık. Aziz milletin vereceği karar bizlerin başımızın üstündedir. İnşallah her şey güzel ve iyi olacak" diye konuştu.

Babacan: Seçimler demokrasinin bayramıdır

10.12 - Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile birlikte oyunu kullandı. Babacan, "Seçimler demokrasinin bayramıdır. Bugün bayram günümüz. Halkımızın egemenliğini ilan ettiği bir gün. Seçimler çok önemli ama iki seçim arasında istişareyle yönetilince demokrasi önemli. Basın özgürlüğü ile anlamlı. Bu seçimlerin bütün dünyada demokrasi özlemi çeken herkes için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.  

Soylu: Bugün 601 bin güvenlik görevlimiz şu anda görevlerinin başındadır

9.54 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziosmanpaşa Dobruca Ortaokulu'nda, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullandı. Seçim güvenliği ile ilgili açıklama yapan Bakan Soylu, "Bugün 601 bin güvenlik görevlimiz şu anda görevlerinin başındadır" dedi.

Pervin Buldan: Kullanılan tüm oylar bu ülkenin barışına, adaletine, demokrasisine vesile olsun

09.25 - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van Cumhuriyet Lisesi'nde oyunu kullandı. Buldan, "Uzun süredir çalışıyoruz ve bugün artık çalışmalarımızın karşılığını alma zamanı geldi. Bugün Türkiye'nin her yerinde insanlarımız oylarını kullanacak. Diliyorum ki kullanılan tüm oylar bu ülkenin barışına, adaletine, demokrasisine vesile olur" dedi.

09.24 - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oyunu seçim bölgesi Şanlıurfa'da kullandı

Savcı Sayan propaganda yasağını ihlal etti

8.30 - AKP İzmir 1. Bölge milletvekili adayı Savcı Sayan, seçim günü yasaklarının başlamasına karşın seçmenlere SMS atarak oy istedi. Sayan'ın bu sabah seçmenlere “Değerli İzmirliler, AK Parti 1. Bölge Milletvekili adayı ola-rak desteklerinizi bekliyorum. Saygılarımla” şeklinde bir mesaj attığı görüldü.

08.00 - Türkiye genelinde oy kullanma işlemi başladı. 6 Şubat depremlerinin yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'da depremzedeler konteynerlerde oy kullanmaya başladı.

Sandık görevlileri yemin ederek göreve başladı

07.00 - Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti. Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:

"Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim."

TIKLAYIN - 11 soruda seçimlerde oy kullanma rehberi

TIKLAYIN - Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?

TIKLAYIN - 15 soruda 14 Mayıs seçimlerine ilişkin merak edilenler

TIKLAYIN - İşte seçimlerle ilgili bilinmesi gerekenler

TIKLAYIN - Türkiye'de seçmen sayısı en yüksek ilçe Çankaya; 58 ili geride bıraktı

TIKLAYIN - 14 Mayıs'ta seçim güvenliği nasıl sağlanacak?

TIKLAYIN - YSK, oy pusulalarını tanıttı

TIKLAYIN - En az seçmen Adalar'da, en çok Esenyurt'ta; İstanbul'da seçim sayıları

 

TIKLAYIN | Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yaşında Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başında

TIKLAYIN | Yüzüncü Yılın Seçimi | Oy sayımı sürüyor

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: Öndeyiz

TIKLAYIN | Cüneyt Özdemir: Anadolu Ajansı bizimle dalga mı geçiyor?

TIKLAYIN | Reuters'a konuşan muhalefet kaynakları: Kılıçdaroğlu kıl payı bir farkla önde görünüyor

TIKLAYIN | İmamoğlu ve Yavaş "Tüm Türkiye'de öndeyiz" dedi: AA yanıltıyor; Kılıçdaroğlu bugün Cumhurbaşkanı olarak ilan edilecek

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu, oy kullandığı sandıktan birinci çıktı

TIKLAYIN | CHP'li Eren Erdem, "gerçek sonuçlar" diye paylaştı: Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın önünde

TIKLAYIN | Bekir Ağırdır: Bir sürü hikâye anlatıldı, hiçbir şey olmadı, bir serinkanlılık hâkim, bu ülkede bir serinkanlılık hakim

TIKLAYIN | CHP: Bize ulaşan verilere göre biz tabloyu son derece olumlu görüyoruz

TIKLAYIN | CHP'li Tanal: Anadolu Ajansı, Erdoğan ve AKP lehine manipülasyon yapıyor, sandıkları terk etmeyelim

TIKLAYIN | Demirtaş: Anadolu Ajansı verilerine kesinlikle inanmayın, 2019 seçimlerini hatırlayın!

TIKLAYIN | CHP'li Bakan: Bitlis, Mardin ve Adana'da polislere seçim sonuçları toplanması için baskı yapılıyor

TIKLAYIN | RTÜK'ten seçim yasağı açıklaması

TIKLAYIN | Saadet Partisi'nden Anadolu Ajansı'na tepki: Milyonlarca insanımızın sandık iradesini doğru veri ışığıyla bizlere aktarın

TIKLAYIN | AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Oy sayma işlemi şeffaflık içinde yürüyor

TIKLAYIN | Bakan Muş'un oy kullandığı sandıktan Erdoğan çıktı

TIKLAYIN | Murat Yetkin: Seçim sonuçlarının yayınlanmasında üst düzey manipülasyon haberleri geliyor, AA ve BTK üzerinden…

TIKLAYIN | Bloomberg: Seçim sonucundan bağımsız olarak Türk Lirası'nın pazartesi günü değer kaybetmesi bekleniyor

TIKLAYIN | Şahan Gökbakar: TÜİK ne ise Anadolu Ajansı da odur

TIKLAYIN | AKP Genel Merkezi'nde bomba araması yapılıyor

TIKLAYIN | AKP'li kaynaklardan "Genel Merkez'de bomba araması" haberine ilişkin açıklama: Rutin tedbir

TIKLAYIN | Canan Kaftancıoğlu: İstanbul'da Kılıçdaroğlu yüzde 50'nin üzerinde

TIKLAYIN | HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: Anadolu Ajansı yurttaşların motivasyonunu bozmak için açık şekilde manipülasyon yapmakta

TIKLAYIN | Mansur Yavaş: Kılıçdaroğlu, yüzde 47.42; Erdoğan yüzde 46,80

TIKLAYIN | Demirtaş: Muhalefet kesinlikle önde ve ilk turda bitti, bitecek, sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin

TIKLAYIN | Prof. Dr. Daron Acemoğlu'dan seçim paylaşımı: Muhalefet için net bir zafer umuyorum

TIKLAYIN | TİP Genel Başkanı Baş: Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda bitebilir; partimiz beklenenin üzerinde oy alıyor

TIKLAYIN | Sinan Oğan: Seçimlerin ikinci tura kalmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyoruz

TIKLAYIN | Erdoğan: Oy sayımı sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak milli iradenin gaspıdır

TIKLAYIN | Ahmet Davutoğlu: Kendi adayımızın kazanacağına inancımız tam

TIKLAYIN | Ali İhsan Yavuz: Çok net bir şekilde önde olduğumuzu görüyoruz

TIKLAYIN | Sevilay Yılman: Net bilgi, YSK'da açılan sandık sayısı yüzde 23, Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu birçok sandığa itiraz edildi

TIKLAYIN | Ankara Barosu binasına 'Cumhuriyet'in tarafıyız' yazılı pankart asıldı

TIKLAYIN | İstanbul Barosu'ndan avukatlara 'salonlardan ayrılmayın' çağrısı

TIKLAYIN | DP'li Enginyurt: Algıya inanmayın, kazanan Kemal Kılıçdaroğlu, nöbete devam

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu'ndan YSK'ya 'uyarı': İllerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız; bu gece uyumayacağız halkım